Se văd deja efectele planului dinamovist de reîntinerire a lotului de jucători. Subiectul este discutat de fani, de presă, de oamenii de fotbal. Și pentru a vedea unde s-ar opri în viitor noul Dinamo este important de prezentat modelul pe care l-au avut în vedere roș-albii când au demarat remanierea: Borussia Dortmund, actualul lider din Bundesliga, care tocmai a reușit să învingă pe Bayern pe „Allianz Arena” (3-1), primul succes la München din 1991!
Povestea începe acum doi ani, când Borussia era în pragul falimentului. Motivul: bugetul nu mai putea acoperi lista interminabilă de cheltuieli și nici contractele fotbaliștilor, adică exact ce se întâmpla la startul sezonului și la Dinamo. Așa că șefii minerilor au demarat reconstrucția.
Îi păștea falimentul…
Au renunțat la absolut toți jucătorii cu salarii mari, exact la fel ca și „câinii”, care au întocmit în decembrie o listă de remanieri pe care s-au regăsit Adrian Cristea, Ousmane N’Doye sau Marius Niculae. Pasul doi: Borussia a promovat câțiva jucători din propria pepinieră: Marcel Schmeizer (23 de ani), Nuri Sahin (22 de ani), sau chiar Kevin Groskreutz, fotbalist ce este recunoscut că provine din „Zidul galben”, adică numele „galeriei” nemților. Apoi, și-au fixat plafon clar de cheltuieli pentru transferuri. Și au reușit câteva lovituri: Mats Hummels, cumpărat pe patru milioane de euro și care acum valorează de patru ori mai mult. Apoi, Lucas Barrios, care acum are o ofertă de la Milan de 15 milioane de euro. Apoi, Shinji Kagawa, adus de la Cerezo Osaka pentru 350.000 de euro, sau Lukasz Piszczek, un polonez adus gratis de la Hertha Berlin. Cu mențiunea că toți sunt acum titulari, să vedem și pe cine a promovat Dinamo în această iarnă. Raul Crișan adus de la Șimleul Silvaniei. Apoi pe Cristi Bălgrădean, care a devenit titular la 22 de ani. Face pasul spre prima echipă și Elis Bakaj, adus de la Dinamo Tirana pe 250.000 de euro, vedeta albaneză fiind cel mai scump transfer al iernii.
…Lideri cu 10 puncte avans
Etapa a treia a returului. Borussia este după finalizarea reconstrucției pe primul loc în campionat și are o echipă care valorează peste 140.000.000 de euro. De trei ori mai mult decât lotul de dinainte de schimbare. Și al cărei antrenor, Jurgen Klopp, a fost solicitat în iarnă de Liverpool, dar a refuzat să plece, pentru minimum două sezoane. Iar acum fanii populează la maximum stadionul având de susținut o echipă creată în jurul unor fotbaliști proprii și care joacă excelent.
Contractele, tot după nemți
Nu doar planul de reconstrucție este copiat de Dinamo din Germania. Contractele fotbaliștilor sunt inspirate din aceeași sursă. Prevăzând clauze de performanță ale jucătorului, dar și o condiție surpriză. În funcția de rezultatele vizitei medicale, fotbalistul primește în funcție de pregătirea sa fizică mai mulți ssau mai puțin bani pentru fiecare punct obținut de echipă. Alte lucruri ce se vor implementa în „Ștefan cel Mare” după ce au funcționat la nemți: reînfințarea departamentului de scouting al clubului, revitalizarea centrului de juniori și crearea unei rețele de fan-cluburi în toată România.
24,6 este media de vârstă a echipei Borussia Dortmund, adică a doua cea mai tânără echipă din Germania, după Hoffenheim
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER