EXCLUSIV | Cine este persoana care a câștigat licitația pentru evaluarea mărcii Steaua. A vândut cu 4.000 de euro o locomotivă de patrimoniu evaluată la 65.000 și a fost administrator judiciar la firma lui Iancu

EXCLUSIV | Cine este persoana care a câștigat licitația pentru evaluarea mărcii Steaua. A vândut cu 4.000 de euro o locomotivă de patrimoniu evaluată la 65.000 și a fost administrator judiciar la firma lui Iancu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Evaluarea mărcii Steaua este aproape să se transforme într-una dintre situațiile obișnuite pentru români, cu bani publici, cifre ascunse de ochii publicului și detalii îndoielnice despre cei la care ajung aceste contracte. Licitația a fost câștigată de SC Eval Best, un SRL care o are în spate pe Gabriela Breza, un personaj cu un trecut controversat.

Așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate, licitația pentru evaluarea mărcii a fost câștigată de SC Eval Best SRL, o firmă de apartament dintr-un sat din Chiajna, care nici măcar nu are site (MAI MULTE DETALII, AICI). În încercarea de a obține mai multe informații despre firma care va contura următorul pas în relația dintre CSA Steaua și FCSB, ProSport a contactat-o pe Gabriela Breza – administratora SC EVal Best – care ne-a tăiat-o însă scurt: „Dar nu este problema dumneavoastră…”. Ulterior, a încercat să ne convingă că am greșit numărul, pentru ca tot dumneai să recunoască totuși că este asociată la firma care a câștigat licitația.

Spre deosebire de celelalte firme care au participat la licitație, PRECISS CONSULTING (București) și Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat), cei de la SC Eval Best au refuzat orice dialog. O atitudine neobișnuită, lipsită de transparență, care a atras atenția.


ProSport a continuat totuși să se informeze despre societatea pe mâinile căreia probabil (n.r. – în funcție de cum vor fi rezolvate constestațiile pe licitație) va intra evaluarea mărcii Steaua contra sumei de 80.000 de euro cu tot cu TVA. Iar CV-ul doamnei Gabriela Breza este destul de „încărcat”

De la vânzarea dubioasă de locomotive la ciudatul caz al mărcii Steaua

Dincolo de implicarea la SC Eval Best – unde este administrator și asociată, Gabriela figurează ca asociată și la SC Best Insolvency IPURL, o societate lichidatoare cu sediul social într-un apartament din Sectorul 4, București, care a fost numită administrator judiciar la zeci de firme în insolvență. Până aici, nimic ieșit din comun. Însă lucurile interesante abia acum încep.

Pe 2 martie 2012, SC Best Insolvency IPURL a fost numită lichidator al SC Brafor SA, printr-o sentință a Tribunalului Brașov. Din această calitate, SC Beste Insolvency – reprezentată de Gabriela Breza – a scos la licitație la începutul lui 2013 o locomotivă de patrimoniu care se afla la Muzeul Sibiu, dar care era deținută de SC Brafor SA.

Conform unui material publicat atunci de evz.ro, licitația a început de la 5.000 de euro, dar Primăria Zlatna a cumpărat-o cu doar 4.000 de euro. În urmă cu cinci ani, Ministerul Culturii – care are drept de preemțiune pe locomotivele din Muzeul Sibiu – a decis ca acestea să nu fie scoase la vânzare sub un anumit preț. Pentru locomotiva deținută de SC Brafor SA, prețul stabilit de Minister a fost de 65.000 de euro. Practic, SC Best Insolvency a vândut-o la nici măcar 10% din prețul real.

Contactată atunci de colegii de la Evenimentul Zilei, doamna Gabriela Breza a avut un răspuns similar cu cel primit de ProSport în problema mărcii Steaua: „Dar nu am ce discuta cu dumneavoastră. Sunt în concediu medical”. Se pare că doamna Breza este deranjată de curiozitatea ziariștilor și și-a conturat un anumit tip de discurs în cazul în care i se pun întrebări despre afacerile sale.


116.000 de euro cu tot cu TVA a fost bugetul pe care MApN și CSA Steaua l-au trasat pentru evaluarea mărcii


Cazul a ajuns la Poliția Sibiu

Mai departe, locomotiva a fost mutată la Cluj, pentru a fi recondiționată la SC Remarul. Au apărut însă nereguli și aici. Locomotiva a fost mutată fără avizul Direcției pentru Cultură, așa cum cere legea. În plus, SC Remarul nu avea calificarea necesară pentru a recondiționa astfel de piese de patrimoniu.

Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai acelei tranzacții a fost Sabin Luca, directorul celebrului Muzeu Bruckenthal. Locomotiva în cauză era cuprinsă într-un proiect făcut de acesta, un muzeu al industriilor, în care aceste obiecte de patrimoniu să fie expuse și exploatate la adevărata lor valoare, departe de rugina care le macină prin depouri.

Contactat de ProSport, Sabin Luca susține că au existat mai multe astfel de tranzacții, dar și-a adus aminte de cazul Brafor. „Nici măcar nu aveau voie să o vândă, deoarece n-au avut aviz de la Ministrul Culturii. În plus, prețul a fost suspect de mic. Păi, puteai să scoți 4.000 de euro numai din cuprul care există pe acea locomotivă”, ne-a declarat acesta.

Afirmațiile lui Sabin Luca îl contrazic pe Silviu Ponoran, primarul Zlateni, cel care a cumpărat locomotiva: „Licitația a pornit de la 5.000 de euro, noi am dat 4.000. Acum, locomotiva care era mai mult un morman de fiare vechi am dus-o la Cluj, la SC Remarul 16 februarie, pentru a fi recondiționată”. A fost însă o achizițe ciudată a Primăriei Zlatna, având în vedere situația financiară a instituției. În 2013, administrația locală din Zlatna înregistra cele mai mari datorii din județul Alba, aproximativ 11 milioane de lei noi, conform alba24.ro.

Direcția pentru Cultură Sibiu a sesizat atunci Poliția, care a demarat o anchetă pentru a încerca să stabilească legalitatea contractului de vânzare-cumpărare al locomotivei.

ProSport a făcut o solicitare către IJP Sibiu în care a cerut informații despre stadiul în care se află ancheta sau concluziile la care s-a ajuns. Am fost informați că vom primi un răspuns cât mai repede cu putință. Cât despre SC Brafor SA, firma a intrat în faliment tot în 2013, după ce locomotiva a fost vândută la licitație.

Best Insolvency a fost administrator judiciar și la o firmă a lui Marian Iancu

Printre altele, Best Insolvency a fost numit administrator financiar și la BKP TRUST INVEST S.R.L, una dintre firmele controlate de Marian Iancu, prin care fostul patron de la Poli Timișoara a devalizat RAFO Oneși alături de alți oameni de afaceri controversați. În anul 2011, Marian Iancu a decis să ceară insolovența BKP TRUST INVEST S.R.L, iar Best Insolvency a fost numită firmă lichidatoare.


Marian Iancu a fost condamnat al 13 ani și opt luni de închisoare în dosarul RAFO Onești

Pe 16 decembrie 2014, Tribunalul București i-a condamnat pe Marian Iancu și Ovidiu Tender la 13 ani și opt luni de închisoare, respectiv 11 ani și patru luni de închisoare în dosarul RAFO Onești.  Best Insolvency a fost pusă să plătească în solidar cu BKP TRUST INVEST suma de 138.828.203,6 lei noi.

  • „Admite in parte acțiunea civila promovata de partea civila S.C. CAROM S.A. ONESTI prin lichidator judiciar S.C. FINCONTA CONSULTING S.R.L. In baza art.397 alin.1 C.pr.pen., art.19 C.pr.pen. obliga in solidar pe inculpații TENDER OVIDIU LUCIAN (acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente S.C. TENDER S.A.), IANCU MARIAN ALEXANDRU (acesta in solidar si cu partile responsabile civilmente S.C. BKP TRADING IMPEX S.R.L. prin administrator judiciar CII Breza Justin Thomas si BKP TRUST INVEST S.R.L. prin administrator judiciar Best Insolvency IPURL), DUMITRESCU CICILIA si BADEA MARIN, sa plateasca parții civile S.C. CAROM S.A. ONESTI prin lichidator judiciar S.C. FINCONTA CONSULTING S.R.L. suma de 1.388.282.035.715 rol (138.828.203,6 lei RON), la care se adăuga majorarile si penalitatile aferente calculate potrivit legislatiei fiscale in vigoare, de la data producerii prejudiciului si pana la data executarii integrale a platii”, se arată în sentința dictată de Tribunalul București în care Marian Iancu a fost condamnat la peste 13 ani de închisoare. De asemenea, Best Insolvency a plătit tot în solidar cheltuielile de judecată, care s-au ridicat la 100.000 de lei noi.

Best Insolvency a avut probleme și cu SC Frapet Forest SRL, la care a fost numită de asemenea administrator judiciar. Pe 15 ianuarie 2013, Petru Mihalcea – admininistrator la SC Frapet Forest – a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare pentru evaziune fiscală. Best Insolvency a fost obligată să plătească în solidar prejudiciul de 48.033 lei.

  • „Dispune restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, respectiv refacerea evidenței contabile a S.C. Frapet Forest S.R.L. Bumbești Jiu cu privire la 192 avize de însoțire primară material lemnos. În baza art. 14 lit. b, art. 346 C.pr.pen. raportat la art. 998 C.civ. obligă inculpatul la plata, în solidar cu partea responsabilă civilmente Best Insolvency IPURL administrator judiciar al S.C. Frapet Forest S.R.L., a sumei de 48.033 lei cu dobânda și penalitățile aferente până la data plății efective către Statul Român”, se arată în decizia pronunțată de judecătorii gorjeni.

Cum a ajuns contractul MApN pe mâinile firmei controlate de Gabriela Breza

La începutul lunii decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anularea mărcii înregistrate de Gigi Becali în 2004. După ce s-a publicat și motivarea, CSA Steaua a decis să scoată la licitație evaluarea mărcii Steaua, cât și stabilirea prejudiciului produs de utilizarea ei de către FCSB în perioada 2004 – 2014.


80.000 de euro este suma aproximativă pe care SC Eval Best SRL – o firmă de apartament din Chiajna –  o va încasa pentru evaluarea mărcii Steaua


Caietul de sarcini a fost întocmit de juristul Florin Talpan împreună cu o firmă specializată în evaluări. Firmele care care au dorit să se înscrie au avut termen până pe 20 aprilie să demonstreze că respectă condițiile din caietul de sarcini. S-au înscris trei societăți – PRECISS CONSULTING (București), Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat), SC Eval Best SRL (Chiajna), iar criteriul de departajare a fost cel mai mic preț.


Fanii Stelei speră să se tranșeze cât mai repede disputa pe marca Steaua. Problema este însă foarte departe de o rezolvare

Ofertele celor trei societăți au fost mai departe analizate de o comisie formată în cadrul MApN din Liviu Ionică, Marian Alexe și Camelia Anghel. Această comisie a fost cea care a stabilit firma câștigătoare. Nu se știe dacă această comisia a verificat și trecutul candidaților sau contractul a fost acordat cu „dedicație”.

Cea mai calificată societate în evaluare de mărci a fost PRECISS CONSULTING, însă oferta de preț a fost considerată prea mare.

Cea mai bună ofertă de preț a venit din partea Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel, dar acesta a fost respins, pe motiv că nu este acredidat la Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). Acesta a depus contestație pe motiv că este, de fapt, acreditat ANEVAR și urmează să primească un răspuns până pe 22 mai.

A doua cea mai mică ofertă de preț a fost a celor de la Eval Best SRL, iar comisia MApN a decis că această firmă este calificată pentru o astfel de evaluare. Asta deși trecutul administratorei Gabriela Breza este destul tumultuos, iar capacitatea fizică pentru o astfel de evaluare este depășită – firma figurând cu doar doi angajați.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
”Furtună în paradis”. Balaj a intrat în direct și nu l-a iertat pe Petrescu: ”Prima dată să întrebe, apoi să vorbească”
”Furtună în paradis”. Balaj a intrat în direct și nu l-a iertat pe Petrescu: ”Prima dată să întrebe, apoi să…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi:
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se vor duce la cer"
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Am primit acordul! Ce a spus Larisa Iordache despre soacra ei! Ce se va întâmpla după ce va naşte
Am primit acordul! Ce a spus Larisa Iordache despre soacra ei! Ce se va întâmpla după ce va naşte
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×