Ei sunt Guardiola și Simeone de România. Hagi și Dan Petrescu stăpânesc topurile antrenorilor din Liga 1. „Regele” creează spectacol, iar „Bursucul” aduce performanță. Ce profil de antrenori au și unde excelează | ANALIZĂ
Faptul că Gică Hagi și Dan Petrescu sunt cei mai buni antrenori din Liga 1 este o opinie aproape unanimă a celor care urmăresc fotbalul nostru. Dar dacă am face abstracție de la numele lor, ar mai fi în top? Am decis să analizăm antrenorii din Liga 1, prin prisma performanțelor celor 14 echipe, scoase în evidență de cifrele InStat. Luând în considerare clasamentele generale ale echipelor, la diverse capitole, observăm că opinia generală este cea corectă, pentru că este susținută de cifre. Gică Hagi și Dan Petrescu domină mai toate clasamentele InStat destinate echipelor, la finalul sezonului regular. Prin analiza capitolelor la care au excelat Viitorul și CFR am creat profilul celor doi antrenori.
Viitorul lui Hagi, cel mai frumos fotbal din Liga 1
Pare aproape de necrezut că Viitorul nu a reușit să prindă play-off-ul, după ce observăm clasamentele InStat. Echipa lui Gică Hagi a fost cea mai ofensivă, cea mai spectaculoasă și cea mai interesată de posesie, din toată Liga 1. La finalul sezonului regular, Viitorul a fost pe primul loc în 16 din cele 45 de clasamente cu superlative, realizate de InStat.
Posesia, obsesia lui Hagi
În primul rând, Gică Hagi le cere jucătorilor săi să aibă mingea, în cea mai mare parte a jocurilor, iar Viitorul reușește acest lucru. Este prima în clasamentul posesiei, cu 31 de minute și 5 secunde, în medie, timp în care deține controlul mingii într-un joc. Asta îi creează o posesie de 57%.
Viitorul reușește și cele mai multe pase din Liga 1: 560, cu un procentaj de reușită de 83%. Pentru a avea controlul, Hagi se bazează pe filosofia Barcelonei, cu pase cât mai scurte, care să scadă riscul de pierdere a mingii. Viitorul este ultima în clasamentul lungimii paselor, cu o medie de 18,3 metri.
De asemenea, Hagi cere viteză în distribuirea paselor și multă mișcare a mingii, Viitorul fiind pe locul doi la numărul de pase reușite într-un minut de posesie, după FC Voluntari.
Hagi creează cele mai elaborate atacuri din Liga 1. Echipa sa are cele mai multe pase în atacurile de gol, cu o medie de 6,9. În plus, Viitorul pregătește cel mai mult reușitele. În medie, 20,1 secunde durează un atac care duce la gol, pentru echipa lui Hagi.
Totul pentru atac
Viitorul vrea mereu să atace. Are cele mai multe acțiuni ofensive, din Liga 1: 918, dintre care 78% sunt reușite. Echipa lui Hagi se laudă și cu numărul de atacuri. Are 101 în medie, la fiecare meci, iar 14% se încheie cu șuturi, capitol la care este tot pe locul 1 în clasament. De altfel, jucătorii Viitorului distribuie și cele mai multe șuturi spre poartă, având o medie 14,9, iar echipa lui Hagi marchează și cele mai multe goluri din acțiune: 30.
Pressing agresiv și avansat
Ca orice antrenor obsedat să aibă posesia, Gică Hagi cere un pressing agresiv, imediat ce se pierde mingea. Viitorul are cele mai multe mingi recuperate, din Liga 1 și este echipa care recuperează cel mai avansat balonul (71,8 metri de poarta adversă, media campionatului fiind de 75 de metri).
Viitorul este și formația care intră de cele mai multe ori în terenul advers, după ce recuperează mingea. În 66% din cazuri.
Antrenorul Petrescu: pase directe, apărare fără riscuri și superioritate la faze fixe
Ca și stil de a antrena, Dan Petrescu este opusul lui Gică Hagi, cel puțin prin ce reiese din statisticile InStat. Antrenorul CFR-ului are de partea sa argumentul suprem: rezultatele. Chiar dacă jocul echipei sale nu este atât de elaborat, performanțele sunt incomparabile, Petrescu beneficiind și de un lot mai valoros. InStat îl brevetează pe antrenorul pragmatic Dan Petrescu. Campionul din ultimele două sezoane urmărește drumul cel mai scurt către poarta adversă, o apărare extrem de exactă și organizare exemplară la fazele fixe.
Nu este interesat de posesie
Dan Petrescu nu vrea neapărat să dețină controlul partidei prin „arestarea” mingii. CFR este abia pe locul 10 în clasamentul posesiei. Antrenorul campioanei își dorește ocazii de gol obținute cât mai rapid. CFR are cele mai multe pase în careu, 39 pe meci, cu o medie de reușită de 47 la sută. De asemenea, campioana domină și clasamentul centrărilor, având cele mai multe pe meci (17), dar și cea mai bună medie de reușită (31%). Faptul că Petrescu își dorește ocazii de gol cât mai rapid reiese și procentajul de pase lungi reușite al CFR-ului (67 %), cel mai bun din Liga 1.
Domină fazele fixe
Pregătirea momentelor statice ale jocurilor i-au adus succes lui Dan Petrescu în toată cariera sa de antrenor. CFR este cea mai interesată și cea mai bine pregătită echipă din Liga 1, la fazele fixe. Clujenii au cele mai multe goluri din campionat, în urma unor faze de acest gen. Cele 23 de reușite reprezintă 45% din totalul de goluri cu care CFR a ajuns pe primul loc, în acest sezon. Și când vine vorba de defensivă în momentele statice, echipa lui Petrescu pare cea mai bine pregătită. Cu doar 5 goluri încasate după faze fixe, CFR stă cel mai bine la acest capitol, iar 3 dintre aceste goluri au fost marcate din penalty.
Are cea mai bună apărare
Un alt capitol care îl reprezintă pe Dan Petrescu, reiese și din cifrele InStat pentru actualul sezon. Defensiva CFR-ului a făcut diferența în Liga 1. Clujenii au cele mai puțin goluri încasate, domină în clasamentul duelurilor defensive (77, cu procentaj de reușită de 58%) și au încasat doar 11 goluri din acțiune, cele mai puține din campionat.