Cel mai vechi jucător al Unirii Urziceni, fundașul dreapta Epaminonda Nicu, este cel care apreciază cel mai mult triumful său în Liga I. Și asta nu pentru că ceilalți colegi ar fi obișnuți cu câștigarea trofeelor, ci pentru că saltul său în lumea fotbalului a fost cel mai spectaculos.
Poreclit de prieteni „Epa” sau „Nonda”, Nicu a jucat în cea mai mare parte a carierei sale în Diviziile B și C. Epaminonda este singurul supraviețuitor al acelei echipe a Unirii Urziceni care a promovat la finalul sezonului 2002-2003 în Divizia C, iar doar un an mai târziu în Divizia B, unde a jucat până în 2007. Pe terenuri proaste jucând pe la Mangalia sau Chitila bucureșteanul n-a crezut niciodată că poate ajunge atât de sus, și la o vârstă de 29 de ani. „Când jucam în Divizia C, la Mangalia, aveam un singur vis: să ajung la un moment dat să joc în prima Divizie. Mi se părea punctul maxim în acel moment. Acum, că mă așteaptă meciuri în Liga Campionilor, parcă visez”, spune cinstit Nicu.
Prenume dat de nașul grec
Nu puțini iubitori ai fotbalului s-au întrebat probabil dacă Epaminonda Nicu este jucător român și dacă da, de unde vine acest nume. Fundașul Unirii a ținut să explice pentru Prosport povestea botezului său. „Și pe mine și pe tatăl meu ne cheamă Epaminonda Nicu. Nicu este numele de familie, iar Epaminonda prenumele, deși toată lumea crede că este invers. Toate ironiile pe seama numelui mi se trag de la nașul nostru de botez, care este grec. Oricum, sunt mândru de numele meu”, spune „Nonda”.
Epaminonda, soldatul
Costumația din fotografii a fundașului Unirii Urziceni nu este întâmplătoare. Puțini știu că numele Epaminonda are conotații istorice și a fost purtat de un celebru soldat antic. Epaminonda a fost un general teban care a trăit între anii 418-362 înainte de Hristos. Era fiul lui Polimnis și se trăgea dintr-o veche familie tebană, ajunsă în stare de săracie. El a căpătat o educație aleasă, învățând muzica, dansul, filozofia și retorica. S-a consacrat în anul 385 când alături de spartani, tebanii au luptat la Mantineea împotriva arcadienilor. El i-a salvat viața lui Pelopida, celebrul general grec, înfruntând singur mai mulți adversari, până ce a fost eliberat printr-o intervenție spartană. Epaminoida a înfruntat armatele Spartei și Atenei, comandate de către Agesias. Ca și în Antichitate, Epaminona i-a învins pe spartani, de această dată în lupta pentru titlu. Nu s-a accidentat niciodată
Aproape ireal pentru un jucător care a evoluat ani buni pe terenurile proaste din ligile inferioare din România, Epaminonda Nicu este un jucător care n-a trecut prea des pe la infirmerie. Doar câteva întinderi și o gleznă scrântită i-au creat probleme “soldatului” Epaminonda. Singurele dăți în care a lipsit din echipa Unirii Urziceni în acest campionat au fost din cauza cumului de cartonașe. Și asta este însă de înțeles având în vedere că joacă fundaș stânga și este foarte expus la asemenea avertismente. “M-a ferit Dumnezeu de accidentări. Am fost ca niște gladiatori și eu și colegii mei. Împreună cu restul soldaților am ucis campionatul și am lăsat în urmă doar pământul pârjolit”, spune Epaminonda amuzat.
„N-am preferințe în legătură cu echipele pe care urmează să le întâlnim în Liga Campionilor. Oricine numai o mare putere să fie. Eu abia aștept. Știu că va fi foarte greu și nu trebuie să ne facem de râs dar va fi și foarte frumos” Epaminonda Nicu, jucător Unirea Urziceni
158 de jocuri a bifat Epaminonda Nicu pentru Unirea Urziceni de-a lungul carierei sale, în toate ligile, marcând și 8 goluri.
79 de meciuri a bifat Epaminonda în Diviziile B și C pentru Unirea Urziceni.
79 de meciuri a bifat Epaminonda în Liga I pentru Unirea Urziceni. 30 de jocuri a bifat Epaminonda Nicu în acest sezon pentru Unirea Urziceni, fiind unul dintre cei mai utilizați jucători ai Unirii.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER