Președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN), Dumitru Costin, a declarat, joi, că fotbalul românesc va rămâne la fel de netransparent și după verdictul Curții de Apel București în Dosarul Transferurilor.
„Fotbalul românesc nu va deveni mai transparent acum, pentru că sistemul de organizare al sportului din România este în continuare unul netransparent și prost gândit și făcut. Sistemul actual de organizare generat de Legea Sportului permite existența unor astfel de «conserve», persoane juridice, prin care circulă banii. Sportul românesc așa cum este organizat încă pe tot felul de asociații, fundații și tot felul de forme de organizare din punct de vedere juridic creează tot felul de «conserve» din punct de vedere juridic, prin care trec fluxurile de bani și atunci mulți din acești bani se transformă din albi în negri, alții din negri în albi, dar atunci când îi vine bine celui care împrumută sportul, împrumută fotbalul, că avem exemple multiple, atunci când nu au resurse financiare, își retrag banii, iar sportul rămâne în continuare decapitalizat. La fel și la Cluj cu transferurile de jucători, care până la urmă sunt niște valori care existau pe o anumită persoană juridică, iar întâmplător multe din acele valori au trecut pe altă persoană juridică, asta tot pentru că acest cadru legislativ permite acest lucru, iar până nu se va modifica Legea Sportului astfel de spețe tot vom întâlni”, a spus Costin.
Dumitru Costin este de părere că Legea Sportului din România permite ca tot felul de ilegalități să fie comise.
„Subiectul ăsta este unul dureros pentru fotbalul românesc. E dureros pentru că ani în șir fotbalul românesc a fost, și rămâne în continuare, netransparent, în ceea ce privește transferul jucătorilor. Cu toate eforturile făcute de instituțiile abilitate ale statului, fotbalul antrenează foarte mulți bani și din păcate sistemul de organizare al sportului din România permite astfel de comportamente. Însă până la lămurirea spețelor, nu știu câți dintre banii despre care se vorbește au plecat ca și comisioane către impresari sau au plecat ca surse de venituri pentru unii care nu aveau dreptul să acceseze acești bani. Știu că aceste sentințe s-au dat pe baza unor documente de mult mai bună calitate, care certifică traseul unor bani, care au ajuns peste tot pe mapamond”, a adăugat Costin.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care a dictat, luni, sentințe cu închisoare între trei și opt ani pentru cei opt oameni de fotbal.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER