După aproape 3 ani de la retragerea din activitate, Boștină a explicat cum a ratat transferul în străinătate: „Salariul era de un milion de euro pe an”. De ce s-a dus la Dinamo
După 305 de meciuri jucate în Liga I, la Oțelul Galați (82), Steaua București (96), Dinamo București (73) și „U” Cluj (54), și 4 partide în tricoul echipei naționale, fostul mijlocaș severinean Gabriel Boștină a revenit pe meleagurile natale și, momentan, a ieșit din fenomenul sportiv.
Acesta a explicat cum a ratat un transfer în străinătate și de ce nu consideră că a trădat prin trecerea în `Ștefan cel Mare`. „Pe când eram la Steaua, am avut ofertă de la FC Moscova, unde urma să am salariu de un milion de dolari pe an. Primea și clubul o sumă foarte bună din transferul meu. Eram la apogeul carierei mele. Protasov ,antrenor la Steaua și Gigi Becali, nu concepeau echipa fără mine. Pur și simplu n-a vrut să-mi dea drumul. A zis că nu-l interesează banii și că îmi mărește salariul. Paradoxal, peste un an am ajuns la Dinamo. N-am mai fost dorit chiar de Becali, deși Gheorghe Hagi, care venise antrenor, m-a vrut la echipă. Nici acum nu înțeleg de ce nu m-a mai vrut patronul. Nu consider că am trădat prin plecarea mea la Dinamo, fiindcă nu am fost crescut în Ghencea și am fost nevoit să plec. Venisem de la Oțelul Galați. De atunci, o singură dată am mai vorbit cu Becali. Pe când eram la Universitatea Cluj, m-a sunat să se asigure că se va juca corect meciul cu CFR Cluj. Era după `Cazul Valiza`”, a dezvăluit Boștină la Galaxy TV.
Fostul internațional a rememorat și perioada în care Severinul se putea lăuda numeroși jucători în Liga I, nu ca în prezent, când îl mai are doar pe Andrei Enescu, la CSMS Iași. Tot atunci, Severinul dădea un contingent și la echipa națională. „Țin minte că la un turneu al echipei naționale în Portugalia, am fost convocați 5 severineni. Eu, Mirel Rădoi, Flavius Stoican, Florin Șoavă și Dorel Stoica. Stăteam toți la o masă și nu ne venea să credem: dintr-un oraș de vreo 100.000 de locuitori, eram 5 băieți la echipa națională, plus că în Liga I mai jucau Cornel Mihart și Bobi Verdeș. Vă închipuiți ce echipă putea avea Severinul, dacă jucam toți acasă. Puteam face una doar de localnici. Mai era Costi Gărgălie, ulterior au mai apărut Cătălin Doman, Andrei Enescu sau Georgian Tobă, iar în liga secundă erau mai mulți, la FC Drobeta„, a spus Boștină.
„Aș fi jucat gratis pentru Severin”
Fost junior la FC Drobeta, acesta a debutat în Divizia C la CS Severnav, de unde a ajuns la fosta divizionară secundă Cimentul Fieni. De acolo, a fost luat de Mihai Stoica la Oțelul Galați, iar cariera sa a continuat cu Steaua și Dinamo. S-a retras de la U Cluj, dar regretă și în prezent că nu și-a putut încheia cariera la Severin: „Mai puteam juca un sezon, dar am refuzat să merg la Ploiești, când Walter a mutat tot lotul de la Cluj. Sunt supărat, că tot atunci a promovat Severinul, în premieră, în Liga I și nu am fost sunat de nimeni din conducere, deși îmi doream să-mi închei cariera acasă. În acel tur, nu era niciun localnic la echipă. Doar în iarnă, când a ajuns și Dorel Stoica, am fost chemat, dar mi-am luxat umărul la un antrenament. Destinul a făcut să nu pot juca pe stadionul pe care am debutat la 7 ani și am marcat primul meu gol”.
Acesta e convins că putea salva echipa locală din postura de antrenor-președinte, funcție pe care a deținut-o și la U Cluj: „Eram acasă și oamenii mă opreau pe stradă și îmi cereau să mai las și eu din pretenții și să semnez cu Severinul, dar mie dacă mi se propunea aș fi jucat gratis, fără să cer niciun ban. Dacă eram eu în conducere, echipa niciodată nu retrograda și nu ajungea să nu primească licența. Oricum, nu trebuie lăsată să se desființeze, chiar dacă acea echipă nu se identifica cu istoria Severinului, fiindcă fusese adusă de la Craiova. Putem aduce să joace aici orice echipă, se aude acum de CSU Craiova, poate să vină și Steaua, dar trebuie să avem și noi echipa noastră, care să joace pe Municipal, chiar dacă e în liga a III-a. Să avem identitatea noastră. Mândria e când avem o echipă care să fie alcătuită în mare parte din localnici, așa cum era AS Drobeta de la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90. Dacă tot s-a făcut acest stadion din banii publici, din banii severinenilor, nu e normal să avem echipa noastră și să fie formată din jucători localnici? Pe parcurs, putem aduce și străini, dacă cei din Severin nu dau randament”.
Nu e dispus să investească în fotbal
Boștină a admis că nu e dispus să investească în fotbal nici măcar o parte din sutele de mii de euro câștigate în Liga I, dar n-ar refuza să pună umărul la un proiect viabil pentru sportul local. „Eu nu sunt dispus să investesc din banii mei, dar dacă mi s-ar propune un proiect, care să înceapă de la liga a III-a, nu aș refuza. Dar să fie ceva serios. Un proiect transparent, la vedere, nu pe la spatele oamenilor. Să spunem exact cât avem bugetul și ce obiective ne putem propune cu acești bani. E o discuție mai amplă, care se poate face doar dacă stai de vorbă cu specialiști. Nu e normal să pui un politician să conducă o echipă, dacă el nu se pricepe la fotbal. Avem câteva școli de fotbal de copii particulare, avem Clubul Sportiv Școlar, care joacă la juniori republicani, dar, din păcate, acești copii nu au unde juca după ce termină junioratul. Am vrut să fac și eu o școală de fotbal, unde s-au construit ulterior terenurile de tenis de langă Penitenciar, dar mai aveam un an de contract cu U Cluj. Oricum, m-am lăsat prea devreme, deși aveam 35 de ani. Dacă ar fi să mă implic, aș face-o la Severin, U cluj si la cele două echipe bucureștene la care am jucat. În politică nu m-aș implica. Cel puțin în politica zilei de astăzi, deși parcă se vede o schimbare de câteva luni. Am primit o propunere și de la Șimian, am vorbit cu domnul primar de acolo, care mi-a zis că dacă ar avea buget pentru liga a III-a, ar vrea să îl ajut. Are Filiașul echipă de liga a III-a, plus multe comune, dar Severinul – nu. E strigător la cer. Din anii 70, când s-a făcut acest stadion, nu cred că Severinul a fost în această situație, să nu aibă fotbal în niciun eșalon. Am înțeles totuși că acum primăria a vrut să ia pe Minerul, dar conducătorii de la Valea Copcii nu au vrut s-o dea. Nici nu înțeleg de ce mai trebuiau să negocieze, atâta timp cât Minerul nu avea bani nici pentru prima etapă”.
După retragerea din activitatea sportivă, Gabriel Boștină și-a deschis o cafenea în Drobeta Turnu Severin, intitulată „Barcelona”.