EXCLUSIV | Cifrele colapsului de la Dinamo! Delirul lui Negoiță și de ce fug speriați toți investitorii când descoperă dezastrul din contabilitatea clubului
Butoiul de pulbere pe care stă Dinamo e la un pas să explodeze, după ce Negoiță a anunțat că vinde clubul cu 1 leu și a catalogat situația în diferite feluri: imperfectă, foarte gravă, periculoasă. ProSport a intrat în posesia cifrelor din activitatea contabilă a clubului din Ștefan cel Mare, iar realitatea pe care orice posibil investitor va fi nevoit să o înfrunte este dură: doar în 2019, Dinamo are pierderi de 10 milioane de lei, adică peste 2,2 milioane de euro!
În cadrul unul dialog cu presa ce a durat fix 59 de minute, Ionuț Negoiță a luat la țintă pe toată lumea: suporteri, posibili investitori, presă, jucători. Deși cei care cunosc în amănunt situația de la club prezic o catastrofă, patronul de facto al „câinilor” a încercat să ambaleze în staniol problema: „Clubul Dinamo este stabil financiar. Are datorii la jumătate din valoarea patrimoniului”.
Baza de la Săftica: înstrăinată și pusă gaj
Patrimoniul la care Negoiță se referă este reprezentat, în mare parte, de baza de la Săftica și de autocarul echipei. Însă, la fel ca tot ce ține de Dinamo la această oră, și situația acestor bunuri este total neclară, în ciuda transparenței invocate obsesiv marți în timpul conferinței de presă. Din motive pe care nu a vrut să le clarifice, o parte din baza de la Săftica nu mai aparține societății Dinamo 1948 SA, cea care controlează clubul. Același lucru s-a întâmplat și cu autocarul echipei, care a fost plimbat pe mai multe firme. Aceste tranzacții fac deja obiectul unui proces de bancrută frauduloasă în care Negoiță este acuzat că a fentat statul pentru a plăti mult mai puțini bani în cadrul procedurii de ieșire din insolvență. În plus, așa cum el însuși a declarat ieri, baza de la Săftica a fost pusă gaj pentru o datorie către ANAF a cărei rată este de 17.000 de euro pe lună.
Datoriile: 1,8 milioane sau 2,3 milioane de euro?
Un alt punct pe care Negoiță a părut să încerce să îl clarifice, dar unde este contrazis de realitatea prezentată de sursele oficiale, se referă la datoriile clubului. Omul care conduce clubul alb-roșu susține că datoriile societății Dinamo 1948 SA sunt de 1,8 milioane de euro, din care 800.000 de euro către propriile sale firme.
Pe site-ul Ministerului de Finanțe, Dinamo apare însă cu un debit în valoare de 11,4 milioane de lei care reprezintă aproximativ 2,35 milioane de euro. Apare, deci, o diferență de cel puțin jumătate de milion de euro.
Contabilitatea îl dă de gol: Dinamo are pierderi uriașe!
„Au fost doar povești și dorință de publicitate. Mi-am dat seama că este o gogoașă umflată”, a fost modul în care Ionuț Negoiță a catalogat negocierile cu Claudiu Florică, cel care a negociat în ultimele luni preluarea pachetului majoritar de acțiuni al lui Dinamo.
În realitate, ce l-a speriat pe omul de afaceri cunoscut grație dosarului „Microsoft” și ce va speria orice alt posibil investitor îl reprezintă cifrele seci din contabilitatea lui Dinamo. ProSport a intrat în posesia lor și vi le prezintă așa cum sunt.
În anul 2018, societatea Dinamo 1948 SA a avut pierderi de 7,5 milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro. Pentru 2019, pierderile sunt estimate a fi undeva peste pragul de 10 milioane de lei, adică vor depăși 2 milioane de euro. Nici previziunile pentru primele șase luni ale lui 2020 nu sunt mai optimiste, pentru că în acea perioadă contabilii lui Dinamo se așteaptă la o altă gaură de 4,3 milioane de lei, adică aproape un milion de euro. Asta în condițiile în care la capitolul investiții sunt trecuți 4,8 milioane de lei, adică un milion de euro. Practic, dacă din partea conducerii nu va mai fi făcută nicio infuzie de capital, societatea ar înregistra pierderi de peste 18 milioane de lei în perioada ianuarie 2019 – iunie 2020.
