DERBY DE ROMÂNIA 163 | Extremele ultimului deceniu: supremația dinamovistă în era UEFAntastică, insolvența, paradisul financiar și „cea mai puternică echipă a Stelei de după Revoluție”

Redactor:
Andrei Pal
DERBY DE ROMÂNIA 163 | Extremele ultimului deceniu: supremația dinamovistă în era UEFAntastică, insolvența, paradisul financiar și
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • SteauaDinamo se va disputa, duminică, de la 20:30, în etapa a 6-a din play-off-ul Ligii 1, și va fi LIVE BLOG pe ProSport
  • În cei 68 de ani de istorie s-au înregistrat 135 de meciuri în campionatul intern
  • 44 de titluri au câștigat împreună cei doi granzi: 26 Steaua și 18 Dinamo

Steaua – Dinamo e meciul care, pentru o zi, împarte Bucureștiul în două tabere. E meciul care face inima din pieptul suporterilor să pulseze la auzul cuvântului „derby”. E meciul care „te definește ca jucător”, „provoacă insomnii” sau partida înaintea căreia arbitrii „mâncau praf de cretă ca să facă temperatură și să fie indisponibili”. Steaua – Dinamo va mai umple o pagină, a 163-a, în cartea plină de istorie. Orgoliu, ambiție, dorință, pasiune, entuziasm, devotament, loialitate. Un melanj seducător de sentimente închegate în inimile fanilor și jucătorilor. De la dedicația lui Ioan Andone pentru Valentin Ceaușescu, la „Piromania dinamovistă” sau celebrul „le-am stins lumina”, unicul derby din fotbalul românesc a fost mereu plin de evenimente care i-au marcat istoria, cu momente mai mult sau mai puțin plăcute de partea ambelor formații.

Ultimul deceniu le-a rezervat celor două mari rivale momente în care și-au împărțit dominația în meciurile directe. Cu serii de meciuri fără înfrângere, calificări în Champions League și campionate câștigate în șir. ProSport prezintă extremele supremației din confruntările Steaua – Dinamo în ultimii 10 ani.

Supremația dinamovistă în era UEFAntastică

Deși părtașe a sezonului istoric din Cupa UEFA, atunci când Steaua și Rapid au ajuns până în sferturile celei de-a doua competiții intercluburi, fiind nevoite să joace un meci sută la sută românesc pentru a-și asgiura un loc în semifinale, steliștii au obținut o singură victorie în derby, începând cu data de 9 aprilie 2006 până pe 25 aprilie 2011. În 2007, Adrian Neaga aducea singura victorie stelistă în meciul cu marea rivală, la un meci în Ghencea. Restul de meciuri directe din perioada 2006 – 2011 terminându-se la egalitate sau cu victoria lui Dinamo.


2007. Ionel Dănciulescu (în centru) marchează spectaculos, din foarfecă, în Ghencea. Steaua – Dinamo 2-4.

! 10 meciuri fără victorie în derby-uri a înregistrat Steaua în perioada aprilie 2006 – aprilie 2011

Descătușarea roș-albastră: trofeul Cupei României

Perioada de secetă din meciurile cu Dinamo a luat sfârșit într-un moment cum nu se putea mai bun pentru Steaua. Antrenați pentru acel meci de Cosmin Olăroiu, steliștii au câștigat, la Brașov, primul derby după cinci ani, într-un meci marcat de două momente: autogolul decisiv al lui Ștefan Bărboianu și lacrimile șiroind pe obrajii lui Gabriel Torje în momentul în care Tătărușanu ridica trofeul deasupra capului. A fost semnalul decăderii dinamoviste…


2011. Stadionul din Brașov a fost martorul triumfului Stelei din Cupa României, 2-1, după un autogol decisiv al lui Ștefan Bărboianu. Lacrimile lui Torje sunt semnalele pasiunii dintr-un asemenea meci.

