Dosarul Caracatița

Hățișul de firme din Insulele Virgine sau Olanda care apar în dosarul „Transferurile” aparține unei rețele internaționale, în care sectorul „România” este doar una dintre celule.

Cercetările DNA continuă pe tema transferurilor, pregătindu-se un nou dosar, astfel că am putea avea parte în acest an de un alt rechizitoriu, cu implicații internaționale mult mai complexe și, poate, cu dezvăluiri chiar mai șocante cu privire la transferurile unor alți fotbaliști români decât cei 12 care apar în dosarul „Transferurile”. Se așteaptă și alte rapoarte ale comisiilor rogatorii din alte țări, în timp ce DNA colaborează cu oamenii legii din acele state pentru corelarea informațiilor. Cercetările continuă pentru că s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un dosar separat, dat fiind că e vorba despre un sistem organizat prin care se spală bani din transferuri, România fiind doar o ramură a acestei rețele. De pildă, după ce numele mai multor companii olandeze apar în ancheta din România, autoritățile batave au demarat, la rândul lor cercetări.

Bunul prieten din Spania

Nu Ioan sau Victor Becali au conceput traseul deconspirat de procurorii DNA în rechizitoriul privind transferurile murdare de fotbaliști români în străinătate. În ideea de a pierde urma banilor însușiți, românii nu au făcut decât să apeleze la „serviciile” unor firme prin care au trecut sau trec în mod curent sume din „tunuri” date de alți agenți FIFA de talie mondială. În anchetele demarate pe aceeași temă, în trecut, în Brazilia, Bulgaria sau Franța apare un același nume: Josep Maria Minguella (foto stânga). Acesta este unul dintre cei mai activi impresari spanioli, fiind unul dintre oamenii cu care frații Becali colaborează în mod frecvent. Se cunosc din anii 90, când îl transferau împreună pe Hagi la Barcelona.

Dispoziții de peste graniță

În secțiunea din rechizitoriul DNA în care este descris transferului lui Dan Alexa de la Dinamo în China, procurorii fac referire și la un mail în care un anume Marcelo îi reamintește lui Victor Becali că societatea olandeză Pyralis Investments BV deține 50% din drepturile federative ale fotbalistului. Victor Becali a retransmis acest mail către o adresă a firmei Vincon, către Gheorghe Nețoiu. Ulterior, 403.000 de euro au ajuns din China în conturile lui Piralys BV. Adică exact suma denunțată de procurori ca fiind deturnată de învinuiții Cristian Borcea, Gheorghe Nețoiu (foto jos) și Ioan Becali la transferul lui Alexa.

Și, în fine, Insulele Virgine

„Marcelo” este mâna dreaptă a lui Minguella. Se numește, de fapt, Carlos Marcelo Arguello, impresar argentinian care desfășoară afaceri prin compania luxemburgheză European Sports Management. În această firmă, conform site-ului www.cjri.org, alături de Arguello, se numără printre asociați și Tierney International, companie din Insulele Virgine Britanice. Tierney International apare frecvent în rechizitoriul DNA, fiind compania prin care au trecut banii deturnați din transferurile lui Ionel Ganea de la Bistrița la Stuttgart sau Florin Cernat pe traseul Oțelul-Dinamo-Dinamo Kiev!

Și tu, Baciule?

Arguello este un colaborator vechi al lui Minguella, spaniolul care pare să fie capul rețelei. Cei doi sunt parteneri în mai multe companii din Bulgaria, în special în afaceri imobiliare. Tiparul se repetă în cazul României și devine chiar izbitor în momentul în care aflăm că la aceeași adresă la care figurează firma de imobiliare a lui Gică Popescu (foto), în Bulevardul Primăverii, se regăsește și o companie de același profil, Promomarketinvest Development, controlată de… Josep Maria Minguella!


"E Sfântul Ion. E ziua mea! Nu am ce să spun. La revedere!"
– Ioan Becali

Publicat: 08 01. 2009, 08:05
Actualizat: 08 01. 2009, 08:21