Decizie ISTORICĂ‚ luată de șefii lui Dinamo: se închide „rezervorul de talente” care a adus peste 10 milioane de euro clubului în ultimii ani!
Șefii lui Dinamo au decis să desființeze echipa a doua a clubului, după o perioadă de 10 ani în care Dinamo II a produs în permanență jucători pentru prima echipă, o mare parte dintre aceștia fiind vânduți ulterior în străinătate, pe sume consistente.
Au luat locul „tineretului” în 2003
Înființată în 2003, ca un „răspuns” la hotărârea Ligii de a renunța la campionatul de tineret și cu scopul declarat de a pregăti jucători pentru prima echipă, Dinamo II își închide acum porțile, iar decizia va fi cu siguranță primită extrem de prost de fanii „câinilor”.
Deciși să taie cât mai mult din cheltuieli, oficialii lui Dinamo au ajuns la concluzia că nu e avantajos din punct de vedere economic să mai finanțeze echipa a doua a clubului.
Balint, Rotariu și Andrei Radu, școliți la Dinamo II
Asta deși Dinamo II a propus an de an jucători pentru echpa „mare” și mulți dintre fotbaliștii promovați au fost vânduți apoi în străinătate. Din actuala echipă a lui Dinamo, Dragoș Grigore (26 de ani), Dorin Rotariu (18 ani), Valentin Balint (19 ani) și Andrei Radu (17 ani) au în „CV” Dinamo II.
Se retrag din Liga a III-a. Ce se întâmplă cu grupele de copii și juniori?
Decizia oficialilor din „Ștefan cel Mare” va avea efect imediat, iar Dinamo II se va retrage din Liga a III-a. Hotărârea lui Negoiță ar putea avea un impact și asupra echipelor de copii și juniori.
Cel puțin teoretic, fotbaliștii formați în cadrul clubului nu vor mai avea unde să facă pasul după terminarea junioratului (excepție fac cazurile rare în care se consideră că pot face față direct la prima echipă, în Liga I) și nu ar fi exclus ca Negoiță și subalternii săi să decidă și reducerea numărului de grupe de copii și juniori.
Situația e una similară cu cea în care s-a aflat Steaua, după ce Gigi Becali a desființat echipa a doua a clubului din Ghencea. S-a decis imediat să se renunțe și la majoritatea grupelor de copii și juniori și să se păstreze minimul acceptat pentru acordarea licenței – cinci.
Peste 2 milioane de euro aduși clubului doar în 2013!
Adrian Ropotan, Ștefan Radu, Ciprian Marica, Marius Alexe, Constantin Nica, Cristi Pulhac, Rafi Stănescu, Liviu Ganea, Adrian Scarlatache, Valentin Lemnaru, Zie Diabate și Ștefan Radu sunt cei mai importanți fotbaliștii promovați de la Dinamo II.
Mulți dintre aceștia au fost vânduți în străinatate pentru sume consistente. Doar în această vară, Dinamo a încasat 2.1 milioane de euro pentru transferul lui Constantin Nica la Atalanta și pentru împrumutul lui Marius Alexe la Sassuolo. Dacă golgheterul „câinilor” din sezonul trecut va rămâne în Serie A după acest sezon, suma totală a celor două transferuri va depăși cu siguranță suma de 4 milioane de euro.
După transferul lui Ștefan Radu la Lazio, Dinamo a încasat aproximativ 4.5 milioane de euro, în timp ce Adrian Ropotan a adus în conturile clubului 2.5 milioane de euro.
Antrenorul nu știe nimic
Contactat de ProSport, antrenorul lui Dinamo 2, Ilie Alexe a comentat știrea legată de desființarea „satelitului”: „Astăzi avem un amical, iar săptămâna viitoare jucăm alte două partide de verificare. Noi vom urma programul de pregătire până vom primi alte coordonate din partea conducerii. E tot ce pot să vă spun„.
Ce alte decizii a mai luat Negoiță legată de juniorii din „Ștefan cel Mare”:
În luna martie, noua conducere a lui Dinamo l-a înștiințat prin curier pe Ioan Sdrobiș de faptul că proiectul „Academia Dinamo-Onești” nu va mai fi susținut de la București. În 2012, „câinii”, în parteneriat cu Primăria Onești, au pus bazele mai multor grupe de copii și juniori în Moldova. Aproximativ 100 de fotbaliști cu vârstele între 9-17 ani se pregăteau sub comanda „Părintelui”, primeau cazare și masă.
În urmă cu o lună, noua conducere l-a instalat în postul de manager al Centrului de Copii și Juniori pe Gabi Răduță, ultima oară antrenor la Cernica. Fostul jucător de la Rapid și Sportul a mai deținut această funcție la Rapid.
A modernizat vestiarele terenului „Piți Varga”. „Cabana”, așa cum este cunoscută de toate generațiile de juniori din „Ștefan cel Mare” a fost refăcută în totalitate.