Dragomir a anunțat o măsură UNICĂ‚ în istoria fotbalului românesc!** Ce regulă vrea să introducă din 2013: „O să vorbesc și cu Mircea Sandu”
Dumitru Dragomir vrea să introducă și în Liga I tehnologia „Goal-line” (tehnologie pe linia porții), aprobată joi de FIFA, cu scopul de a împiedica „golurile fantomă”. În opinia președintelului LPF, Liga I are nevoie de această tehnologie, din cauza arbitrajelor slabe din sezonul trecut.
„Mă voi întâlni cu Mircea Sandu și vom discuta despre această problemă. Vreau ca în sezonul acesta să putem implementa tehnologia video în Liga I. Am văzut prea multe greșeli grave de arbitraj. Înclin mai mult spre tehnologia video„, Dumitru Dragomir, într-o declarație dată înainte de măsura luată de FIFA.
Ce este „Goal-line”
„Goal-line” este o tehnologie creată cu scopul de a trage concluzia corectă despre un gol în care mingea a trecut cu puțin linia porții. De-a lungul timpului, mai multe meciuri importante au fost decise de greșeli ale arbitrilor, care n-au văzut dacă mingea a depășit sau nu linia porții.
FIFA a aprobat două sisteme, Goal Ref și Hawk Eye, primul fiind german, al doilea britanic. Acestea au efectuat numeroase teste, de exactitate și rapiditate, trecute cu brio de ambele. Prima , o firmă germană, folosește un sistem cu mingi în care sunt încorporați senzori magnetici, plasați și în zona porții, iar când balonul depășește linia arbitrul primește un mesaj de avertizare pe un „ceas”.
A doua, o companie engleză, folosește un sistem deja cunoscut și aplicat cu rezultate excelente în tenis, cricket sau rugby. Șase camere poziționate în diverse zone din jurul porții redau cu acuratețe imaginea 3D a unui obiect (mingea) și plasarea sa exactă în spațiu. La fel ca și în cazul Goal Ref, arbitrul este avertizat în decurs de câteva zecimi de secundă dacă balonul a depășit linia porții.
Prima competiție care se va bucura de noua tehnologie este Campionatul Mondial al Cluburilor, care se va desfășura în luna decembrie, în vreme ce în Premier League „goal-line” va fi introdusă la începutul anului 2013. Meciurile de la Cupa Confederațiilor din 2013 și de la Cupa Mondială din 2014 vor avea, de asemena, parte de noua tehnologie. Implementarea acesteia va costa în jur de 250.000 de dolari pentru fiecare stadion.