Starea gazonului de pe arena „Francisc Neuman” e subiect de discuție de câteva luni bune. Practic de când s-a intrat în anotimpul ploios, la Arad au fost mereu probleme cu terenul recepționat de Primăria Arad la începutul lunii mai 2020 din mâna firmei giurgiuvene Rulouri de Gazon.
În vară au început să apară primele probleme cu ”covorul verde”, care, pe alocuri, s-a îngălbenit, acestea fiind primele semne ale unor probleme care acum sunt din ce în ce mai mari.
La vremea respectivă, Ovidiu Petrache, directorul societății comerciale din Giurgiu, atrăgea atenția asupra faptului că Primăria Arad, proprietarul arenei și, deci, și al gazonului, nu are grijă de el cum scrie la carte. Degeaba a chemat în ajutor o firmă specializată pentru că întreținerea se face după ureche, fără a ține cont de recomandările celor de la SC Rulouri de Gazon privind împrăștierea periodică a unui anumit tip de nisip sau fertilizarea ierbii odată la 13-14 zile.
„Din câte am văzut eu din imagini, s-a instalat boala pe gazonul din Arad și, dacă nu se intervine rapid și bine, va fi necesară schimbarea totală a acestuia”, spunea Petrache pe data de 8 iunie.
UTA a început campionatul Ligii 1 în noua casă, iar primele brazde au sărit chiar la meciul inaugural cu FC Voluntari, de pe 29 august. Apoi, prin septembrie, noiembrie, odată cu primele ploi mai serioase, nu a existat echipă adversă să nu se plângă de starea gazonului de la Arad, ca să nu spunem că și conducerea, stafful tehnic și chiar și jucătorii UTA-ei s-au arătat îngrijorați.
A venit înghețul prin decembrie și, teoretic, sistemul de degivrare ar fi trebuit să funcționeze la capacitate maximă, doar că… surpriză. Sursa de alimentare cu curent nu avea destulă putere să suporte pornirea tuturor celor șase module, ci doar jumătate dintre ele. Au existat și imagini care certificau acest lucru prin faptul că zăpada se topea doar pe porțiunile unde funcționa încălzirea.
În fine, în primele două partide din acest an, gazonul a mai rezistat cum a rezistat, fiindcă nu căzuseră precipitații abundente și a și avut timp de refacere, să-i spunem, de pe 21 decembrie, când UTA a jucat cu Astra, până pe 15 ianuarie, când la Arad a ajuns Viitorul.
În schimb, duminică seară, cu ocazia partidei cu Dinamo (n.r. 1-0 pentru echipa bucureșteană), terenul s-a rupt pur și simplu pe multe porțiuni, absolut toți cei implicați în meci, utiști și dinamoviști, legându-se de starea sa precară.
Dar, realitatea primarului Aradului, Călin Bibarț, e cu totul alta și dânsul chiar o trăiește la cote înalte. Întrebat despre gazonul „Francisc Neuman” în cadrul unei videoconferințe ținută pe o altă temă, edilul a părut, oarecum, deranjat de faptul că nu trăim și noi în lumea dânsului.
Mai mult, din ceea ce spune el, jucătorii celor două echipe ar fi trebuit să iasă de pe teren cu echipamentele negre, probabil cu noroi prin chiloți și urechi, pentru ca municipalitatea să fie cu adevărat îngrijorată de starea gazonului.
„Nu aș vrea să intru într-o polemică pe această temă că aici toată lumea e un părelolog. Eu compar cu starea, în aceleași condiții de precipitații, a altor terenuri din țară pe care le-am văzut și ne-am putea declara mulțumiți. Mă uit la echipamentul după meci al celor care sunt pe teren comparativ cum era altădată și nu puteți spune că arată foarte rău. Așadar, înseamnă că nu e chiar atât de rău cum vor unii să îl prezinte. Nu că nu poate fi mai bine sau mai poate fi îmbunătățit….am toată deschiderea. Dar să aud cuvinte ca impracticabil sau imposibil de jucat sau unele tendințe de a pune rezultatele pe seama gazonului. Totdeauna îi de vină altcineva. Așadar, var rog să nu se dea vina rezultatelor pe alte motive. Nu că nu ne-am dori rezultate mai bune. Dar, dincolo de orice, este sport, nu e o problemă. Deocamdată ne putem declara mulțumiți cu un loc onorabil în clasament și dacă ne uităm în jurul nostru stânga dreapta. Din multele echipe din Ardeal, din vecini, care erau în Liga 1, acum nu mai sunt în Liga 1 și noi suntem. Ne declarăm mulțumiți și la capitolul acesta”, au fost cuvintele lui Călin Bibarț.
Atrăgându-i-se atenția că, evident, există gazoane mai bune în țară și că cel de la Arad e, totuși, printre cele mai proaste, primarul urbei a adăugat: „Nu știu, nu am văzut ca terenul de la Constanța (n.r. – Ovidiu, al echipei Viitorul) să fie mai bun decât cel de la Arad în condiții de ploaie de 24 de ore, în cantități mari. Deci, în România astăzi, dacă ne uităm la meciuri cam în aceleași condiții n-am văzut să fie alte gazoane mai bune, dar mai rele am văzut…Fără a fi mari specialiști în așa ceva, meciurile s-au desfășurat în condiții decente, dar se poate mai bine și ne dorim mai bine, în timp. Iarba va avea rădăcini mai mari, mai trebuie drenat ceva pe acolo, toată deschiderea pentru așa ceva. Cum am început cu primul proiect, orice este perfectibil. Sunt convins că și aici în timp putem să-l facem să fie mai bine.”
Concluzionând, e bine cum e deocamdată și, oricum, e mai bine ca în alte părți, conform lui Călin Bibarț. Ce va fi și când va fi mai bine trebuie să ne rugăm la Dumnezeu ca deschiderea de azi a primarului să nu… se închidă.
Probabil, administrația locală nu e deloc conștientă că imaginea gazonului din Arad vorbește în toată „splendoarea” despre profesionalismul și interesul pe care (nu) și-l dau specialiștii de prin Primărie Ara, girați – iată – de șeful lor.
Declarațiile lui Călin Bibarț despre starea gazonului de pe arena „Francisc Neuman” i-au deranjat pe fanii „Bătrânei Doamne”, care – însă – au preferat să-i răspundă ironic primarului în exercițiu, fără să-l ignore și pe fostul edil, Gheorghe Falcă, cel care a donat „la caserolă” vechiul gazon, poate printre cele mai bune din țară. Iată comunicatul fanilor arădeni.
”Pentru că de-a lungul timpului am fost acuzați de nenumărate ori că nu suntem constructivi în criticile noastre, că doar demolăm și nu îi susținem pe cei care construiesc, am decis să ne revizuim atitudinea și să venim în sprijinul primarului Aradului și al administrației locale. Astfel, constatând că în ciuda efortului neprecupețit depus de primul cârmaci al urbei, starea gazonului de pe noua arenă Francisc Neuman continuă să fie una precară, am identificat soluția problemei: gazonul trebuie înlocuit, iar acest lucru îl vom face noi suporterii, permițând autorităților locale să se dedice în totalitate unor probleme mult mai presante ale orașului.
În acest scop, facem apel la toți suporterii UTA-ei care au primit caserole cu bucăți din vechiul gazon al stadionului Francisc Neuman să le doneze în scopul refacerii acestuia. Înțelegem că pentru cei mai mulți dintre beneficiarii acestor caserole, renunțarea la acea părticică de istorie va fi un sacrificiu care va lăsa urme, dar suntem convinși că fotografiile făcute cu fostul primar Gheorghe Falcă cu ocazia intrării în posesia lor, le vor alina din nostalgia provocată de acest sacrificiu. În plus, vom solicita primăriei ca fiecare suporter ce își va dona părticica de gazon, să beneficieze de o participarea gratuită la o ediție a Rondului de Noapte, în compania domnului primar, Călin Bibarț.
Și pentru că am amintit de fostul edil al orașului, cel căruia îi datorăm punerea pietrei de temelie a acestei ctitorii glorioase, îi adresăm o rugăminte de suflet: să recreem celebra fotografie cu domnia sa așezat pe gazonul vechiului Francisc Neuman înainte de demolare. Anii au trecut și o imortalizare de tipul „atunci vs acum” credem că ar provoca o mare bucurie suporterilor domniei sale și ai echipei noastre. Pentru a-și putea organiza agenda încărcată îi propunem ca acea fotografie în aceeași poziție să o realizeze după încheierea următorului meci al UTA-ei de pe teren propriu, cel cu FC Hermannstadt. Suntem convinși că energia transmisă de gazonul noului Francisc Neuman îi va provoca domnului Gheorghe Falcă același zâmbet larg cu care a cucerit atâtea mii de arădeni de-a lungul ultimelor două decenii.
Și, înainte de a încheia, pentru că nu putem face abstracție de parcursul nesatisfăcător al echipei noastre care, în ciuda condițiilor deosebite oferite de administrația locală, se încăpățânează să nu ne ofere gustul victoriei pe teren propriu, solicităm conducerii clubului să facă toate demersurile necesare pentru îmbunătățirea staff-ului tehnic al echipei noastre. În acest scop, constatând uimiți din ultimele luări de poziție, că domnul primar Călin Bibarț are opinii foarte pertinente pe teme tehnico-tactice, îl propunem ca director tehnic al echipei. Este o surpriză plăcută faptul că, deși cei mai mulți dintre antrenori au nevoie de ani de zile de învățare pentru a putea obține Licența Pro, domnul primar a reușit să asimileze un asemenea volum de cunoștințe în perioada în care, suferind fiind, a decis ca între două ședințe foto în pijama, să se dedice studiului tranziției pozitive și al pressingului de întâmpinare.
Cu speranța că de data acesta am reușit să ne aducem și noi o mică contribuție la înaintarea sportului arădean spre cele mai înalte culmi de progres și civilizație, îl salutăm călduros pe domnul primar și pe toți colaboratorii domniei sale din primăria Arad și din partidul pe care-l susține și ne angajăm ca din primul moment în care porțile stadionului se vor deschide pentru noi suporterii, aceste calde urări de bine să fie auzite meci de meci de către toată țara!
Suporter Club UTA 1.02.2021”
Plouă din nou în vestiarele arenei „Francisc Neuman”! Rezolvarea costă 50.000 de lei | VIDEO
Sistemul de încălzire al gazonului de la Arad, mari probleme! În ce condiții se va juca UTA – Viitorul? „Primăria nu l-a băgat în priză”
Firma care a pus gazonul pe „Francisc Neuman” atacă la baionetă Primăria Arad pentru defecțiunile apărute la sistemul de degivrare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER