Dinamo are datorii de 78 de milioane de lei, potrivit tabelului preliminar de creanțe

Tabelul preliminar de creanțe al societății FC Dinamo 1948, aflată în insolvență și care administrează clubul de fotbal, a relevat datorii de 78 de milioane de lei, dintre care 20 de milioane către Ministerul Finanțelor, 18 milioane către firma Ideal Rezidențial și 14 milioane către Ionuț Negoiță.

Printre acționarii societății Ideal Rezidențial SRL se numără părinții lui Ionuț Negoiță, Ilie și Lidia Negoiță.

Totalul creanțelor societății este 78.033.905 lei (n.r. – aproximativ 17,5 milioane de euro). Primii trei creditori sunt Ministerul Finanțelor, cu aproximativ 20 de milioane de lei, Ideal Rezidențial, cu aproape 18 milioane de lei, și domnul Negoiță (n.r. – acționarul majoriar al clubului), cu aproape 14 milioane de lei. Acesta ar fi un Top 3 al tabelului. Salariații au creanțe totale de 993.000 de lei, aici fiind incluși personalul tesa și jucătorii„, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, adminstratorul judicar Andrei Cătălin Dascălu.

Întrebat dacă foștii acționari se răgesc în tabelul creditorilor, Dascălu a răspuns: „Ca nume, în mod direct, foștii acționari nu se regăsesc în tabel, dar ca societăți îmi este greu să spun dacă sunt sau nu„.

Administratorul judiciar a precizat că 40 la sută dintre creditorii notificați nu s-au înscris la masa credală. „Ca număr, creditorii sunt până în 55, iar 40 la sută dintre cei care au fost notificați nu au formulat cereri pentru înscriere la masa credală„, a spus Dascălu.

El a menționat că prima Adunare Generală a creditorilor va avea loc la 25 august. „Prima Adunare Generală a creditorilor va fi pe 25 august. Astăzi tabelul a fost transmis spre publicare la instanță. Următorul pas este Adunarea Generală a creditorilor, apoi tabelul definitiv al creditorilor, pe 2 septembrie și termenul de procedură, pe 10 septembrie„, a spus Dascălu.

Întrebat când preconizează că Dinamo ar putea ieși din insolvență, Dascălu a declarat că este greu de dat un termen. „Este prematură o astfel de estimare, eu sper într-un plan de reorganizare cât mai rapid propus și aprobat, un termen real posibil pentru un plan aprobat de creditori și conform termenelor stabilite de instanță ar fi undeva la jumătatea lunii octombrie sau la sfârșitul lunii octombrie. Eu cred că am putea avea acest plan propus în termen„.

Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvență a fost înregistrat la 13 mai, la Tribunalul București.

FC Dinamo este al șaselea club de Liga I care solicită intrarea în insolvență în ultimii doi ani, după FC Rapid, Gloria Bistrița, Universitatea Cluj, Oțelul Galați și FC Vaslui.

Actualul proprietar al FC Dinamo, Ionuț Negoiță, a explicat, la 14 mai, într-o scrisoare deschisă, că „deceniul criminal” și datoriile acumulate în perioada în care clubul a fost în propietatea foștilor acționari au condus la decizia de a solicita intrarea în insolvență a societății.

Omul de afaceri Ionuț Negoiță a devenit majoritar la Dinamo, în luna martie 2013, după ce a preluat acțiunile deținute de Nicolae Badea și pe cele ale lui Dragoș Săvulescu. El deține aproape 93 la sută din acțiuni, ceilalți proprietari fiind Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 7 la sută, și Cornel Dinu, cu 0,03 la sută.

Negoiță a devenit acționar la Dinamo la începutul lunii august 2012, când a cumpărat, pentru o sumă de „câteva milioane” de euro, un pachet de 30 la sută din acțiunile clubului rămase în proprietatea lui Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu după retragerea lui Cristian Borcea.

Echipa de fotbal Dinamo București a fost înființată în urmă cu 66 de ani, în mai 1948.

Publicat: 18 08. 2014, 20:26
Actualizat: 18 08. 2014, 21:36