Victorie cu CFR Cluj, revenire spectaculoasă cu Slovan Liberec și calificare în Cupa UEFA, victorie în Ghencea.
O săptămână de vis, la care niciun dinamovist adevărat n-ar fi sperat în ultima vreme. Mai ales după finalul campionatului trecut, când umilința și frustrarea au atins cote maxime. Ce e important acum pentru Dinamo? Gestionarea succesului! Practic, singurul lucru la care acționarii trebuie să dovedească că au învățat din greșelile trecutului. Primul hop, meciul cu Oțelul Galați de peste două săptămâni și partida cu Sturm Graz din grupele Europa League.
DE CE A RENĂ‚SCUT DINAMO
1. Bonetti a fost păstrat în funcție
După 0-1 cu Internațional Curtea de Argeș, s-a vorbit despre demisia lui Bonetti. La 0-2, ulterior 0-3 la masa verde, cu Slovan Liberec, s-a repetat discursul. Borcea și Badea au vorbit la cald, dar au acționat la rece, optând pentru păstrarea tehnicianului italian. Pentru prima oară după mulți ani, antrenorul câștiga bătălia cu contestatarii. Aici i-am inclus și pe jucători, mai ales pe unii cu ștate vechi – gen Niculescu și Dănciulescu -, care au comentat imediat ce Bonetti a decis să nu-i mai folosească, dar și pe acționarii, gen Turcu, ce s-au lansat în tot felul de acuze la adresa antrenorului. 2. Invazia suporterilor, șocul de care era nevoie?
Victoria de la Liberec și calificarea eroică a alocat spații largi în presă dinamoviștilor. Dincolo de evoluția senzațională și de reacția de orgoliu ale elevilor lui Bonetti, trebuie punctat un adevăr doar șoptit printre roș-albi. „Dacă nu se întâmpla să intre suporterii pe teren la București, nu știm dacă mai aveam puterea să revenim la Liberec. A fost șocul de care aveam nevoie”, au punctat „câinii” în discuții neoficiale. Pe de altă parte, iarăși nu trebuie omis Bonetti, omul de pe bancă, care a știut ce, când și cum să le transmită fotbaliștilor. Joia trecută, în Cehia, Dinamo și-a redescoperit identitatea, iar în acest lucru au fost implicate toate părțile importante: acționari, antrenori, jucători și suporteri. Pentru prima oară după mulți ani, în „Ștefan cel Mare” s-a vorbit aceeași limbă de către toată lumea.
3. Integrarea tinerilor, operațiune reușită Încă din cantonamentul de la Aix-les-Bains, Bonetti a observat că în vestiar vorbeau numai jucătorii cu ștate vechi. Și nu neapărat numai de bine. Încet-încet, italianul a schimbat obiceiurile locului. A introdus în prima echipă puști precum Grigore ori Rus și nu a ezitat să-l lase pe banca de rezerve pe Dănciulescu ori Niculescu. Conform oficialilor dinamoviști, el le-ar fi transmis: „Trebuie să pun piciorul în prag! Ori eu, ori veteranii! Eu vreau să merg pe mâna tinerilor, pe care să-i integrez cât mai bine pe lângă anumite piese de bază!”. Zis și făcut. Pe lângă un Tamaș, N’Doye ori Marius Niculae au mai apărut un Zie Diabate ori Kone, în vreme ce Grigore și Rus par deja veterani. La Dinamo nu s-a simțit atât de mult schimbul de generații și pentru faptul că Bonetti a avut și are la dispoziție jucători de valori apropiate. În returul cu Liberec, Dinamo a folosit o echipă, iar în Ghencea o cu totul alta, cu numai doi titulari care jucaseră și joi. Și a câștigat de fiecare dată. Ceea ce înseamnă că roș-albii au învățat câte ceva din greșelile trecutului. „Rotația ne face bine” Avantajele deciziei lui Bonetti de a folosi tot lotul pe care îl are la dispoziție, indiferent de miza partidei, sunt explicate de căpitanul Gabi Tamaș. „În două meciuri importante, cel de la cehi cu Slovan și cel cu Steaua, am jucat aproape tot lotul. Acesta este felul lui Bonetti, jucăm toți. Suntem absolut toți folosiți, asta este bine pentru echipă. De exemplu la noi, fundașii centrali, suntem patru fotbaliști care putem toți juca. Toți jucăm bine. Cu Steaua nu a jucat Moți, pe viitor va veni și rândul meu să nu intru pe teren. Dar este bine pentru echipă”, crede autorul unicului gol al derby-ului Steaua – Dinamo. Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER