Duelul piteștenilor

Deși au fost descoperiți de antrenori diferiți, Coman de Mihai Ianovschi și Dică de Gheorghe Cristian, cei doi au ajuns totuși coechipieri la juniorii lui FC Argeș.

Sub comanda lui Ianovschi, ei au reușit să câștige împreună un titlu de campioni în 1998. Tehnicianul își amintește de perioada junioratului celor doi. „Dică nu s-a schimbat, a rămas la fel: talentat, harnic și modest. Îi displăcea foarte mult porecla «Cioară», așa cum îl mai alintau băieții”, a spus Ianovschi despre golgheterul Stelei.

Pe Coman îl știe mai bine, deoarece l-a luat la Centru de când avea 10 ani. “M-a frapat faptul că de la început a vrut să fie portar, ceea ce se întâmplă mai rar la copii. Făcea antrenamente acasă împreună cu taică-său. Cred că el a fost primul lui antrenor. Tatăl lui, pe care-l cheamă tot Dan, a fost automobilist si era poreclit «Nebunu’»”,ne-a povestit Ianovschi, care ne-a dezvăluit și modul inedit în care se desfășurau antrenamentele din sufrageria familiei Coman: “Abia așteptau să plece soția lui Dan la serviciu, puneau plapuma pe jos și Dan îi trăgea la poartă lui ăla micu”.

Anii au trecut, iar Coman și Dică au ajuns fotbaliști de top. Puteau fi din nou coechipieri dacă Dani nu refuza Steaua, alegând Rapidul, pentru că așa îi promisese lui Răzvan Lucescu. Din această cauză, Dică și Coman apără aceleași culori doar la echipa națională, unde sunt prezențe constante în lotul lui Pițurcă. Au rămas însă buni prieteni și se întâlnesc ori de câte ori au ocazia în București sau în Piteștiul natal.

Rică Neaga și Emil Dică, tot din Trivale

Nu doar Dănuț Coman și Nicolae Dică sunt jucători formați la echipa din Pitești. Alți doi componenți ai loturilor echipelor Rapid și Steaua s-au format și consacrat în Trivale. Rică Neaga a fost coleg de generație cu Dani Coman, în vreme ce Emil Dică e cu trei ani mai mic. Coman și Neaga au fost coechipieri la juniori și cu Adrian Mutu, în copilărie cei trei formând un trio legat. Mai zvăpăiat din fire, Mutu obișnuia să-l chelfănească pe Neaga, iar Coman îi lua apărarea acestuia, tăbăcindu-l pe „Briliant”.

Cinci motive pentru care asistați la un derby:

1. Miza partidei: participarea în Liga Campionilor. Ambele echipe se luptă pentru primele două locuri în Liga I – campioana va participa direct în grupele Champions League, în timp ce ocupanta locului secund va fi nevoită să dispute turul III preliminar, unde, atenție, și Steaua, și Rapid vor fi capi de serie

2. Cele două formații reprezintă două nume importante ale fotbalului românesc, întâlnirile dintre ele născând de fiecare dată mari orgolii, indiferent de locul ocupat în clasament

3. Rapid și Steaua sunt ultimele echipe românești care au atins sferturile Cupei UEFA, într-o „dublă“ istorică, câștig de cauză având formația din Ghencea, după două meciuri în care nu a bifat vreo victorie (1-1 în Giulești, respectiv 0-0 pe „Lia Manoliu“ – stadionul Steaua fiind închis atunci pentru lucrări)

4. Ultimii ani au consemnat o luptă continuă la vârful Ligii I între Rapid și Steaua

5. Pentru că la fiecare meci galeriile oferă un spectacol incendiar, creând în stadion o atmosferă ce concurează serios marile derby-uri ale fotbalului mondial.

15 străini în loturi

Rapid și Steaua nu au avut niciodată atât de mulți fotbaliști străini. La momentul actual, 15 jucători de alte naționalități sunt în loturile celor două echipe, 8 la Rapid și 7 la Steaua, unde activează și un italian ca antrenor secund.

de goluri a înscris Nicolae Dică în prima divizie, în cele 205 partide jucate în prima ligă a țării

ani au trecut de când a debutat Coman în prima divizie, pe 28.02.1998, într-un meci Dinamo – FC Argeș 2-0

Publicat: 19 03. 2008, 20:00
Actualizat: 20 03. 2008, 17:24