Două daruri și trei întrebări!** De ce declarațiile lui Vasile Avram din fața instanței mai mult îl înfundă decât îl salvează

1-terbea-avram-mediafax

Vasile Avram a acționat diferit în două situații aproape identice. Când a fost, de fapt, corect fostul șef al arbitrajului din România?

1. De ce n-a cerut factură și la șampania lui Borcea?
Avram le-a spus procurorilor că singurul mod în care putea să accepte tabloul de la Sorin Țerbea era să plătească pentru el, iar omul de afaceri să îi dea chitanță și factură: „I-am zis și lui că nu-l pot primi decât așa”. Tabloul respectiv costa, conform lui Țerbea, undeva în jurul a 300 de lei. Reflexul lui Vasile Avram de a refuza cadourile oamenilor din fotbal a dispărut însă rapid și, mai important, atunci când darurile se ridicau la câteva mii de euro.

Nu la câteva sute de lei. Pentru 50 de sticle de șampanie Moet&Chandon primite de la Borcea pentru nunta fiului Marius sau pentru vinul primit de la același Sorin Țerbea, Vasile Avram n-a cerut nici factură, nici să achite contravaloarea băuturilor. Ambele au fost considerate cadouri pentru tinerii căsătoriți. Când a fost corect Vasile Avram?

2. De ce aveau nevoie de intermediari?
În realizarea infracțiunii de luare și dare de mită, Sorin Țerbea și Vasile Avram au avut două ajutoare. Recepționerul de la Hotelul President, patronat de omul de afaceri ardelean, și pilotul elicopterului în care a călătorit fostul șef al arbitrilor până la Târgu Mureș și înapoi. Argumentele pe care Avram le-a prezentat atât în fața judecătorilor, cât și a procurorilor, referitoare la această situație, sunt pertinente: „De ce am fi avut nevoie de intermediari? Țerbea mi-e prieten, a fost la mine în casă și a fost și invitat la nunta fiului meu. Nu putea să-mi dea banii într-una din aceste două ocazii? Nu avea nevoie ca încă doi oameni să știe că îmi dă cei 19.000 de euro”.

La nunta lui Marius Avram au făcut act de prezență reprezentanții multor cluburi din fotbal: Gigi Becali (Steaua), Cristi Borcea (Dinamo), Adrian Porumboiu (Vaslui), Ioan Neculaie (Brașov), Gheorghe Chivorchian și Daniel Stanciu (ambii, Poli Timișoara), Jean Pădureanu (Gloria Bistrița), Ioan Horoba (Gaz Metan). Unii dintre ei se regăsesc în stenogramele din dosarul în care este acuzat Vasile Avram.

3. Ce a căutat Avram la Târgu Mureș?
Pe lângă brigada alcătuită din patru arbitri și doi observatori, LPF trimite la meciurile importante un supervizor de joc. Aparent fără niciun motiv, și partida FCM Târgu Mureș – „U” Cluj, din ultima etapă a campionatului trecut, a fost considerată una „de risc”, astfel că Vasile Avram a fost trimis în calitate de supervizor. Fostul șef al arbitrilor a găsit însă o explicație pentru delegarea sa surprinzătoare: „Poate că s-au gândit că e vorba de un meci între două echipe din Ardeal și că pot exista probleme”. Realitatea a fost însă alta, iar interesul mureșenilor pentru partida cu „U” Cluj a fost unul redus. Micuțul stadion din Târgu Mureș, cu 8.000 de locuri, a avut doar 6.000 de oameni în tribune, plus că meciul nu mai avea nicio miză.

Publicat: 01 10. 2011, 03:00
Actualizat: 01 10. 2011, 03:00