Colonelul în rezervă Vasile Tînjală a vorbit pentru ProSport despre situația din 1998 și 2003, practic cele mai importante două momente din istoria Stelei din punct de vedere juridic.
Clubul Sportiv al Armatei a dat secția de fotbal în 1998 către asociația pe care o deținea Viorel Păunescu, iar acesta la rândul său a oferit în 2003 Steaua lui Gigi Becali, cel care a continuat să țină echipa în Liga 1 până în acest moment.
De atunci, însă, au existat mai multe procese între CSA Steaua și FCSB, noul nume atribuit echipei lui Gigi Becali, după ce aceasta a pierdut dreptul de a folosi numele de „Steaua București”. Fost șef de serviciu la CSA Steaua, Vasile Tînjală a povestit pentru ProSport cum au decurs cele două momente importante din istoria roș-albaștrilor: în 1998 și în 2003.
„În 1998 pe hotărârea de Guvern o mare greșeală a avut-o ministrul Victor Babiuc și comandantul unității de al acea vreme. Domnul comandant Gațu a refuzat și a chemat un domn General, care ne-a adunat a doua zi și ne-a zis: „Din momentul de față toți care aveți în primire secția de fotbal…”
Secția de fotbal era profitabilă. Părerea mea e că cei 25 de jucători erau evaluați la 20 de milioane de dolari. Asta cred eu. Din prisma jucătorilor pentru că erau doar jucători de valoare. Eu eram la club în 1998. Eram foarte tânăr locotenent. Echipa nu găsea un președinte, iar domnul Păunescu a fost numit pe această funcție. Din 1998 până în 2003 a mers foarte bine, dar Păunescu fiind prieten cu Gigi Becali și cu Pițurcă, în 2003 domnul Becali a cumpărat foarte mulți jucători. 10-12 jucători. A dat bani, nu știu dacă au fost cu acte sau fără, dar schimbarea nu s-a făcut. Nu s-a găsit niciun act de la vremea respectivă legat de predarea de la AFC către echipa lui Gigi. Schimbarea când se face se face cu totul”, și-a început discursul Vasile Tînjală.
Colonelul în rezervă Vasile Tînjală nu s-a ferit să menționeze faptul că mai mulți generali din acea vreme au dus-o bine în perioada lui Gigi Becali.
„În 1998 s-a făcut schimbarea cu acte. Dar în 2003 nu s-a mai făcut nicio schimbare pentru că în Consiliul de Administrație erau multe vedete, să le numesc așa, generalul Zisu, generalul Bădălan și alții ca ei pentru care era cald și bine. Cei din sală au spus că au fost duși în eroare și au ridicat mâna crezând ei că e pentru prezență. Dar realitatea n-a fost asta. Știți de ce? Pentru că eu eram acolo. Am fost și cunosc foarte bine situația. N-am fost în Consiliul de Administrație, că eram prea mic, aveam gradul prea mic, dar eram prieten cu toți profesorii, cu toți șefii de serviciu care aveau grade mai mari decât mine și mi-au spus care a fost situația.
Acolo totul a fost făcut ca un fel de paravan să spună că totul e ok, dar realitatea a fost alta. Nu există acte de atunci. M-am uitat și eu, nu se găsesc. Actele dintre Steaua și societatea domnului Păunescu le am. Și domnul comandant Roșu a zis că s-a votat prezența atunci când au ridicat mâna. După aia s-a supărat Gigi, s-au supărat militarii.
Părerea mea e că existau niște sume de bani care se duceau în altă parte. Steaua a continuat prin jucători care sunt la Gigi, dar prin documente nu reiese chestia asta. Jucătorii pe care i-a avut în 2003 erau ai Stelei. Steaua e continuitoarea echipei-mamă, a CSA Steaua. Erau relații foarte bune la vremea aceea între Gigi Becali, Victor Pițurcă și Păunescu. Gigi a vrut să ia echipa la vremea aceea pentru că era un brand”, a adăugat Vasile Tînjală.
Fostul oficial de la CSA Steaua susține că nu se pune problema despre înființarea sau reînființarea secției de fotbal a Armatei, ci despre activarea acesteia. Mai mult, acesta spune că în 1998 cel care a semnat actul de predare-primire a fost Florin Talpan.
„Secția de fotbal a CSA Steaua nu a mai fost prezentă, dar era pe statut. Ea nu exista, dar în statut era. Am avut acces la niște documente și am văzut. Aici are o vină și Talpan, el acum se bate în piept. Dar în 2003 (n.r. Tînjală a spus 1998, dar Talpan nu era la club atunci) Talpan a semnat actul de predare-primire. Locotenentul Talpan a semnat în 2003, da. L-am întrebat: «Florine, de ce?» Apoi, el a stat la cutie până în 2012-2013, și-a strâns documente, argumente.
Din 2003 secția de fotbal a CSA Steaua n-a mai continuat din cauza comandanților, nu i-a interesat. Talpan a făcut toate demersurile. Încă din 2015 era un ordin al ministrului Apărării Mircea Dușa, care spunea că trebuie să se pună în aplicare un ordin de înființare a echipei și comandantul de pe vremea aceea n-a vrut. Nu de înființare, că echipa era, e vorba de activare a echipei. Au fost vreo 3 demersuri ale lui Talpan, dar nu s-a putut. Probabil interesele erau prea mari”, a mai spus Vasile Tînjală.
„Eu țin cu Steaua Armatei. Vă dau și argumente: am fost acolo, cunosc foarte bine situația. Ca orice obiect care există și trebuie activat, dar nu s-a vrut de diferiți factori, sunt de vină comandanții.
La meciul cu Middlesbrough am ținut cu echipa lui Becali. Pe mine m-a deranjat că până la Talpan echipa de fotbal n-a avut continuitate.
Managerul prezintă o aroganță… l-am văzut. Marinescu e manager, dar în realitate este altcineva. Eu am auzit de Miu că ar fi. Pe linie de fotbal cam el trage sforile pe acolo. Toți managerii de la Steaua, de ce n-au ajuns comandanți până acum? Eu când am venit acolo erau 23 de secții și când am plecat în 2017 erau 35. Cu ce rezultate? Zero”, a încheiat Vasile Tînjală.
Colonelul în rezervă Vasile Tînjală a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport în care a vorbit despre mai multe probleme de la CSA Steaua, dar și despre perioada în care Florin Talpan mergea la meciurile Stelei pe invitațiile lui Gigi Becali.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER