Dinamo ar putea ieși din insolvență peste 6 luni. Planul de reorganizare a fost aprobat, urmează plata datoriilor

Clubul Dinamo ar putea ieși din insolvență în luna mai 2015, după o perioadă de 6 luni în care a avut un regim special. Luni, 17 noiembrie, a avut loc la Rin Grand Hotel, Adunarea Generală a Creditorilor, unde s-a discutat despre aprobarea și implementarea planului de reorganizare.

  • Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvență a fost înregistrat în 13 mai, la Tribunalul București.

Conform administratorului special al clubului, Valentin Gheorghiță, planul a fost aprobat și definitivat și, în șase luni după confirmarea planului de judecătorul sindic, Dinamo va ieși din insolvență.

„În adunarea de ieri s-a aprobat planul de reorganizare și urmează ca, pe 3 decembrie, judecătorul sindic să îl confirme. Începând din acel moment, în decursul a șase luni, vrem să definitivăm procedura și să ieșim din insolvență. Sperăm ca până de ziua clubului, 14 mai, să se rezolve și să le facem o bucurie suporterilor dinamoviști”, a spus Gheorghiță pentru Ziarul Ring.

Pentru a ieși din insolvență, Dinamo trebuie să rezolve toate problemele financiare legate de datorii.

„În prima lună din cele șase vom plăti datoriile către Veneto Banca, cel mai mare creditor. Conform planului, în luna a treia vom plăti toate sumele datorate angajaților, salarii, prime, bonusuri, urmând ca în lunile cinci și șase să facem plata către ANAF, care va primi o valoare procentuală, nu întreaga sumă, ci un anumit procent. Creditorii chirografici nu vor primi absolut nimic”, a mai spus administratorul special pentru sursa citată.

Reprezentanții statului s-au opus aprobării deoarece ar urma să recupereze doar 5,93 la sută din suma datorată de SC Dinamo 1948 SA la Bugetul de Stat în cazul în care planul de reorganizare ar fi implementat.

„Ieri a fost Adunarea Generală a creditorilor și a fost aprobat planul de reorganizare a societății de către creditori, cu trei categorii din cele patru, garantați, bugetari, chirografari și salariați. Creditorii bugetari, ANAF-ul, au votat împotrivă”, a declarat administratorul judiciar Cătălin Dascăl.

Categoria creditorilor cu creanțe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crențe) va beneficia, conform planului de distribuiri, de sume în proporție de 5,93 la sută din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei.

Administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA a explicat parcursul procesului de insolvență pe care îl va urma societatea: „Urmează ca pe 3 decembrie să se discute în fața judecătorului sindic confirmarea planului. Un plan, chiar dacă este aprobat de creditori, poate fi implementat ca atare doar după ce este confirmat de către judecătorul sindic. În cazul în care va fi aprobat de către judecătorul sindic, din ziua pronunțării sentiniței de aprobare, practic planul se implementează. Și apoi trebuie îndeplinit ceea ce este menționat și s-a obligat societatea să facă prin acest plan de reorganizare, cu privire la plata creanțelor. Practic acesta este scopul”.

Cătălin Dascăl a menționat că în majoritatea cazurilor, planul de insolvență este confirmat de către judecătorul sindic în situația în care a fost votat de către Adunarea Generală a creditorilor. „În general, foarte rar s-a întâmplat ca un plan aprobat de creditori să nu fie confirmat de către judecătorul sindic. Se poate întâmpla însă și lucrul acesta, pentru că se merge pe parte de legalitate a planului de reorganizare, însă procentul este mult mai mic. Procentul de respingere este minoritar celui de confirmare, în cazul unui plan aprobat de către creditori”, a mai spus Dascăl, pentru Mediafax.

Datoriile SC Dinamo 1948 SA, de circa 17,5 milioane de euro, vor scădea cu 16,7 milioane de euro, dacă planul de reorganizare a societății aflate în insolvență va fi respectat în cele șase luni ulterioare confirmării de către judecătorul sindic, conform documentului obținut de MEDIAFAX.

  • Omul de afaceri Ionuț Negoiță a devenit acționar majoritar la Dinamo în luna martie 2013, după ce a preluat acțiunile deținute de Nicolae Badea și pe cele ale lui Dragoș Săvulescu. El deține aproape 93 la sută din acțiuni, ceilalți proprietari fiind Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 7 la sută, și Cornel Dinu, cu 0,03 la sută.
Publicat: 18 11. 2014, 11:58
Actualizat: 18 11. 2014, 12:59