Echipele se plâng de terenurie impracticabile, LPF oferă o reacție ciudată: „Vremea ne-a fost favorabilă”. Cum au schimbat ultimii 10 ani campionatul și problemele de la reluarea Ligii 1
Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan, a oferit un interviu pentru revista LPF în care a vorbit despre situația de la reluarea Ligii 1, dar și despre cum au schimbat ultimii 10 ani campionatul, din punct de vedere al calității jucătorilor.
Mai multe echipe din Liga 1 au avut de suferit din cauza terenurilor înghețate, după reluarea campionatului, pe 4 februarie. Reghecampf anunță că FCSB nu se va deplasa la Turnu Severin pentru meciul de etapa viitoare cu CS U Craiova, în timp ce oltenii întâmpină probleme, în această etapă, la Botoșani, acolo unde terenul își revine cu greu după zăpada căzută în ultimul timp. Un alt meci cu probleme se dispută vineri, între ASA Târgu Mureș și ACS Poli Timișoara, partidă care se joacă pe stadionul celor de la CFR Cluj. Întâlnirea care a avut cel mai mult de suferit este cea dintre CSM Poli Iași și Astra, amânată, după ce gruparea din Copou nu a putut aduce terenul de joc la condițiile optime.
LPF, prin vocea secretarului general, Justin Ștefan, consideră că vremea a ținut cu echipele din Liga 1 și nu sunt motive de îngrijorare: „A început bine, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ținând cont că a fost cea mai scurtă pauză competițională din istoria Ligii 1 Orange, echipele au arătat prospețime, un joc mai bun, fără excepție, mai consistent față de momentul întreruperii campionatului din decembrie. Apoi, vremea ne-a fost favorabilă, s-a putut juca fără probleme, chiar dacă suntem la începutul lunii februarie. Pe cale de consecință, terenurile au arătat bine. Sper că și în etapele viitoare totul va fi în regulă”.
În interviul publicat în revista LPF, secretarul general a vorbit și despre cum a scăzut nivelul campionatului, din punct de vedere al calității jucătorilor: „Zece ani înseamnă o perioadă lungă. S-au câștigat în ultimul timp niște reguli mai clare ale competiției. Avem un sistem mai concurent, mult mai mulți bani proveniți din vânzarea drepturilor media, cred că și o nouă generație de manageri mai apropiată de ceea ce înseamnă civilizația acestui sport”.
„S-au pierdut multe valori în teren. Fotbalul românesc de astăzi, deși produce mai mulți bani din drepturile media, nu mai are fotbaliști ca Stanciu, Chipciu, Sânmărtean, Adailton, Wesley, Tătărușanu, Traore, Culio, etc. Mă bucur pentru românii care au ajuns la echipe importante din străinătate, e o dovadă că fotbalul românesc produce și exportă valori în continuare, dar nivelul de exprimare în teren era mai bun acum 10 ani”.