Meleul declanșat la finalul partidei dintre Ceahlăul și Viitorul, scor 1-2, din etapa a 24-a a Ligii 1, pare să aibă ecouri și după 10 zile de la ultimul fluier al centralului Dragoș Istrate. Răzvan Marin și Cristian Manea, cei doi juniori care au evoluat pentru Viitorul în meciul de la Piatra Neamț, nu au avut buletinele în original, așa cum prevede ROAF-ul, astfel că echipa lui Hagi ar putea pierde cu 3-0 la masa verde meciul. Pentru Ceahlăul, care a făcut sesizare la Comisia de Etică și Disciplină a FRF, victoria ar fi o adevărată mană cerească, întrucât s-ar apropia la doar două puncte de locul 12, care asigură rămânerea în Liga 1
UPDATE: Gică Hagi, antrenorul celor de la Viitorul, a comentat pe marginea acestui subiect precizând că echipa sa nu riscă nimic: „Este doar un memoriu, nu e nicio contestație. Nu vreau să comentez mai mult, dar nu cred că vom avea probleme”, a declarat Gică Hagi la DigiSport.
Victoria Viitorului din meciul cu Ceahlăul, scor 2-1, din meciul desfășurat pe 5 aprilie, în etapa a 24-a a Ligii 1, a fost una care a generat un scandal uriaș. Echipa lui Hagi a câștigat în prelungiri, după un penalty contestat de nemțeni, iar la finalul partidei cele două tabere au sărit chiar și la bătaie. Massone a mers înspre staff-ul Viitorului și i-a îmbrâncit pe Gică Hagi și Ștefan Iovan. Conform oficialului Ceahlăului, Hagi i-ar fi urat ironic „bine ai venit în România!„. Hagi s-a ferit însă să comenteze aceste incidente: „Nu vreau să comentez ce s-a întâmplat, le înțeleg supărarea. Tensiuni există la asemenea meciuri, nu vreau să comentez arbitrajul„, a declarat Hagi după meci.
Cazul buletinele, punctul zero
La 10 zile de la victoria de la Piatra Neamț și după alte două meciuri câștigate ale Viitorului, situația se poate schimba radical. Concret, oficialii Ceahlăului au depus o sesizare la Comisia de Disciplină și Etică a FRF, prin care cer victoria la masa verde în meciul de acum zece zile. Motivul? Nerespectarea ROAF! Mai exact a articolului 49, alineatul 1, care prevede ca jucătorii juniori, adică cu vârsta sub 18 ani, să prezinte înainte de meci legitimația de joc și buletinul de identitate. Potrivit oficialilor nemțeni, Cristian Manea (17 ani) și Răzvan Marin (18 ani) nu au avut la ei buletinele de identitate sau pașapoartele, acte necesare pentru ca juniorii să primească dreptul de a evolua într-un meci de Liga 1. Ce riscă Viitorul? Evident, un meci pierdut cu 3-0! În timp ce Ceahlăul ar putea urca pe locul 14, la doar două puncte de locul 12, care asigură prezența în Liga 1 și în sezonul următor. „Vrem doar să se respecte regulamentele. Ei au intrat pe teren fără cărțile de identitate. Buletinele trebuie predate arbitrului înainte de începerea jocului. E greșeala arbitrului”, a declarat Viorel Măstăcăneanu, președintele Ceahlăului, pentru ProSport.
Articolul 49, punctul invocat de Ceahlăul
Articolul 49 din ROAF susține că „în toate competițiile identificarea jucătorilor juniori se face pe baza carnetelor de legitimare și a cărților de identitate/pașapoartelor jucătorilor, în original”. Așadar, în mod normal, Viitorul ar trebui să piardă meciul cu 3-0, având în vedere că observatorul de arbitri prezent la meci, Constantin Ștefan, a precizat pentru ProSport că cei doi jucători nu au îndeplinit acest criteriu. Problema este că oficialii de la Ceahlăul au descoperit lipsa la finalul meciului, nu înainte. Regulamentele sunt ambigue, iar de la punctul de plecare până la concluzie – adică pedeapsă – există un hățiș juridic care cu greu poate fi descifrat.
„Au făcut o contestație pe probleme de arbitraj cu niște faze și pe folosirea a doi juniori… dar nu au făcut contestație, au semnalat că au fost folosiți doi jucători fără buletine de identitate. Nu au fost prezentate aceste buletine la începutul jocului. Regulamentul e foarte încurcat, într-o parte spune că în competițiile de juniori se legitimează cu buletin sau pașaport, iar în alt articol în toate competițiile se legitimează cu buletinul. Ei au făcut contestație pe faptul că Federația trebuie să sesizeze automat că cei doi juniori nu au prezentat buletinele de identitate. Nu au apucat să facă o contestație la începutul jocului, conform regulamentului, doar așa se putea face. La sfârșit au zis că nu fac contestație, dar semnalizează la Comisia de Etică și Disciplină că cei doi jucători nu au avut buletin. Nu cred că această acțiune are vreo valoare”, a declarat Constantin Ștefan pentru ProSport.
Fundașul dreapta al Viitorului, Cristi Manea, a devenit în 2013 cel mai tânăr jucător care a debutat la echipa națională
Contactat ulterior, observatorul și-a amintit mai multe detalii. „Arbitrul nu a controlat nimic pentru că în Liga 1 nu se controlează juniorii, nefiind un număr limită impus. Cei de la Ceahlăul nu au știut că fotbaliștii de la Viitorul nu au buletinele, fiindcă dacă ar fi știut, ar fi făcut contestație la începutul meciului. Ei au aflat prin cineva la sfârșitul jocului, au cerut buletinele delegatului de la Viitorul. Delegatul de la Ceahlăul l-a oprit pe tunel: Ia arată-mi și mie buletinele lui Manea și Marin. Cel de la Viitorul avea în mână doar legitimațiile și s-a dus la mașină. Când a venit a arătat o copie xerox, a unui singur buletin. Mi se pare că au fost trei jucători în situația asta, mai era încă un junior de pe banca de rezerve, dar nu rețin numele. Ceilalți doi, mai mult ca sigur nu aveau nici copie xerox”, a declarat observatorul Constantin Ștefan pentru ProSport.
La meciul următor al Viitorului din deplasare am fost tot eu observator și le-am spus delegațiilor să pună toți buletinele și nu au mai existat probleme. Inclusiv Manea și Marin, nu au mai fost probleme Constantin Ștefan, observatorul pentru arbitraj al meciului Ceahlăul – Viitorul
„Eu cred că nu se va întâmpla nimic. Cei de la Ceahlăul atacă mai multe puncte din ROAF, încercând să demonstreze că meciul trebuie pierdut la masa verde cu 3-0”, susține Constantin Ștefan. ProSport a verificat regulamentul Comisiei de Disciplină, care conține mai multe posibile soluții pentru acest caz. Nemțenii atacă articolele 83.8 din Regulamentul Disciplinar și 25.2 din ROAF, care susțin că „nerespectarea obligației unei echipe de seniori de a folosi jucători juniori și U21 conform ROAF, se sancționează cu pierderea jocului prin forfait”, respectiv „În cazul jucătorilor aflați în stare de suspendare pentru cumul de cartonașe galbene sau ca urmare a unei decizii pronunțate de comisiile jurisdicționale competente, precum și pentru nerespectarea dispozițiilor privind folosirea jucătorilor extracomunitari, a jucătorilor U21 sau U19, respectiv, pe cele privind obligativitatea înscrierii în raportul de arbitraj a numărului minim de jucători formați la nivel național, sesizarea se face din oficiu de către forul competent, nefiind necesară formularea unei contestații”. Însă articolele sunt redactate ambiguu.
Petre Marin, tatăl lui Răzvan, jucător implicat în acest caz a izbucnit în râs atunci când a aflat despre sesizarea echipei nemțene: „Din punctul meu de vedere e absurd. Cât timp îți fac dovada că sunt fotbalist cu legitimație, la ce-ți mai trebuie buletin? S-au gândit ei ce să facă după circul pe care l-au făcut cu Massone. Nu e adevărat că Răzvan nu a avut buletinul, 100% a avut actul la el, eu l-am învățat asta”.
Dacă Ștefan Constantin a vorbit despre incident, celălalt observator, delegat de LPF, Bogdan Niculae, a refuzat dialogul: „Nu am voie să vorbesc. Scrie în ROAF. Am fost chemat la Comisie miercuri, dar nu vă pot spune ce am făcut acolo”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER