Daniel Isăilă, antrenorul Astrei Giurgiu, va conduce echipa patronată de Ioan Niculae și în sezonul 2014-2015, după ce a semnat în luna iunie un contract valabil pe doi ani. Parafarea unei noi înțelegeri a venit ca un premiu din partea patronului, care l-a recompensat pentru performanța obținută pe 23 mai 2014: câștigarea Cupei României, chiar în fața Stelei, după executarea loviturilor de departajare. Isăilă a intrat astfel în istoria clubului giurgiuvean, care a cucerit primul trofeu în cei 93 de ani de existență.
Cariera de antrenor a lui Isăilă, începută în 2006 pe banca echipei de ligă secundă FC Săcele, este strâns legată de Răzvan Lucescu. Cei doi au fost coechipieri în perioada 1999-2001 la FC Brașov și Rapid, pentru ca apoi actualul antrenor al Astrei să fie „secundul” lui Lucescu la echipa brașoveană în perioada 2007-2009. De altfel, Isăilă a declarat în repetate rânduri că fostul selecționer al naționalei României, cel care i-a botezat unul dintre copii este cel care i-a modelat cariera de antrenor. „Răzvan Lucescu e un model pentru mine. Are absolut toate calitățile antrenorilor moderni: pasiune, meticulozitate și studiul adversarilor”, spunea Isăilă la începutul carierei de antrenor.
După o perioadă de patru ani în care a fost atât antrenor principal, cât și secund la FC Brașov, Isăilă a preluat-o pe Sportul Studențesc în noiembrie 2011, echipă alături de care a retrogradat în Liga a II-a după un sezon plin de probleme financiare pentru echipa bucureșteană.
Prima echipă cu pretenții din CV-ul lui Daniel Isăilă este chiar Astra pe care a preluat-o în aprilie 2013. El l-a înlocuit pe Gheorghe Mulțescu, terminând ediția 2013-2014 pe locul al patrulea, poziție ce le-a permis giugiuvenilor să participe în premieră în preliminariile Europa League.
Sezonul 2013-2014 a fost unul aproape perfect pentru Astra Giurgiu și Daniel Isăilă: locul secund în campionat și câștigarea Cupei României. Pentru tehnicianul Isăilă a existat și un moment de cumpănă. După remiza de pe teren propriu cu Oțelul (1-1) din 21 martie 2014, rezultat care l-a nemulțumit pe Ioan Niculae și a compromis în bună măsură șansele la titlu. El a fost demis și înlocuit de Florin Marin, cel care a calificat echipa în finală, după ce a trecut în semifinale de Petrolul. Performanța nu i-a folosit foarte mult lui Marin, care a căzut pradă firii capricioase a lui Niculae.
Soluția pentru banca tehnică? Daniel Isăilă, cel al cărui contract era în derulare, chiar dacă fusese îndepărtat de la echipă. După ce pomenise de rezolvarea situației pe la comisii, Isăilă și-a schimbat viziunea și a acceptat să revină ca antrenor al Astrei, argumentându-și decizia: „E și munca mea la mijloc”. Reîntoarcerea la echipă a fost inspirată, Astra câștigând ultimele trei etape de campionat și finala Cupei României contra Stelei.
Citesc cărți de psihologie și management pentru că e foarte important cum discuți cu jucătorii tăi. Am ales meseria de antrenor pentru că mi-am dorit să rămân aproape de gazon Daniel Isăilă, antrenor Astra
Gâlcă, școlit în Spania
Costel Gâlcă are cea mai grea misiune dintre toți antrenorii Stelei din ultimii zece ani. Antrenorul de 42 de ani a venit în Ghencea după o perioadă de doi ani în care echipa, condusă de Laurențiu Reghecampf, a dominat autoritar fotbalul românesc. Fără experiență la nivel înalt, Gâlcă este dat de mulți dintre oamenii de fotbal drept o victimă sigură a firii imprevizibile a finanțatorului Gigi Becali, însă startul activității la echipă a scos în evidență un mod de lucru nou, inedit pentru ceea ce a însemnat Steaua în ultimii ani, unul care promite să mențină echipa la nivelul cu care fanii au fost obișnuiți în ultimele două sezoane.
Face antrenamente alături de fotbaliști
Primul impact pe care jucătorii Stelei l-au avut cu noul antrenor a fost prin antrenamentele conduse de acesta. Gâlcă a introdus mingea în exerciții încă de la primele ședințe de pregătire, lucru care le-a dat impresia jucătorilor că nu se mai pune un accent atât de pronunțat pe factorul fizic. Totuși, antrenorul nu este de acord: „Vă garantez eu că ei depun mai mult efort și aleargă mai mult acum decât o făceau înainte”, spunea Gâlcă la finalul perioadei de pregătire din Anglia. Și interacțiunea cu jucătorii este alta, Gâlcă participând, alături de secunzii Laurențiu Roșu și Nicolae Dică, la toate antrenamentele cu mingea cot la cot cu jucătorii Stelei.
Deschidere față de fani prin intermediul mass-media
Perfecționate în cadrul școlii de antrenori din Spania, acolo unde a obținut licența PRO, abilitățile de antrenor ale lui Costel Gâlcă sunt completate de un amănunt cu care Steaua nu a obișnuit în ultimii ani. Este vorba despre deschiderea, prin intermediul presei, față de fani. În cele două cantonamente ale campioanei din Italia și Anglia, relația dintre club și media, înghețată pe vremea lui Reghecampf, a suferit modificări drastice. Dezvoltat fotbalistic în Primera Division, Gâlcă a dat dovada faptului că înțelege rolul presei, astfel că a permis accesul la antrenamente și dincolo de banalele exerciții de încălzire, și-a dat acceptul pentru ca toți jucătorii să fie puși la dispoziția presei pentru interviuri și a răspuns de fiecare dată la întrebările reporterilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER