Echipe de milioane, cu idei diferite. „Viitor de aur” versus „trăiește clipa”, la FCSB – CFR. Care e strategia corectă!

Valentin Ionut Costache in meciul de fotbal dintre CFR Cluj si FCSB, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj Napoca, duminica 13 decembrie 2020. © FOTO:Flaviu Buboi/SPORT PICTURES

Vineri, 19 martie, se întâlnesc din nou într-un derby de titlu echipele care au dominat fotbalul românesc în ultimii 20 de ani: FCSB și CFR Cluj.

Sunt 12 titluri obținute de cele două rivale în această perioadă, fiecare având câte 6. Sunt cele mai galonate, performante și bogate echipe din Liga 1. În același timp, sunt și echipele care au produs cei mai mulți bani în ultimii 3 ani, de când CFR a ieșit din insolvență și și-a schimbat proprietarul. Dar strategiile prin care cele două au produs bani sunt total diferite.

Bani din transferuri

FCSB a urmărit să facă profit important din vânzarea jucătorilor. Politica lui Gigi Becali de a investi doar în fotbaliști români tineri și de a crea o academie de top care să producă jucători este evidentă și îi aduce profit.

FCSB a pierdut în ultimii ani lupta cu CFR pentru trofee și nu a mai reușit să facă performanță în Europa, dar a vândut foarte bine. Peste 18 milioane de euro a produs FCSB doar din vânzările lui Budescu la Al Shabab, Benzar la Lecce și Man la Parma, în ultimii 3 ani.

Bani de la UEFA

CFR, în schimb, a urmărit performanța europeană drept sursă de venit și cel puțin deocamdată, campioana pare că a ales corect. Este echipa din România care a făcut cei mai mulți bani, în ultimii 3 ani.

Cu această strategie, clujenii au reușit să obțină peste 22 de milioane de euro de la UEFA, pentru participările în Europa League, din ultimii doi ani. În plus, CFR a mai obținut peste 3 milioane de euro din vânzările lui Boli și Bordeianu.

Această politică o face însă pe campioană dependentă de obținerea titlului și participarea măcar în grupele Europa League. Asta pentru a nu intra într-un impas financiar. Dacă FCSB are mulți jucători cu cotă și se poate aștepta la viitoare transferuri, CFR are prea puțini fotbaliști pe care ar putea primi sume importante în viitor.

Publicat: 19 03. 2021, 14:32