Paradisul financiar din Europa, insolvența, momentul Ludogoreț și „cea mai bună echipă a Stelei de după Revoluție”

Steaua a rămas neînvinsă timp de 12 partide în fața marii rivale. Mai 2011 – august 2015 este intervalul în care roș-albaștrii au reușit să obțină nouă victorii și trei remize în fața marii rivale din București. Tot în această perioadă, steliștii au reușit o calificare în optimile Europa League, unde au învins Chelsea și Ajax, una în grupele Ligii Campionilor și au vândut jucători precum Raul Rusescu, Vlad Chiricheș și Florin Gardoș pe sume cotate la 16 milioane de euro. Adunați banilor veniți din calificările în grupele Ligii sau în fazele superioare din Europa League, rețeta financiară a fost una de succes pentru steliști. Au ratat o a doua calificare consecutivă în Ligă, după meciul pierdut la loviturile de departajare, cu Ludogoreț,  când un fost dinamovist, Cosmin Moți, le-a interzis visul unor noi nopți magice la „masa bogaților”. A fost momentul care a declanșat regresul în Ghencea.


2014. Anul în care diferența din Steaua și Dinamo a fost netă în favoarea roș-albaștrilor din toate punctele de vedere. Supremația Stelei era în desfășurare.

În acest timp, victoriile în fața marii rivale continuau, iar Dinamo părea că se afundă tot mai rău în insolvența în care intrase pe 12 iunie 2014. Fără rezultate importante în campionat, cu un loc șapte ocupat în ultima stagiune, nimic nu anunța o echilibrare a balanței puterii. Scandalul dintre CSA Steaua și clubul patronat de Gigi Becali i-a îndepărat pe fani de stadionul Ghencea, iar suporterii au încetat să mai vină la meciuri. Dinamo l-a acontat pe Mircea Rednic drept antrenor principal, în timp ce Steaua îl schimba pe Costel Gâlcă, antrenorul cu care a cucerit trei trofee într-un sezon, cu finul patronului, Mirel Rădoi.

Într-un sezon în care, până la revenirea lui Laurențiu Reghecampf pe banca Stelei, achizițiile campioanei se făceau doar la nivel declarativ, când patronul îi promitea finului echipă de Champions League pe scările lojelor de pe Arena Națională, iar roș-albaștrii ratau prezența într-o grupă de cupă europeană după 12 ani de calificări consecutive, Dinamo își aducea jucători precum Miha Mevlja, Ante Puljic, Antun Palic, Marcel Essombe sau Harlem Gnohere. Și a urmat confruntarea directă…


2016. Balanța s-a echilibrat, iar diferența dintre cele două echipe nu mai este la fel de pronunțată. Rivalele merg cap la cap.

Disputat pe Stadionul din Ștefan cel Mare din pricina problemelor Arenei Naționale cu avziul ISU, după tragedia din Colectiv, meciul dintre cele două echipe s-a terminat cu victoria dinamoviștilor, care așteptau de patru ani o nouă victorie în derby. Autogolul lui Varela și golurile lui Palic și Gnohere învingeau, fără emoții mari, „cea mai puternică echipă a Stelei de după Revoluție”, așa cum susțineau steliștii, prin vocea patronului.

Reconfigurarea traseului în play-off

După un start total opus al celor două formații, lucrurile s-au inversat odată cu intrarea în play-off. Dacă Dinamo a început campionatul bine, lucru la care s-a adăugat ieșirea din insolvență, pronunțată pe 24 septembrie, și lăsând impresia că poate produce supriza în lupta pentru titlu, Steaua a început destul de slab, cu rezultate obscure. „Alb-roșii” au intrat în play-off de pe locul secund, în timp ce campioana s-a zbătut și acces în această fază a competiției de pe locul cinci. Pauza de iarnă a aprins scânteia revirimentului stelist. Aducerea lui Laurențiu Reghecampf și transferuri precum Marica, Pintilii, Tamaș sau Momcilovic păreau să reechilibreze confruntarea, cele două meciuri directe încheindu-se cu rezultate de egalitate (0-0 și 1-1), ambii antrenori rămânând neînvinși în fața marii rivale.


