„Echipa lui Gigi Becali e Steaua!” Comandantul CSA din 1998, Cristian Gațu, a dezvăluit firul incredibil al evenimentelor din momentul privatizării: „Victor Babiuc insista să dăm mai repede echipa de fotbal!”
Echipa lui Gigi Becali, FCSB, este adevărata continuatoare a Stelei, susține fostul președinte al CSA, Cristian Gațu, care a acționat în 1998 la ordinele ministrului Apărării Victor Babiuc.
Lupta pentru identitate dintre FCSB și Steaua se duce în sălile de tribunal, dar fostul președinte al Clubului Sportiv din perioada când echipa de fotbal a fost privatizată, Cristian Gațu, a tranșat această dispută.
Fostul mare handbalist a povestit în detaliu firul evenimentelor și a spus că Armata a renunțat la orice drept asupra echipei de fotbal, care a fost cedată privaților în totalitate.
Cristian Gațu tranșează războiul pentru identitate dintre FCSB și CSA Steaua
Lupta dintre FCSB și CSA Steaua pentru titlul de continuatoare a formației care în 1986 a cucerit Cupa Campionilor Europeani a fost lămurită, cel puțin la nivel de explicații, de Cristian Gațu.
Comandant la Clubul Sportiv al Armatei Steaua în 1998, când echipa de fotbal a ajuns la Viorel Păunescu, Cristian Gațu spune că a fost obligat să înstrăineze echipa de fotbal și menționează că a făcut-o în totalitate.
„Domnul ministru de atunci, Victor Babiuc, a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oțelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase. Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997.
Am primit și un ordin ferm, dar și insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus așa: «Domnule Gațu, când ați venit la Steaua, v-am rugat să faceți remanieri. Să desființații secții fără valoare și să dați echipa de fotbal, să o separați de club». Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secții unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box și haltere, cum mi s-a sugerat.
Prin februarie, în fatidicul an 1998, au sosit pe adresa clubului două adrese care pot reprezenta marturii. De la FRF, semnată Mircea Sandu și de la LPF, semnata Mitică Dragomir. Ca fapt divers, niciunul din cei doi nu semnase, cineva pentru semnătură era trecut. Erau somații. Cum că dacă până la 1 mai, anul 1998, nu separăm echipa de fotbal de club, Federația nu mă mai înscrie în cupele europene, iar Liga nu mă mai înscria în campionatul României
Domnul Dudu Ionescu, secretar de stat, mi-a dat doi juriști și am schițat un Statut al unei noi organizații de fotbal, AFC Steaua București. Cu adresele în față, domnii juriști au încercat să salveze echipa de la nenorocire. În același timp, domnul Babiuc insista să rezolv problema, să dam mai repede echipa de fotbal”, a declarat Cristian Gațu la Gold FM.
Cristian Gațu anunță că FCSB este adevărata Steaua: „În Statut scria că CSA cedează totul!”
Am făcut Statutul și am convocat Adunarea Generală. Am invitat toți fotbaliștii în viață care au jucat la Steaua, precum Zavoda, Alecsandrescu, Voinescu, Liță Dumitru. Toți. Apoi am încercat să-l conving pe domnul Ienei să fie președinte. A acceptat, doar că la o Adunare Generală a FRF, Mircea Sandu m-a rugat să-l las pe domnul Ienei în pace pentru că are nevoie de el la FRF. Urma Adunarea Generală, iar eu nu aveam președinte.
Am făcut o lista și ultimul pe ea era Viorel Păunescu. Îmi era prieten. La Adunarea Generală, de la CCA, s-a ales Consiliul de Administratie, care avea misiunea să aleagă președintele, doar că nu au reușit să ajungă la o concluzie. Când l-am propus pe Viorel Păunescu, daca acesta nu era lângă o biblioteca să se sprijine, ar fi căzut. Așa a ajuns Păunescu președinte.
Când a revenit PD la Guvernare, domnul Babiuc l-a chemat pe Păunescu și i-a spus să mai organizeze din nou Adunarea Generală, dar fără mine, pentru că a vrut să mă dea afară. Așa au cooptat persoane noi, iar unul propus era Vova Cohn, prieten al lui Babiuc, doar că era prea dinamovist.
Prin domnul Păunescu l-am cunoscut pe Gigi Becali, la Intercontinental, când pregătea A.G. Aceasta a fost în 2003 și am participat ca invitat. Erau două tabere, Becali și Păunescu, iar ședința a fost condusă de fratele lui Viorel, Constantin Păunescu. Erau acolo toți campionii de la Sevilla, în spatele meu și chiar mă întrebau cu cine să voteze
Au semnat toti cei prezenți. Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni, prezenți acolo. Nu știu dacă acolo s-a semnat și pentru stemă, imn și steag. În Statut, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiție, glorie sportiva și continuitate. Că CSA cedează totul.
În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secției de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiții glorioase și continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu. Prin toate actele și prin dorința armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat.
Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua. Din 2003, AFC Steaua Bucuresti putea să facă orice voia cu patrimoniul său, să o înstrăineze. Verificați Statul de bază pe care s-a făcut acest lucru”, a mai spus Cristian Gațu în cadrul aceluiași interviu.