EXCLUSIV | „Hagi gândește mai repede decât vorbește!”. Povestea fabuloasă a Academiei de la Ovidiu. L-au adus pe „Messi” și i-au adus și preparator spaniol, l-au salvat pe Cicâldău cu teste SF și e considerată o „pușcărie”
Într-o zi de vară, acum zece ani, pe un câmp la marginea comunei Ovidiu un om se agita de zor. Mic de statură, cu energia inepuizabilă a unui preșcolar și grizonat doar cât să-i dea un aer matur, personajul nostru explica din mijlocul unui grup de oameni pe jumătate plictisiți ce proiect măreț va ridica pe acel tăpșan.
Cei prezenți, majoritatea jurnaliști, țineau doar fizic pasul cu amfitrionul. Ancorați la realitățile lui 2009, ascultătorii de ocazie nu puteau duce în zona plauzibilului scenariul aproape SF pe care gazda îl croia în mințile lor cu fiecare detaliu pe care-l oferea. Oricum, îl vedeau drept extravaganța unui om ce a eșuat lamentabil în noua carieră de antrenor și se agață de orice ca să rămână măcar parțial relevant cât a fost ca fotbalist. Nu conta că, treizeci de minute mai devreme, la hotelul IAKI, pe o masă de nuc groasă și lungă de vreo doi metri fusese expusă spre analiză o frumoasă machetă care ilustra exact ce povestea omul nostru acum pe câmpul de la Ovidiu.
Hagi vizionarul, omul care gândește mai repede decât vorbește
Nu conta nici că personajul cu pricina era considerat cel mai bun fotbalist din toate timpurile în România și că, în scurta carieră, descoperise sau recondiționase câteva nume cu oareșce rezonanță gen Torje, Arda Turan sau Ribery, printre alții.
„Domnul Hagi gândește mult mai repede decât vorbește. El crede că toată lumea funcționează la fel ca el și că înțelegi ceea ce spune oricum ar zice-o. E ceva paranormal uneori. Sunt lucruri la care noi, cei din jurul lui, nici nu ne gândim, dar pe care el le anticipează cu ani înainte să se întâmple”, e una din puținele replici pe care Pavel Peniu o spune pe deplin însuflețit în timpul dialogului la care ProSport l-a provocat în urmă cu puțin timp. Dornici să aflăm ce mai pregătește „Regele” Hagi după ce a declarat că va stopa hemoragiile interne și că produsele fotbalistice pe care le coace în cuptorul de la Ovidiu vor fi destinate doar exportului, ne-am deplasat la sediul Academiei pentru o înțelege cum funcționează mașinăria.
Pavel Peniu ne invită întâi la biroul său din Constanța pentru un dialog de o oră în timpul căruia găsim un om de-un echilibru total opus ofensivului în discurs (și nu numai!) Hagi. După discuția așezată ne ne urcăm în mașină pentru că e programată și o vizită „de lucru” chiar la baza unde, de 10 ani, se tot produc mici minuni fotbalistice. Pe cele 7 hectare de câmp la care ne uitam neîncrezători în 2009 au apărut acum clădiri, terenuri, săli de forță, săli de conferință și, practic, cam tot ce e nevoie la un club cu adevărat profesionist. Impresionează atenția la detalii și faptul că în mai orice colț al bazei se află fie o vitrină cu trofeele câștigate de juniori și seniori, fie bannere care arată nivelul la care Academia „Hagi” a ajuns: undeva între Barcelona și Ajax. E fix stilul motivațional occidental, care le arată puștilor că au pentru că să lupte și să muncească, deoarece sunt toate premisele ca efortul să le fie răsplătit într-un final.
Când e vârsta propice pentru a începe fotbalul, domnule Peniu, și ce vă interesează la un mic viitor fotbalist?
Selecția preliminară începe în zona de vârstă 6-10 ani. Când un copil vine la noi, ne interesează dragostea de fotbal a respectivului. Apoi, să aibă vivacitate și tenacitate. Pentru că majoritatea lucrurilor pot fi învățate ulterior. Nu este în prim-plan felul în care lovește mingea. În general, primim pe toată lumea, pentru că ne-am asumat toate rolurile: noi suntem și mamă, și tată, și educator.
„Acum, copiii vin în special datorită părinților. Și tocmai de aceea, mulți dintre ei renunță în general în primul an. E o activitate în plus pentru copil pe lângă școală” – Pavel Peniu, președinte Academia Hagi
Cum este organizată baza piramidei din punctul acesta de vedere?
Când vorbim de copii, sunt trei sectoare mari: 6-10 ani, când îi lăsăm mai liberi, apoi 10-12 ani, perioada de consolidare a deprinderilor primare, și 12-14 ani, când facem selecția adevărată. Unii cresc mai repede, alții mai târziu, și de aceea trebuie avută răbdare.
Povestea lui Cicâldău cel foarte mic:
Un exemplu este Cicâldău. Era cu un cap mai scund decât cei de la grupa mai mică decât a lui. A trebuit să mergem cu el la Milano, la o clinică ultra profesionistă, pentru a i se face niște analize speciale. Acolo i-au luat firul de păr și au descoperit că avea o concentrație mare de metale grele în sânge – aluminiu, plumb – și acest lucru îi încetinea creșterea.
Și care sunt criteriile de selecție despre care vorbiți?
Selecția se face după un concept al domnului Hagi, pe care îl veți cunoaște în detaliu în cartea pe care o pregătim. Burchel, care e director tehnic, se ocupă de implementarea acestui concept. Pe noi ne interesează fotbalul generos, de aceea căutăm jucătorii care au capacitatea de a crea.
