DEZBATERE | Avea Steaua nevoie acum de Florin Tănase? Unde poate juca „perla” lui Hagi și ce probleme de lot mai are Steaua
Gigi Becali a anunțat luni perfectarea celui mai spectaculos transfer al verii din fotbalul românesc. Florin Tănase, mijlocașul ofensiv al Viitorului, a trecut la Steaua după ce a semnat un contract pe cinci ani cu echipa vicecampioană. Suma de transfer, potrivit finanțatorului Stelei, se ridică la 1,8 milioane de euro cu TVA ceea ce îl face pe Tănase unul dintre cei mai scumpi fotbaliști transferați vreodată de Steaua. Importanța transferului este dată și de clauza de reziliere stabilită de finanțator. Nu mai puțin de 30 de milioane de euro trebuie să plătească echipa care vrea să îl transfere pe Tănase fără să mai negocieze cu Steaua. Dincolo de toate aceste sume și de valoarea demonstrată în sezonul trecut de Tănase, suporterii Stelei au ridicat o problemă: avea Laurențiu Reghecampf nevoie de serviciile mijlocașului în acest moment?
1. Florin Tănase poate juca, cu succes, pe două posturi cu probleme de la Steaua.
Fotbalistul de 21 de ani a fost unul dintre performerii sezonului trecut din Liga 1. Al treilea golgheter al României, cu 15 reușite, Florin Tănase are marele avantaj că poate acoperi la fel de bine două posturi. Sezonul trecut, Tănase a jucat mijlocaș stânga în 20 de meciuri și a marcat 10 goluri, dar a jucat și vârf în 10 partide, reușind să înscrie de 5 ori. Vestea este cum nu se poate mai bună pentru Steaua, un club care suferă pe ambele posturi pe care Tănase le poate acoperi. Pe stânga Tănase vine să acopere o tot mai probabilă plecare a lui Hamroun în Qatar, în timp ce lipsa de oameni de gol care nu a fost rezolvată prin transferul lui Golubovic poate să fie acoperită cu fotbalistul adus de la Viitorul.
2. Lipsa de soluții în defensivă, ignorată complet
De la startul sezonului și până în prezent, Laurențiu Reghecampf a fost nevoit să se descurce cu aceeași linie defensivă. Enache pe dreapta, Tamaș și Toșca în centru și Momcilovic pe stânga sunt fundașii siguri de posturile de titulari. Problema vinde de la faptul că cei numiți aici nu au concurență deocamdată, iar o accidentare sau o suspendare îl obligă pe antrenor la improvizații în condițiile în care Mitrea mai are nevoie de timp pentru a deveni o soluție pentru centrul apărării. Chiar și în aceste condiții, la nivel de discurs public nu există planuri concrete pentru întărirea compartimentului defensiv. Reghecampf nu cere sprinijul patronului, iar Becali nu pare să fie interesat de transferul unor jucători defensivi. Cum pe Steaua o așteaptă, pe lângă meciurile din Liga 1, Cupa României și Cupa Ligii și un parcurs cel puțin șase meciuri în Europa, lipsa variantelor defensive ar putea deveni o problemă serioasă.
3. Atitudinea lui Tănase, avantaj sau piedică?
Contactul cu Bucureștiul din postura de fotbalist la unul dintre cluburile mari ale orașului este principala temere pe care conducătorii și fanii o au în momentul în care se face un transfer. Istoria recentă a arătat cum un alt fotbalist tânăr adus de la Viitorul, Gabi Iancu, a dat chix în încercarea de a pune fotball pe primul loc. Totuși, există indicii cum că Tănase poate aborda altfel problemele, fotbalistul de 21 de ani fiind recunoscut drept un tip cu personalitate, greu de influențat. Faptul că a criticat public selecția atunci când a fost lăsat în afara lotului pentru EURO 2016, faptul că i-a cerut lui Hagi să fie jucat la Viitorul în ciuda iminenței transferului la Steaua și felul în care s-a impus în negocierile salariului de la vicecampioană, toate sunt indicii ale unui caracter deja modelat.