Suporterii aduc doar 500.000€ în 18 luni
Unul dintre comentariile lui Negoiță care a stârnit cele mai multe controverse a fost cel legat de suporteri, pe care i-a chemat să susțină Dinamo. „Decât să-și ia două pachete de țigări, mai bine ar veni lângă club”, a spus omul de afaceri.
Aici, discuția se poate purta în ambele sensuri. În primul rând, fanii nu au un stadion civilizat care să-i atragă la meciuri, dat fiindcă Dinamo a jucat majoritatea meciurilor pe stadionul din Ștefan cel Mare, acolo unde condițiile sunt execrabile. În plus, până recent, echipa nu a performat deloc în ultimii ani, ultimele două sezoane fiind dezamăgiri soldate cu ieșirea din play-off.
Pe cealaltă parte, cifrele din contabilitatea lui Dinamo sunt clare: suporterii contribuie infim la bugetul clubului. Astfel, în întreg anul 2018, roș-albii au încasat din bilete suma de 1,5 milioane de lei, adică undeva în jurul a 350.000€. Pentru perioada ianuarie 2019 – iunie 2020, suma proiectată de finanțiștii dinamoviști se ridică la 2,3 milioane de lei, adică undeva sub jumătate de milion de euro.
Litigiile nu lasă loc de concluzie
În acest context, Negoiță a anunțat oficial că își ia mâna de pe club și că nu îl mai interesează situația societății pe care el însuși a spus că a preluat-o ca să o salveze. „Cineva trebuie să-și asume o parte din cheltuieli, așa cum și eu mi-am asumat-o în toți acești ani. Dacă nu se găsește, ce pot face eu? Nu am o obligație pe viață. Am făcut ce am considerat și ce am putut”, a spus patronul de facto al clubului.
El a comparat Dinamo cu o mașină cu cheia în contact care are nevoie doar de cauciucuri schimbate și benzină în rezervor, dar rezervorul s-ar putea să fie găurit. Asta pentru că de piciorul clubului atârnă câteva pietre de moară a căror greutate nu poate fi evaluată nicicum în acest moment crucial pentru roș-albi: procesul de bancrută frauduloasă și nenumăratele litigii în care este implicat clubul. Practic, în afara cifrelor clare pe care ProSport vi le-a prezentat, orice investitor interesat să preia Dinamo riscă să se trezească cu datorii de alte milioane de euro în afara celor existente, motiv pentru care orice om de afaceri serios ar face un pas în spate și ar prefera să o ia pe alt drum.
Acum este momentul adevărului, pentru că sunt foarte mulți care își dau cu părerea. Avem legende dinamoviste care vin din fotbal și au bani. Ideal ar fi să vină unul dintre ei și să preia. Sau oameni cu mulți bani care sunt dinamoviști. Dacă nimeni nu vine să ia clubul în situația asta, e foarte grav – Ionuț Negoiță, patron de facto Dinamo
6 milioane de lei se proiectează că va încasa Dinamo din sponsorizări și publicitate în perioada ianuarie 2019 – iunie 2020
20 de milioane de lei reprezintă plățile către jucători și angajați pentru perioada de 18 luni amintită mai sus
Doar un patiser-cofetar ar gândi și ar vorbi doar de datorii de numai 1,8 milioane de euro. Pe românește, ca la coafor, datoriile sunt de 18 milioane de lei conform previziunilor oferite de club. Mai pe românește, realizezi că prețul de vânzare nu e de 1 leu, ci 1 leu plus astea 4 milioane de euro – Claudiu Florică, om de afaceri