Care este principala problemă de care vă izbiți în tot acest proces?
La noi, în România, sunt probleme mari cu educația. Noi încercăm să impunem și un ritm bun la nivel de școală copiilor care sunt la Academie. Unii spun «Unde te duci domne, la Hagi? Acolo e pușcărie». Dar noi încercăm să impunem o disciplină copiilor și ne luptăm mult să îi convingem că școala e importantă. Nu toți vor ajunge fotbaliști la un nivel care să le permită să se întrețină, așa că trebuie să se concentreze și pe partea școlară. Tudor Băluță e un exemplu pe care-l dau tuturor în acest sens, pentru că a făcut și fotbal, și școală la fel de bine. Au fost și unii care nu au rezistat din punctul ăsta de vedere, dar măcar părinții sunt mulțumiți.
Povestea lui Enes Salu: a lăsat Barça pentru Viitorul:
Este acest Enes care a fost plecat în Canada. De fapt, el acolo s-a născut. Sora și mama lui au rămas acolo, iar tatăl său se sacrifică pentru copil. Au fost doi ani la Barcelona, iar apoi a venit la noi în probe. A sărit în ochi din prima, e foarte talentat, așa că l-am luat noi în custodie, chiar dacă este și tatăl său aici în Constanța. Îl avem de trei ani. A luat premiul de cel mai bun jucător la Cupa Hagi, dar de fapt a cam câștigat-o de unul singur. O să plece în curând la Cupa Danone. Dar e încă devreme să ne pronunțăm în cazul lui, pentru că așa cum apar, așa pot să și dispară
https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=reiOk8VAR54
Apropos, ce buget aveți acum față de 2009? Copiii cât plătesc date fiind condițiile oferite?
S-a început în 2009 cu un buget de un milion de euro pe an la Academie, iar în acest moment doar pentru Academie avem 1,9 milioane de euro pe an. La fiecare grupă de vârstă, până la momentul selecției, există o grupă de perspectivă, acolo unde Academia oferă absolut totul, și o grupă de copii care plătesc un preț, spunem noi, accesibil: 120 de lei pe lună. S-a întâmplat frecvent ca unii copii să stagneze și să piardă grupa de perspectivă sau invers, să avem copii care datorită perseverenței să fie promovați de la cei cu plată la cei de perspectivă.
Perseverența a ajutat și Viitorul să devină un model pentru multe cluburi din țară. Cum vă vedeți raportat la cei din afară?
Părerea noastră este că, deși mai avem lucruri de îmbunătățit, mereu vor fi, suntem la cel mai înalt nivel. Ne comparăm la orice capitol cu academiile mari din Europa, inclusiv la alimentație, acolo unde avem un program poate mai bun ca oricine de afară. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm la capitolul pregătire fizică așa că am luat trei preparatori fizici din Spania. Inițial am adus unul iarna trecută, pentru juniorii A și B, și pentru că a avut rezultate bune am decis să mai angajăm încă doi.
„Hagi a plecat devreme de acasă și s-a maturizat repede. Manca fotbal pe pâine. Și nu s-a mai întors până acum zece ani, când a venit să repună Constanța pe hartă” – Pavel Peniu, președinte Academia Hagi
Dar bănuiesc că aveți și modele externe de la care vă inspirați.
Bineînțeles. Am mers pe la toate academiile importante din Europa și am mai luat câte ceva, dar am personalizat în stilul nostru. Personal, am fost impresionat de academia lui Ajax. De fapt, toate cluburile mari din Olanda m-au impresionat, și PSV, și Feyenoord. Aș avea o mențiune specială pentru cei de la Red Bull, din Austria. Ei au deschis academii inclusiv în Statele Unite sau în Africa. Nu se mulțumesc cu un teritoriu, ca toată lumea.
Și celebra La Masia din Barcelona?
Ar mai fi și Barcelona cu Real, dar la ei este precum în România, la Steaua și Dinamo. Surpriza în cazul lor este că nu finalizează. De exemplu, sunt generații întregi de copii de la Dinamo pe care îi cunosc de la juniori E sau D, ne-am bătut cu ei în fiecare an în finale. Și au fost destui care se anunțau mari talente la 17 ani, dar când să culeagă roadele, au căzut în anonimat. La noi la Academie ăsta e scopul. Toată lumea este focusată ca la 16-17 ani să dăm jucători pentru prima echipă.
Ce face diferența între aceste cluburi și Viitorul?
Un mare avantaj pentru noi e că îl avem pe Gică. E bolnav. El și când se duce la o petrecere sau la o nuntă, ajunge inevitabil să vorbească despre fotbal. Este pur și simplu hrana lui. El tot timpul are ceva de notat la el, să nu uite vreo idee. Și nu se culcă până nu își face planul pentru a doua zi.
Hagi, Halep și Neagu, surogat pentru sistemul comunist:
Copiii sunt precum albinele la miere, de aceea au nevoie de modele. De asta e bine să avem un Hagi, o Simona Halep, o Cristina Neagu. Oamenii ăștia fac un lucru extraordinar, cam ce făcea comunismul ăla mult blamat: aduc înapoi copiii către sport.
Eu am fost inclusiv profesor de sport la școala generală și știu ce vorbesc. Din Daciada aia, care era pe vremea aceea, se alegau sportivii. Era baza de selecție așa mare că ne băteam cu țări care investeau de o sută de ori mai mulți bani decât noi. Și asta în condițiile alea nenorocite, fără lumină, fără Pepsi, fără, fără, fără!
„Constanța, aș putea zice, e un model de conviețuire interetnică, pentru că avem de toate aici: tătari, turci, machedoni, bulgari” – Pavel Peniu, președinte Academia Hagi