FC Rapid și Clubul Aristocratic Rapid au demarat o serie de demersuri pentru ca membrii Casei Regale a României să ia parte la inaugurarea noului stadion Giulești, programată pe 26 martie. Vechiul stadion a fost inaugurat de Regele Carol al II-lea și de Mihai, pe atunci mare Voievod de Alba Iulia, pe 10 iunie 1939, cu prilejul Ceferiadei.
Bătrânul Giulești a fost singurul stadion inaugurat de un monarh al României. Rapidiștii, atât suporterii, cât și conducerea, își doresc ca noua arenă să poarte, la rândul ei, amprenta Casei Regale a României, de aceea, pe 24 februarie 2022, au adresat o invitație oficială Casei Regale.
În mod normal, invitația trebuia trimisa încă de anul trecut, întrucât Casa Regala are o agenda încărcată, care este pusă la punct din timp. Cum predarea stadionului către Ministerul Transporturilor și CS Rapid a trenat, conducerea giuleștenilor a putut adresa invitația către Casa Regala de abia pe 24 februarie 2022, atunci când a avut certitudinea că poate comunica o dată precisă pentru inaugurare. Invitația este semnată de președintele clubului, Daniel Niculae:
“(…) Având în vedere istoria inaugurării vechiului stadion, la care au luat parte ilustrul dumneavoastră bunic și augustul dumneavoastră tata, prezența dumneavoastră la ceremonia de inaugurare a noului stadion Giulești ar reprezenta o onoare deosebita pentru numeroșii suporteri ai clubului Rapid.
Acum, în prag de centenar al clubului, inaugurarea noului stadion de către dumneavoastră, ar însemna reînnodarea marii tradiții sportive păstorite de Coroana României. (…)”
Pe lângă invitația venită din partea FC Rapid, Clubul Aristocratic Rapid face la rândul sau demersuri pentru a obține participarea membrilor Casei Regale la eveniment. Clubul Aristocratic este o entitate înființată în 2000, din care fac parte actori, muzicieni, scriitori, jurnaliști, istorici, foști jucători ai Rapidului s.a.m.d.
Printre ei se numără pianistul de renume mondial Dan Grigore, care este și un fervent monarhist, doctorul Mihai Pîrvu, actorul Mitică Popescu, inginerul Gheorghe Scurtu, fostul atacant giuleștean Nichi Dumitriu, jurnaliștii Ovidiu Nahoi și Cristian Costache etc.
Până în momentul de față, Casa Regală nu a oferit un răspuns, dar “avem speranțe că se va da curs invitației”, afirmă jurnalistul Ovidiu Nahoi care spera ca, după 83 de ani, “Casa Regală să treacă din nou pragul Giuleștiului”. Mai rămâne de stabilit rolul membrilor Casei Regale în scenariul inaugurării: vin ca invitați și asistă la eveniment alături de membrii CAR și de conducerea FC Rapid, sau participă efectiv la ceremonia de inaugurare. Pentru cea de a doua opțiune este, însă, necesară aprobarea Ministerului Transporturilor, proprietarul stadionului, căruia, atât CAR cât și FC Rapid i-au cerut acordul, dar care, până în clipa de față, nu a dat nici un răspuns, iar până la inaugurare au rămas mai puțin de două săptămâni.
Bătrânul Giulești, demolat în 2019, a fost construit pe parcursul anului 1936, în baza unui proiect pus la punct de arhitectul Gheorghe Dumitrescu. La fel ca în cazul noului stadion, darea sa în folosință a trenat multă vreme. Până pe 27 noiembrie 1937, când s-a consemnat primul meci oficial, un Rapid-Jiul 2-0, Giuleștiul a găzduit numai antrenamente și meciuri amicale. Inaugurarea oficială a arenei s-a consumat pe 10 iunie 1939, cu prilejul Ceferiadei. Căile Ferate sărbătoreau 70 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată realizată cu capital românesc, București-Giurgiu. La vremea respectivă, CFR-ul era o instituție puternică, respectată, cu numeroși angajați, de unde și expresia “CFR reprezintă a doua armată a țării”. În acest context, Ceferiada 1939 a fost un eveniment de mare amploare și, drept urmare, conducerea CFR și cea a clubului Rapid au hotărât ca inaugurarea oficială a stadionului să coincidă cu serbările Ceferiadei. În consecință, pe 10 iunie 1939, diplomați, capete încoronate, diverși oaspeți străini, au luat drumul Giulestiului pentru a participa la ceremonie.
Potrivit ziarelor vremii, „20.000 de persoane au ocupat vasta incintă a stadionului feroviar”. Pe gazonul stadionului Giulești a avut loc o slujbă religioasă, ținută de Vicarul Patriarhiei. În mod normal slujba trebuia oficiată de Patriarh, dar Miron Cristea murise în luna martie a anului respectiv, iar noul Patriarh, Nicodim Munteanu, nu fusese încă uns. Conform obiceiului, Regele Carol al II-lea a îngenuncheat pe gazonul din Giulești și a sărutat crucea.
În urma cu aproximativ 20 ani, un grup de rapidiști a inițiat un demers pentru a scoate în evidență legătura dintre stadionul Giulești și monarhie. Oamenii plecau de la ideea că Giulestiul era singurul stadion din Romania inaugurat de un monarh și intenționau să amplaseze pe fațada stadionului o placă comemorativă care să amintească momentul 10 iunie 1939.
De asemenea, se avea în vedere organizarea unei ceremonii la care suporterii Rapidului doreau să-l invite pe Regele Mihai. Demersul lor a fost stopat de Mihai Necolaiciuc, director al CFR la vremea respectivă, care a respins categoric ideea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER