EXCLUSIV | Lovin nu vede cu ochi buni viitorul Stelei: „Plecarea lui Reghecampf e un semnal de alarmă legat de ce se poate întâmpla în Ghencea”
Florin Lovin a încheiat conturile cu Oțelul Galați și în momentul de față își caută un alt angajament în Liga 1, dar nu oriunde. Mai multe detalii a oferit în interviul de mai jos:
Florin, cum ai descrie perioada petrecută la Galați?
În primul rând, am fost bucuros să mă întorc acasă. Am rămas impresionat de ce am găsit la Galați, mai ales cum am fost primit de fani. E echipa la care m-am simțit cel mai apreciat din toată cariera mea! Sunt fericit că ne-am salvat de la retrogradare și echipa chiar a practicat un fotbal frumos, ofensiv și curat. Mai aveam un an de contract cu Oțelul, dar clubul trece prin mari probleme financiare și am decis să ne despărțim de comun acord. Trebuia să iau o sumă de bani, am negociat-o și am reziliat contractul. Chiar am vrut să rămân, dar aveam un salariu mare față de realitățile economice de acolo. Ei încearcă să salveze echipa, reducând costurile și asta e de apreciat.
A fost vreun moment când credeai că nu vă veți salva?
Eu am fost mereu optimist pentru că jocul pe care îl aveam îmi dădea încredere. Cu șase etape înainte de final, am impresia că eram pe penultimul loc, am avut o discuție cu antrenorul Lienen și i-am spus că sută la sută nu vom retrograda, pentru că jucăm prea bine. La fiecare meci aveam câte șase-șapte ocazii, nu intra mingea în poartă! La final, s-a demonstrat, cine încearcă să joace fotbal și nu să-l distrugă, iese învingător pe termen lung.
Cum ai regăsit fotbalul românesc, după cinci ani petrecuți în Germania și Austria?
Ca nivel față de cel care era atunci când am plecat eu, e mai slab. Și cel mai bun argument e dispariția cluburilor de tradiție din fotbalul românesc. În locul lor au venit echipe, din cartierele mărginașe ale Bucureștiului, care stau un an în Liga 1 și apoi își declară falimentul. Sper că acum când vor rămâne doar 14 formații vom avea un campionat mai puternic.
„În sistemul 4-3-3, doar Filip poate face față pe postul de închizător”
Cum ți se pare Steaua, acum înainte de noul sezon, după ce Reghecampf și anumiți jucători au părăsit echipa?
Pentru mine, plecarea lui Reghecampf a fost un semnal de alarmă că la Steaua situația nu e tocmai în regulă. Un antrenor care să plece de la o formație unde a câștigat două campionate, unde avea și salariu bun, cu bonusuri importante, te face să te gândești la așa ceva. El a fost puțin supărat pe strategia clubului, cea de vânzare a jucătorilor… Politica asta, probabil că va afecta performanța. Fotbaliștii noi au mereu nevoie de adaptare, sunt jucători care trebuiau aduși la nivel de Liga Campionilor, care au mai jucat în cupele europene. Pentru mine, un jucător care vine de la o echipă mică, îmi e greu să cred că poate face față la un nivel atât de înalt. E posibil, dar e mai greu. Adică, dintr-un nucleu de cinci-șase jucători, poate doar unul să reușească. Trebuie avută răbdare cu Gâlcă, mai ales că nu e într-o situație ușoară, a început cam prost în amicale.
Tu, la fel ca și Gâlcă, cunoști bine ce înseamnă postul de mijlocaș defensiv. Ți se pare că Steaua suferă și la acest capitol de încasează atâtea goluri?
Sunt jucători la Steaua care pot evolua acolo. Cum Gâlcă optează pentru un sistem 4-3-3, cu un singur mijlocaș la închidere, totuși cred că doar Filip poate ar putea face față pe postul acesta. A demonstrat și în momentele cheie, țin minte meciul cu Ajax. Prepeliță e un jucător cu caracteristici mai mult ofensive, un număr opt care are pasa finală, la fel Sânmărtean și Neagu.
„L-am simțit puternic pe Mutu”
O mai vezi pe Steaua favorită la titlu și în anul care urmează?
Prin nume, Steaua e mereu favorită. Dar îi va fi mult mai greu decât în anii trecuți, când a defilat prin campionat. Anul acesta, Petrolul va fi cel mai puternic contracandidat la titlu pentru Steaua.
Cum ți se pare Mutu?
Când te întorci acasă nu e foarte ușor. Există mai multe exemple negative, decât pozitive în ceea ce privește repatrierile. Îți dau exemplul meu, venind după cinci ani dintr-un sistem nemțesc în care niciodată nu se punea problema de întârziere a salariilor, să te trezești că nu ești plătit la timp… Practic trebuie să îți asumi acest risc. Sincer îți spun, când am jucat contra lui în meciul de la Ploiești am simțit un Mutu foarte puternic, cu știința jocului, care se poziționa cum era mai dificil pentru noi și cred eu că încă mai poate ajuta un an sau doi pe Petrolul.
Lovin crede că Mutu mai poate ajuta un an sau chiar doi echipa Petrolul
„M-am cam săturat să mă bat la retrogradare”
Acum că ești jucător liber, ce planuri de viitor ai?
Să joc fotbal în continuare. Am 32 de ani, nu mă retrag. Multă lume mă consideră un jucător scump. Nu vreau să plec prea departe de casă, pentru că familia mea e la Bacău, copiii au nevoie de continuitate la școală. E greu că mai peste tot sunt probleme, mai ales aici în Moldova. M-am cam săturat să mă bat la retrogradare și chiar dacă merg la o echipă pe un salariu mai mic, aș prefera să fie o formație care să își propună mai mult decât evitarea retrogradării. Dacă îți lipsește partea financiară, măcar plăcerea de a juca fotbal să o ai. Altfel, ai agăța ghetele în cui.
14 meciuri a evoluat Florin Lovin pentru Oțelul în ultimul retur de campionat. A marcat un gol important în partida câștigată cu 1-0 în fața lui ACS Poli Timișoara