Fostul jucător al Mediașului, Eric de Oliveira, vorbește despre două lumi paralele pe care un străin le întâlnește în fotbalul românesc: apreciere din partea suporterilor și, de partea cealaltă, conducătorii care îi tratează mai mult cu dispreț.
Eric, ai fost ales stranierul anului în Liga I de către ProSport, dar ai ales să pleci din România. De ce? Pentru simplul fapt că am primit o ofertă mai bună. E mai bine pentru mine și pentru familia mea ca eu să plec în acest moment. Viitoarea mea soție va naște un copil și trebuie să mă gândesc și la familia mea. Am vrut să fac un pas înainte în carieră și consider că l-am făcut. Aici erai cel mai bun străin. În Ucraina, vei fi un necunoscut … Merg acolo ca să-mi fac un nume și în acel campionat și nu vreau să mă opresc aici. Vreau să ajung într-o zi la o echipă mare din Ucraina sau din altă țară. Am reușit să trec peste multe bariere în viață și voi mai trece. Sunt pregătit mereu să o iau de la zero. Ți-e greu să te desparți de România după trei ani și jumătate? Foarte greu, pentru că mi-am făcut foarte mulți prieteni aici. Mi-a fost greu să le și spun că plec. Unul dintre ei a început să plângă la telefon când i-am spus că voi pleca din România. O să-mi fie dor de mulți oameni sau locuri de aici.
„Îmi doream un astfel de premiu” Ce reprezintă pentru tine un premiu precum cel de la ProSport? Este o onoare să fiu desemnat cel mai bun stranier al anului. E rezultatul muncii mele și mă bucur că oamenii apreciază ce am făcut. Îl dedic suporterilor din Mediaș și celor din toată țara, de la care am primit foarte multe felicitări pe internet.
Când ai venit în România te gândeai că vei ajunge cel mai bun stranier? Trebuie să recunosc că îmi doream să țin și eu în mână un astfel de premiu. Dubarbier, fostul jucător de la CFR, a câștigat într-un an acest premiu și îl ținea în vestiar. De fiecare dată când jucam la Cluj mă uitam la acel premiu și îmi spuneam că trebuie să-l câștig și eu odată.
Nu erai cunoscut când ai venit. Poți spune că România te-a făcut fotbalist? Eram un brazilian anonim, cum le place unora să spună mereu. Din fericire, am reușit să mă fac cunoscut și să fac lumea să mă placă. Gaz Metan mi-a dat o oportunitate foarte mare, iar eu am profitat de ea. Mediașul mi-a dat totul, iar suporterii m-au făcut să vreau să joc tot mai bine. Faptul că ești apreciat contează mai mult pentru tine decât banii? Normal. Pentru suporteri am stat așa mult la Mediaș, pentru că banii pe care îi primeam erau foarte puțini și nu mă motivau. Când mă oprea însă lumea pe stradă și-mi spunea „mulțumim pentru tot ce faci la Mediaș”, eram cel mai fericit. Scandările din tribună îmi dădeau putere. Din păcate, nu poți trăi doar cu ele, mai ai nevoie și de bani, vorba unui prieten. „Dacă vor, ne luptăm la tribunal” Despărțirea de conducere n-a fost însă amiabilă. Horoba te acuză de dublă semnătură … Am auzit, dar nu vreau să comentez. Nu vreau să plec din România ca un „măscărici”, cum mă face el. Vreau să plec ca un om care a fost corect cu toată lumea și care i-a tratat pe toți cu respect. Eu am făcut tot ce scria în contract și sunt liniștit. Dacă vor să ne luptăm la tribunale, ne vom lupta. Tot ce am făcut a fost corect.
De ce crezi că se face atâta circ? Din păcate, în România sunt prea puțini oameni de cuvânt. Azi se spune ceva, mâine se face altceva. Sper ca lucrurile să se schimbe pe viitor pentru că acest campionat poate deveni unul de primă mână, cu mai multă seriozitate. Ce ai schimba la fotbalul românesc dacă ai putea? Nu vreau să critic, fiindcă fotbalul românesc e unul bun, dar, dacă s-ar vorbi mai puțin, probabil ar fi și mai bun. Oricum, nivelul e unul care m-a surprins la început. Meciurile au calitate. „Jucătorii nu sunt sclavii conducătorilor”
Ai avut vreodată de suferit în România pentru că erai jucător străin? Am avut de suferit de mai multe ori. Conducătorii din România trebuie să înțeleagă că sclavii nu mai există de mult. În oraș, în vestiar, cu colegii și antrenorii m-am simțit excelent, dar au fost și lucruri care m-au deranjat. Nu am primit ceea ce poate meritam. Am fost considerat un obiect, un robot care trebuie să câștige meciuri. Crezi că tu ar trebui să mulțumești echipei Gaz Metan sau invers? Cu siguranță eu trebuie să mulțumesc, pentru că fără această echipă nu aș fi ajuns aici. Îmi pare rău că n-am reușit să fac mai multe lucruri pentru echipă. Sper însă ca peste 30 sau 50 de ani, când eu voi fi bătrân, lumea să vorbească frumos despre mine la Mediaș. Sper că vor fi oameni care să le povestească nepoților că Gaz Metan a avut o echipă care a învins Steaua în Ghencea și alte echipe mari, iar Eric de Oliveira era un jucător bun în acea echipă. Asta m-ar bucura. Te-ai mai întoarce să joci în România? Da. De ce nu? S-ar putea să revin într-o zi. Când te vei retrage, te vei stabili în România sau în Brazilia? În România, pentru că mai am multe lucruri de rezolvat aici. Când am plecat de acasă, i-am spus mamei că s-ar putea să rămân în țara unde voi deveni fotbalist. 9 goluri a marcat Eric de Oliveira în turul campionatului 12 mii de euro pe lună a fost salariul oferit de CFR brazilianului, dar acesta a refuzat „Conducătorii din România trebuie să înțeleagă că sclavii nu mai există. Nu am primit ceea ce meritam. Am fost considerat un obiect, un robot care trebuie să câștige meciuri”, Eric de Oliveira, mijlocaș Karpaty Lvov „Nu vreau să plec din România ca un «măscărici», cum spune Horoba. Eu am făcut tot ce scria în contract. Dacă e să ne luptăm la tribunale, e OK. Tot ce am făcut a fost corect”, Eric de Oliveira, mijlocaș Karpaty Lvov
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER