EXCLUSIV | Începe bătălia finală: Armata dă în judecată FCSB și revendică palmaresul echipei Steaua până în 2003. Cum explică Talpan acțiunea
Armata a deschis vineri, 29 decembrie 2017, ultima mare ofensivă în Justiție care mai rămăsese neinițiată împotriva FC FCSB și a lui Gigi Becali, din lungul război pentru Steaua: revendică palmaresul pentru intervalul 1947-2003 și solicită o sentință care să-i interzică latifundiarului să mai invoce performanțele obținute de clubul militar.
Acest demers este foarte important pentru că palmaresul, revendicat în continuare de Becali și FC FCSB, rămăsese singurul punct de legătură între clubul latifundiarului și brandul Steaua. În toate intervențiile publice ale lui Becali, dar și în actele oficiale ale FC FCSB, se menționează că această echipă este continuatoarea echipei Steaua și că deține Cupa Campionilor din 1986 și Supercupa Europei din 1987. Argumentul era folosit de simpatizanții lui Becali, care invocau faptul că Armata evita un proces tocmai pentru că știa că va pierde. Acum, verdictul instanței va clarifica, odată pentru totdeauna, disputa care a măcinat și învrăjbit, în ultimii ani, suporterii Stelei și ai FC FCSB.
Acțiunea de ieri a fost înregistrată la Tribunalul București de juristul CSA Steaua, locotenent-colonelul Florin Talpan. Ofițerul a refuzat, inițial, orice comentariu. Ulterior, la ieșirea din tribunal, el a confirmat, totuși, pentru ProSport, că era vorba de inițierea unui proces și a dezvăluit mobilul acțiunii: „Palmaresul echipei de fotbal Steaua nu este și nu a fost niciodată al FC FCSB și al domnului Becali. Palmaresul este al celui care-l face, nu se poate înstrăina, iar titlurile până în 2003 au fost obținute de sportivii legitimați la clubul Armatei. E timpul să punem capăt folosirii abuzive a performanțelor Stelei de către clubul domnului Becali”.
Dacă pierde procesul, FC FCSB rămâne cu 5 titluri naționale și fără niciun trofeu european
Armata solicită instanței recunoașterea proprietății CSA Steaua asupra a 21 de titluri de campioană a României, 22 de Cupe ale României, 4 Supercupe ale României, a Cupei Campionilor Europeni din 1986, a Supercupei Europei din 1987.
Dacă Talpan obține victoria și în acest nou proces, FC FCSB rămâne cu cinci campionate (2005, 2006, 2013, 2014, 2015), trei Cupe ale României (2011, 2014, 2015) și două Supercupe ale României (2006 și 2013) – adică performanțele obținute din 2004 până acum.
Trebuie menționat, însă, că indiferent care ar fi deznodământul acestei ultime acțiuni, sentința definitivă nu poate veni înaintea anului 2019. Procesele la Tribunalul București durează, de obicei, aproximativ un an. Urmează recursul (este previzibil că partea care va pierde va folosi calea de atac la instanța superioară), care se poate soluționa, cel mai devreme, după alte patru luni (de obicei, la Curtea de Apel astfel de acțiuni durează aproximativ opt luni).
Becali a rămas deja fără marca și numele Steaua. Urmează sentința în procesul despăgubirilor și în cel privind palmaresul
Până acum, CSA Steaua, reprezentată de juristul Talpan, a câștigat toate dosarele contra lui Becali și FC FCSB. Cele mai importante sentințe au fost cea a Înaltei Curți de Casație și Justiție, emisă în decembrie 2014, care a anulat marca Steaua înregistrată de Gigi Becali, apoi cea a Curții de Apel, din decembrie 2016, prin care lui Gigi Becali i se interzicea să mai folosească, pentru clubul său, numele Steaua.
Toate contraatacurile inițiate de Becali au eșuat: instanțele au respins definitiv cererea latifundiarului de a anula marca Steaua înregistrată de Armată și solicitarea de a suspenda executarea sentinței date de Curtea de Apel în decembrie 2016.
Armata e acum în plină ofensivă contra FC FCSB în două acțiuni majore care pot tranșa definitiv și irevocabil disputa pentru Steaua.
În primul proces, început în toamna lui 2016, CSA Steaua cere despăgubiri de 36,8 milioane de euro de la FC FCSB, invocând folosirea abuzivă și cu rea-credință a mărcii Steaua în intervalul 2004-2014. Suma este enormă și Becali a anunțat deja că, dacă va pierde, va renunța la club pentru că n-are de gând să plătească acești bani.
În cel de-al doilea proces, demarat vineri, 29 decembrie 2017, CSA Steaua cere instanței să-i recunoască drepturile asupra palmaresului din perioada 1947-2003 și să interzică grupării lui Becali să mai facă uz de performanțele din acel interval.