Prima asociație sportivă feroviară din București a folosit echipamentul vișiniu începând cu 1922, pentru că tricourile erau confecționate din perdelele vagoanelor
Cu un an înainte ca Teofil Copaci să înființeze echipa CFR, un alt club sportiv feroviar lua naștere în București: Asociația Locomotiva, în 1922. O organizație fără prea multe fonduri, așa că primele tricouri de joc sunt confecționate din… perdele și fețe de masă din vagoanele de tren! Culoarea? Evident, vișiniu. Cu toate că entitatea trece destul de repede în anonimat, în special în ceea ce privește secția de fotbal, decizia de atunci a împiedicat nou-înființata CFR, la 25 iunie 1923, să poarte culoarea dorită inițial: același vișiniu! Astfel, pionierii actualului Rapid au fost nevoiți să se consoleze cu violetul, nuanță pe care o utilizează timp de doisprezece ani.
Sponsorizare în schimbul numelui
Situația se schimbă în momentul încheierii unui parteneriat cu Rapid Viena. Austriecii sunt de acord să acorde o sponsorizare CFR-ului, echipă cu multe lipsuri financiare. În schimb însă, austriecii solicită ca bucureștenii să le preia culorile și, ulterior, în 1937, numele. Ulterior, alb-vișiniul vienezilor se transformă în alb-verde, nuanță mai pe placul regimului aflat la putere. „Pe 1 mai 1922, Asociația Locomotiva a jucat primul meci în vișiniu, culoare pe care a vrut și CFR-ul să o preia un an mai târziu, dar nu a mai putut. Până la urmă, destinul a vrut să se lege colaborarea cu Rapid Viena și vișiniul a luat locul violetului în Giulești”, a întărit ipoteza și Gheorghe Scurtu.
Rapid a retrogradat de cinci ori
Primul „picaj” al Rapidului în liga secundă s-a înregistrat la finalul sezonului 1951. Paradoxal, cu un an în urmă, echipa care purta pe atunci numele de „Locomotiva” pierdea titlul la golaveraj, în fața celor de la UTA. Cu același lot, feroviarii au retrogradat, dar, mulțumită unei reguli date de FRF, toți jucătorii au fost obligați să evolueze pentru giuleșteni și în al doilea eșalon, fapt care a facilitat promovarea imediată. Ulterior, Rapid a mai părăsit prima ligă în 1954, 1974, 1977 și 1989 (foto).
În sezonul 1972-1973, când Rapid a atins sferturile Cupei Cupelor, giuleștenii s-au întâlnit și cu omologii din Viena, pe care i-au eliminat cu 3-1 și 1-1
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER