În mari probleme financiare, Petrolul, prin asociația care administrează clubul, Asociația Clubul Sportiv Petrolul 52, s-a adresat, la finalul anului trecut, Tribunalului Prahova, cu cerere de „concordat preventiv”.
Este vorba de o procedură care reprezintă ultimul pas spre intrarea în insolvență, puține societăți reușind să „fenteze” reorganizarea judiciară (insolvența) prin această procedură.
Cu Mehmet Topal, care a dus echipa în „play- off” și apoi a demisionat, cu investitorii turci dispăruți din peisaj după ce au venit pe cai mari și, destul de repede, au dispărut în ceața marilor promisiuni, cu Adi Mutu numit în postura de tehnician și cu mari probleme financiare, Petrolul încearcă să mai salveze ce mai e de salvat la un club cu patrimoniu uriaș format din suporteri pătimași și o tradiția uluitoare care merge mai departe, pe linie economică, sub administrația Asociația Clubul Sportiv Petrolul 52, prin care „găzarii” sunt înscriși în Superliga.
ProSport a aflat că asociația care administrează clubul „lupilor-galbeni” s-a adresat instanței, la sfârșitului anului trecut, mai precis pe 30 decembrie, printr-o cerere de „concordat preventiv”, într-o secțiune în care materia este falimentul.
Un termen care pare că devine deja cunoscut în fotbalul românesc. Explicăm, pentru început, prin limbajul rece al legii.
Concordatul preventiv este o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile din punct de vedere economic. Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor”.
Procedura de „concordat preventiv” este reglementată de Legea 85/2014, Legea Insolvenței și, practic, este o treaptă de prevenire a procedurii de reorganizare judiciară (insolvență), care, însă, oferă anumite beneficii în raport cu administratorul judiciar.
Totuși, prea puține societăți reușesc să „fenteze” starea de insolvență prin „concordatul preventiv”, asta în cazul în care instanța aprobă cererea reclamantului.
SC Dinamo 1948 SA și Hermannstadt sunt cluburile din Superliga aflate, ăn acest moment, în insolvență, în timp ce, în vara lui 2024, un alt club din Superliga despre care s-a scris că are probleme financiare a făcut solicitare pentru a intra în „concordat preventiv”. Este vorba de Poli Iași. Ce spunea atunci, Florin Braur, șeful moldovenilor despre această mișcare:
Concordatul preventiv ne va ajuta să echilibrăm clubul. Planul nostru este ca în maximum patru ani să lichidăm datoriile la stat și să devenim un club curat, fără ca aceste eforturi materiale să afecteze performanța sportivă. Jucătorii trebuie să fie liniștiți, nu vor pierde niciun salariu restant, își vor primi la timp de acum înainte toate drepturile”, a declarat Florin Briaur, managerul de la Poli Iași, citat de Gsp.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER