Echipa campionatului. Cine sunt cei mai buni apărători din Liga 1. Cel mai sigur fundaș va pleca din România | EXCLUSIV

Prosport vă propune să îi cunoaștem pe cei mai buni fotbaliști din actualul sezon al Ligii 1. Este un clasament obiectiv, realizat pe baza statisticilor InStat, care monitorizează evoluțiile jucătorilor la fiecare partidă și stabilește un index care cumulează reușitele acestora, în funcție de poziția pe care o ocupă în teren.

Astfel, vom alcătui cel mai bun 11 al acestui sezon regular, conform statisticilor InStat.

Arlauskis, numărul 1 la portari

Se pare că Arlauskis este cel mai bun portar, dar lupta pentru acest post a fost extrem de strânsă, diferențele între primii 5 goalkeperi fiind foarte mici. Arlauskis s-a diferențiat prin procentajul de șuturi respinse, parând 86% la sută din cele 46 de șuturi care au prins cadrul porții sale. La fel ca în Europa League, Araluskis a avut procentaj de 100% și în Liga 1, în privința ieșirilor pe centrări, încă un aspect care îl diferențiază de ceilalți portari din top.

Lazar (Astra) și Niczuly (Sepsi) completează topul primilor 3 portari din sezonului regular.

Top portari, InStat (cu peste 1000 de minute jucate):

1.Arlauskis 279 Index InStat

2.Lazar 278

3.Niczuly 277

4.Pleșca 275

5.Bălgrădean 274

Manea mai bun decât Crețu, dar cu prea puține meciuri

Pentru postul de fundaș dreapta s-au duelat doi apărători care au fost colegi la FCSB. Manea are un index InStat mai bun decât Crețu, însă a jucat doar 268 de minute. Am decis să nu luăm în considerare fotbaliștii care nu au bifat cel puțin 1000 de minute, pentru ca cifrele lor să fie elocvente.

Decizia FCSB de a renunțat la Manea și a-l păstra pe Crețu are acoperire în clasamentul InStat. Crețu este mult mai ofensiv decât Manea, având de aproape de două ori mai multe dueluri în atac, în fiecare meci (6 vs. 3.7). De asemenea, reușește mai multe driblinguri pe meci decât Manea (1.99 vs. 0.67) și furnizează mai multe centrări. Este pe locul 3 la numărul de centrări în sezonul regular. Peteleu, fundașul lateral la care CFR a renunțat și Gabriel Moura, brazilianul cedat la Gaz Metan de către Dinamo, sunt surprizele din acest top al fundașilor dreapta.

To fundași dreapta, InStat (cu peste 1000 de minute jucate):

1.Crețu 269 Index InStat

2.Peteleu 266

3.Gabriel Moura 264

Bancu, cel mai ofensiv fundaș stânga. Concurență mare la FCSB

În privința fundașului stânga, lupta se dă între cei mai constanți jucători pe acest post, în ultimii ani. Bancu și Camora au cel mai bun index, potrivit Instat, jucătorul Craiovei fiind cel mai bun pe acest post. Bancu a tras de cele mai multe ori spre poartă, dintre fundașii stânga (20 de șuturi) și pare că trăiește la maxim fiecare duel, pentru că are și cele mai multe faulturi comise și cele mai multe faulturi suportate.

FCSB are cea mai importantă concurență pe acest post. Panțîru și Soiledis intrând și ei în top 5 al fundașilor stânga, după sezonul regular.

Top fundași stânga, InStat (cu peste 1000 de minute jucate):

1.Bancu 280 Index InStat

2.Camora 277

3.Radunovic 269

4.Panțîru 268

5.Soiledis 257

Planic, cel mai sigur fundaș central

FCSB va suferi o pierdere uriașă, dacă Planic va părăsi echipa, la finalul acestui sezon. Sârbul a fost cel mai bun fundaș central din sezonul regular. Are un procentaj de pase reușite de 92%, cel mai bun dintre apărători, dar și cea mai bună medie de dueluri câștigate, 76%.

Edi Iordănescu are cel mai bun cuplu de apărători

Gaz Metan se poate lăuda cu cu cel mai bun cuplu de fundași centrali. Marius Constantin și Larie au același index InStat și împart locul doi în clasamentul fundașilor centrali.

Chindriș, jucătorul cu care Gigi Becali vrea să-l înlocuiască pe Planic, pare alegerea corectă. Apărătorul de la FC Botoșani este pe locul 4 în acest clasament, deasupra lui Burcă, jucătorul CFR-ului.

Top fundași centrali, InStat (cu peste 1000 de minute jucate):

1.Planic 287

2.M.Constantin 279

3.Larie 279

4.Chindriș 278

5.Burcă 276

Publicat: 31 03. 2020, 16:44