Antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic, a anunțat joi că din sezonul viitor „câinii” vor disputa toate meciurile de pe teren propriu pe Arena Națională, dar efortul financiar pe care trebuie să-l facă echipa din „Ștefan cel Mare” e unul foarte mare.
Pentru a închiria Arena Națională în vederea unui meci din Liga 1 Betano sau Cupa României, un club din România trebuie să achite circa 50.000 de euro. Costurile sunt mai mari atunci când vine vorba despre un joc din cupele europene. Pentru cele 13 jocuri din sezonul regular, costul total ar fi de circa 650.000 de euro. Dacă luăm în calcul și o eventuală participare în playoff, respectiv Cupa României, Dinamo ar ajunge să plătească în jur de 1 milion de euro pentru închirierea Arenei Naționale, pentru întreg sezonul 2019/2020!
Despicăm firul în patru
Din start, Dinamo ar trebui să plătească 13.000 de euro pentru închirierea integrală a stadionului. Însă e greu de crezut că va fi închiriat și inelul al treilea, cel puțin la jocuri cu echipe din subsolul clasamentului. Există mai mulți factori la mijloc. Dacă Dinamo va avea o campanie puternică de achiziții în vară, iar în presezon Rednic va forma un prim 11 interesant, e posibil ca fanii să ia cu asalt Arena Națională în sezonul următor. În speranța câștigării unui nou titlu. La meciurile cu FCSB sau Craiova, e evident că va fi închiriat întreg stadionul.
Costurile operaționale se ridică la suma de 10.000 de euro. În medie, pentru firma de pază se alocă circa 10.000 de euro. Costă destul de mult și închirierea unei firme de curățenie: 9.000 de euro. Pentru asistență medicală și pompieri, „câinii” ar trebui să aloce 3.000 de euro. Și s-ar mai adăuga și costurile operaționale.
Bugetul lui Dinamo din acest sezon a fost de 3 milioane de euro, conform conducătorilor din „Groapă”. Dacă bugetul va rămâne același și pentru sezonul viitor, 2019/2020, un milion ar trebui destinat Arenei Naționale. Mircea Rednic a lansat această ipoteză la conferința de presă premergătoare meciului cu Concordia Chiajna: „La noi nu s-a mutat nici măcar o cărămidă, nu știu ce se întâmplă. Vremea e frumoasă, teren e mult în centru, nu știu ce interese politice sunt. Măcar să avem un stadion de 15.000 de locuri și meciurile importante să le jucăm pe Arena Națională. Mai mult ca sigur, vom juca toate meciurile de acasă pe Arena Națională sezonul viitor. Am luat două loje, mai luăm 18, facem bugetul… E altceva pe Arena Națională. Sunt sigur că suporterii vin când li se creează suporteri. Dacă avem posibilitatea și bani, de ce nu?„
Teoretic, Dinamo ar trebui să iasă pe zero dacă ar strânge în medie 10.000 de spectatori la fiecare meci. La 15.000 de suporteri prezenți pe stadion, „câinii” ar încasa în jur de 60.000 de euro. Desigur, în playoff există șansa ca toate jocurile să se dispute cu casa închisă. La fel și în sezonul regular, la meciurile cu FCSB, Craiova sau CFR Cluj.
În acest sezon, Dinamo se află pe locul 5 în topul spectatorilor. Conform www.lpf2.ro, „câinii” au strâns în medie 3228 de spectatori la fiecare meci. Adică 21% din capacitatea vechiului stadion. Craiova conduce detașat în acest clasament, având o medie de 14.436 de spectatori la fiecare meci. FCSB se află pe locul secund, cu o medie de 7656 de spectatori. CFR Cluj completează podiumul, cu o medie de 3767 de susținători.
Ultima partidă jucată de Dinamo pe Arena Națională s-a înregistrat în acest sezon, în derby-ul cu FCSB, încheiat 1-1, în noiembrie 2018.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER