Printre cele mai importante știri ale acestui început de an în fotbalul românesc se numără și transferul lui Denis Haruț de la FC Botoșani la FCSB, pentru 700.000 de euro și 20 la sută procente dintr-un viitor transfer. Fără a fi neapărat o exagerare, o poveste despre succes și despre faptul că până la urmă, viața îi dă fiecăruia ce merită.
Acum doi ani, Haruț era trimis să se antreneze singur de conducerea de atunci a lui ACS Poli, probabil cel mai clar exemplu de management catastrofal din fotbalul românesc. Între timp, chiar și organele statului i-au dat dreptate fotbalistului, care a fost tratat discriminatoriu. Cei ce se amuzau atunci de situație, Radu Birlică și Vivi Răchită, nici măcar nu se pot apropia de cluburile de pe primele locuri din Liga 1.
Acum în vârstă de 21 de ani, fundașul Denis Haruț se afla în urmă cu 2 ani încă la clubul la care s-a format, ACS Poli Timișoara. Echipa era în Liga 2, cu o sumedenie de datorii atârnate în ”coada” insolvenței în care se află și astăzi. Vivi Răchită fusese adus să încerce să salveze echipa de la retrogradare. „Mareața” strategie a clubului a fost să renunțe la jucătorii rămași cu salarii de Liga 1, dar și forțarea mâinii unor tineri ale căror salarii fuseseră mărite tocmai de club înainte de retrogradare, pentru ca ei să accepte să și le micșoreze. În loc au fost aduși fotbaliști de calitate îndoilenică, despre care cei doi ani trecuți de atunci au dovedit că nu și-au mai găsit vreun angajament serios, în marea lor majoritate. Între tinerii cu salarii prea mari se număra și Haruț.
Miza creșterii salariiilor unor tineri a fost tocmai convingerea lor să continue la club, însă, ulterior, tot ACS Poli a constatat că în Liga 2, aceste salarii sunt greu de plătit. Nicio problemă, căci clubul a apelat la o soluție care, din păcate, e practicată și acum în fotbalul românesc: trimiterea jucătorul să se antrenze separat, câte ore pe zi menționează contractul. Și pentru că ACS Poli a fost un veritabil club ”bugetar”, firește că în contract se menționau 8 ore de muncă.
Astfel, Haruț se pregătea pe terenurile din complexul de antrenament din spatele Stadionului ”Dan Păltinișanu”. Se schimba în barăcile metalice de acolo, unde s-au schimbat de-a lungul anilor și juniorii clubului. Trebuie spus că la astfel de antrenamente separate, anterior, fusese supus și antrenorul lui Haruț de la Botoșani, Marius Croitoru, dar și alți jucători de la ACS Poli. Nu însă pe durata de 8 ore.
La vremea respectivă, administratorul special al clubului, Radu Birlică, și antrenorul Vivi Răchită erau foarte mândri de faptul că un copil devenise bătaia de joc a clubului.
Cei doi spuneau că „domnul Haruț” nu accepta reducerea salariului, în emisiune la GSP. Până la urmă, niciunul dintre cei trei nu a mai stat mult la ACS Poli.
Denis Haruț a ajuns la FC Botoșani, acolo unde Marius Croitoru i-a dat un mare vot de încredere. Birlică a dispărut din fotbal peste un an de zile după ce ACS Poli a retrogradat în Liga 3, iar Răchită a părăsit și el Banatul, nereușind să salveze echipa de la retrogradare la 1 iunie 2019, așa cum s-a tot lăudat în iarna în care a fost instalat la echipă.
Partea deloc „haioasă” pentru club a fost că pentru situația la care a fost supus Haruț, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a și amendat clubul cu 10.000 de lei, amendă de care cei rămași la club, firește, nu au fost deloc încântați.
Cum-necum, în prezent, Haruț a ajuns un nume convocat meci de meci la naționala U21 și acum a fost transferat de echipa de pe primul loc din Liga 1.
Între timp, Radu Birlică a reușit să revină în fotbal, la departamentul de marketing de la Dinamo, un club unde bate vântul falimentului, ajuns un dezastru poate și mai mare decât a fost ACS Poli.
Cât despre Valeriu Răchită, în prezent e implicat la CSM Ploiești, proiect care se nu regăsește în primele patru ligi ale fotbalului românesc. Fostul jucător al Petrolului sau Stelei apare, din când în când, la emisiuni televizate, pentru a-și spune părerea.
Din clasament, „domnul” Haruț se poate uita de sus la cei doi. Și, fără îndoială, la FCSB are un salariu mai mare decât cel care atunci era prea mult pentru ACS Poli.
Dacă ne raportăm la tinerii jucători, cazul lui Haruț nu a fost primul de acest gen la ACS Poli.
Anterior lui, când ACS Poli mai avea finanțare de la autorități și perspectiva falimentului părea improbabilă, managerul sportiv de atunci al clubului timișorean, Călin Rosenblum, era la fel de supărat pe Silviu Balaure, jucător originar din județul Mehedinți.
Balaure era și la LPS Banatul, unde Rosenblum era director, la fel ca în prezent. A ajuns și el să fie tratat ca un adevărat paria, iar conducătorul spunea despre el că ”mănâncă la împinge-tava”, aspect menționat la o discuție cu presa timișoreană.
Ulterior, Balaure a ajuns la Astra, unde joacă și acum, și în cupele europene.
Iar despre Rosenblum putem spune că rămâne cu poziția de director al unui liceu sportiv, dar a dispărut total de pe „radarul” Ligii 1 de fotbal.
BREAKING NEWS! Denis Haruț este noul jucător al FCSB: „Finala mare a fost câștigată de Gigi Becali!” + Ce spune impresarul care a realizat transferul | EXCLUSIV
Denis Haruț, prima reacție după ce a fost transferat de FCSB. „Nu mă gândesc la criticile patronului!”
Drama din trecutul lui Denis Haruț: „Se antrena 8 ore pe zi, mânca la caserolă, se schimba la baracă!” Clipe oribile dezvăluite de Marius Croitoru
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER