Dinamo a reacționat oficial după ce Poli Timișoara a solicitat falimentul clubului. Cum se apără „câinii”

Clubul Dinamo a reacționat miercuri, după ce reprezentanții Politehnica Timișoara SA, fosta FC Timișoara SA, au luni depus o cerere la Tribunalul București, prin care solicită intrarea în insolvență a societății Dinamo 1948 SA, deținută în prezent de Ionuț Negoiță. Cum Dinamo 1948 SA s-a mai aflat în insolvență în ultimii cinci ani, societatea va intra direct în faliment, dacă Tribunalul București le va da câștig de cauză bănățenilor.

Comunicatul emis de Dinamo București: „Demersurile realizate în aceste zile de reprezentanții legali ai Politehnica Timișoara S.A., în persoana lichidatorului judiciar Instant Expert S.P.R.L., sunt cunoscute de Dinamo 1948 S.A. încă din luna ianuarie a acestui an, când Politehnica Timișoara S.A. și-a manifestat intenția de a soluția litigiul existent, în prezent aflat în faza recursului la I.C.C.J., prin încheierea unui contract de tranzacție.

Deși nu a fost prima solicitare de acest fel înaintată nouă de lichidatorul judiciar și de avocatul Politehnica Timișoara, Dinamo 1948 S.A. nu poate achita sume pe care nu le datorează și care ar înfrânge prevederile legii insolvenței.

Înregistrarea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenței, de către orice persoană, nu echivalează cu temeinicia acesteia, în lipsa validării acesteia de către autoritatea judecatorească competentă. În numeroase situații, persoane aflate în situații litigioase cu cluburile de fotbal din România, și nu numai, au apelat la formularea acestor cereri de deschidere a procedurii insolvenței tocmai pentru a crea premisele încasării unor sume, de cele mai multe ori nedatorate.

Până în prezent, deși situația litigioasă avută cu Politehica Timișoara datează încă din anul 2017, Politehnica Timișoara S.A. nu a solicitat niciunei instanțe sau comisii din cadrul F.R.F. stabilirea obligației Dinamo 1948 S.A. de a achita orice sumă de bani, pretins datorate pentru transferul lui Rotariu. Toate demersurile Politehica Timișoara S.A. s-au limitat la forțarea încheierii unui contract de tranzacție, demersuri ce au fost fără rezultat.

Recomandăm reprezentanților Politehnica Timișoara S.A. să analizeze cu atenție conținutul hotărârilor deja pronunțate în litigiile avute cu acesta, de natură să lămurească orice pretenții ar avea față de Dinamo 1948 S.A..

Față de prejudiciile de imagine, și nu numai, create cu intenție de reprezentanții Politehnica Timișoara S.A., Dinamo 1948 S.A. își rezervă dreptul de a solicita angajarea răspunderii patrimoniale a acestora pentru prejudiciile cauzate. Excluderea Politehnica Timișoara S.A. din calitatea de membru al F.R.F. nu exonerează persoanele fizice, ce acționează în numele și pe seama acestui club, de prejudiciile pe care le cauzează prin propriile fapte.”

Dorin Rotariu a fost transferat în 2013 de Dinamo, de la Poli Timișoara. „Câinii” au plătit 1.1 milioane de euro pentru transferul său. În 2017, Club Brugge a plătit 2.2 milioane de euro pentru Rotariu. Între timp, Timișoara a dispărut de pe harta fotbalului, dar avocații solicită plata sumei pe care Dinamo o datora societății din vest.

Contactat de ProSport, secretarul general al clubului Dinamo, Bogdan Bălănescu, a comentat situația: „Oricine poate depune o cerere, dar trebuie să aibă și o bază legală când se întâmplă acest lucru. În principiu, Dinamo nu mai are niciun ban de plătit. Mâine vom emite un comunicat de presă în care vom explica întreaga situație”, a spus oficialul „câinilor.”


Dosarul de faliment, nr.7600/3/2019. Foto: www.portal.just.ro

În ianuarie 2019, lichidatorul judiciar Violeta Galai spunea că „există posibilitatea tranzacționării pe cale amiabilă a diferendului, ca urmare a soluției favorabile pronunțate de Curtea de Apel Timișoara în dosarul de apel nr.4243/30/2017”. Din moment ce avocații au depus la Tribunalul București cererea de intrare în faliment a societății Dinamo 1948 SA, e clar că nu s-a ajuns la un acord.

Dacă instanța le va da dreptate timișorenilor, societatea Dinamo 1948 SA va intra în faliment. În cazul lui Dinamo se judecă în continuare și ieșirea din insolvență. Pe 19 aprilie va avea loc o nou înfățisare în cazul ieșirii lui Dinamo din insolvență, în timp ce pentru cererea de faliment nu a fost fixat un termen de judecată.

În 2017, Ionuț Negoiță a fost trimis în judecată pentru că ar fi comis infracțiuni de complicitate la bancrută frauduloasă, în dosarul de insolvență a clubului Dinamo. Negoiță e acuzat că ar fi votat atât direct, cât și indirect, pentru aprobarea planului de reorganizare, chiar dacă știa că nu erau cuprinse în acest plan active cu o valoare contabilă netă de 16.863.011 lei.

Publicat: 20 03. 2019, 14:53
Actualizat: 20 03. 2019, 15:00