SALUT! Cei doi antrenori, Mircea Rednic și Laurențiu Reghecampf sunt, încă, neînvinși în meciurile cu rivala din București.

Episodul cu numărul 163 aduce față-n față două echipe cu un moral bun, implicate, mai mult sau mai puțin, în lupta pentru titlu. După începutul bun, Dinamo n-a reușit decât o singură victorie în play-off, cea de la Ovidiu, cu Viitorul, scor 2-1, în timp ce Steaua n-a pierdut niciun meci, având patru victorii consecutive. Pe fondul formei de moment, cu fanii reîntorși în tribune, și cu presiunea obiectivului, Steaua va încerca să fie formația care dă tonul în confruntarea de duminică. Clasicul fotbalului românesc va avea parte de o audiență numeroasă la întoarcerea pe Arena Națională: 41.000 de bilete se vânduseră până vineri seară, la închiderea caselor.  Dinamoviștii vor prezenți, la rândul lor, în număr de 8.500.


Echipele probabile:

Steaua: Niță – Enache, Varela, Tamaș, Toșca – Bourceanu, Pintilii – Popa, Stanciu, Hamroun – Chipciu
Dinamo: Cerniauskas – Hanca, Puljici, Mevlja, St. Filip – Anton, Palici – Rotariu, Bicfalvi, Kortzorg – Gnohere


! 44 de titluri au câștigat împreună cei doi granzi, 26 Steaua și 18 Dinamo, potrivit datelor Ligii Profesioniste de Fotbal;

! În total, de 135 de ori s-au întâlnit cele două echipe în campionat, în 41 de jocuri s-a impus Steaua, în 46 Dinamo, iar 48 de partide s-au încheiat la egalitate.

! 361 de goluri s-au înscris în acele meciuri din campionat, 183 – Steaua și 178 – Dinamo, ceea ce înseamnă o medie excelentă de aproape 2,7 goluri/meci;

! Prima confruntare dintre cele două echipe a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA București – Dinamo 0-1, marcator Marin Apos.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia…
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
Gigi Becali dă primul tun în perioada de mercato:
Gigi Becali dă primul tun în perioada de mercato: "O să le dau şi o sumă de bani pe transfer"
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că…
Monica Tatoiu, vacanță pe LUX și OPULENȚĂ. Locul de vis în care petrece Revelionul. Foarte puțini români au pus piciorul aici
Monica Tatoiu, vacanță pe LUX și OPULENȚĂ. Locul de vis în care petrece Revelionul. Foarte puțini români au pus piciorul…
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
Cine este tânărul de 23 de ani găsit mort pe strada din Vaslui. Vladimir a fost văzut ultima dată la o petrecere în club
Cine este tânărul de 23 de ani găsit mort pe strada din Vaslui. Vladimir a fost văzut ultima dată la…
Ce înseamnă, de fapt, IUBIREA PLATONICĂ?
Ce înseamnă, de fapt, IUBIREA PLATONICĂ?
Dragostea vieții mele! Iubita lui Radu Drăgușin, copleșită de emoții în ziua în care a împlinit 23 de ani! Surpriza de care a avut parte
Dragostea vieții mele! Iubita lui Radu Drăgușin, copleșită de emoții în ziua în care a împlinit 23 de ani! Surpriza…
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Cutremur pentru Călin Georgescu. Decizia luată în interiorul Bisericii Ortodoxe: Nu pot să cred!
Cutremur pentru Călin Georgescu. Decizia luată în interiorul Bisericii Ortodoxe: Nu pot să cred!
Momentul înfiorător când avionul prăbușit în Coreea de Sud ia foc! Ți se face pielea de găină: 127 de oameni nevinovați și-au pierdut viața
Momentul înfiorător când avionul prăbușit în Coreea de Sud ia foc! Ți se face pielea de găină: 127 de oameni…
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales…
×