După ce ieri a vorbit despre dosarul „Transferurile” și despre sfidarea procurorilor de către Pițurcă, șeful DNA, Daniel Morar, dezvăluie astăzi amănuntele cazului „Valiza”. Dumitru Dragomir spune că DNA a primit comandă să se pună cu tunurile pe fotbal. Comandă? De la cine? De ce?
V-aș răspunde eu. Pentru că o anchetă într-un domeniu popular cum este fotbalul devine mult mai expusă, capătă notorietate… Gândiți greșit. Procurorii DNA nu lucrează la comandă și nici nu sunt interesați de popularitate sau de mediatizare. Și nici nu ne ajută asta. „Oamenii de fotbal se protejează reciproc”
Nu vi se pare ciudat că FRF este păgubită cu vreo 600.000 de euro, dar nu reclamă acest prejudiciu? Și nu se constituie parte civilă? Este oarecum explicabil… Când este vorba despre oameni, ei înșiși implicați sau cu legături puternice, așa se întâmplă… Este ca o măsură de protecție, între ei, să nu se constituie parte civilă… Este greu să anchetezi în fotbal, domnule Morar? Da, este un domeniu tare greu de pătruns, este greu de luat declarații, sunt oameni dependenți unii de alții, cu legături între ei, se protejează și se justifică reciproc. Faptul că FRF sau cluburile care, iată, au fost păgubite cu 10 milioane de euro, nu reclamă prejudiciile vă îngreunează munca? Mulți spun: „Domnule, dacă nimeni nu reclamă prejudiciul, nimeni nu se consideră păgubit, ce treabă aveți voi să anchetați?”… Nu, și este bine să se știe asta. Nu este deloc obligatoriu, din punct de vedere al exercitării acțiunii penale, ca cluburile sau FRF să se constituie parte civilă. Dacă nu vor, asta este, paguba care nu este reclamată nu se restituie, ci se confiscă. Dacă n-au nevoie de recuperarea pagubei, asta este, nu-i obligă nimeni. Haideți să vorbim puțin despre cazul „Valiza” și momentul Cluj… Este un eșec? Cei care fac asemenea afirmații probabil că nu se pricep și nici nu cunosc semnificația exactă a noțiunii de „infracțiune flagrantă”. Un procuror decide până unde să ducă o operațiune de acest fel. Pentru a dovedi mita nu este obligatoriu un flagrant, o valiză dată de la unii la alții. Mită este considerată chiar și oferta în sine, promisiunea, sau chiar nerespingerea unei promisiuni făcute în scopul cerut de lege. S-a tot spus că premierea nu poate fi mită… Greșit. De principiu, orice premiere este reglementată de anumite norme și are o anumită procedură. Și nu este permis ca cineva din afară să acorde premii în cadrul unui club. Se mai spune că fotbaliștii nu sunt funcționari. Iarăși greșit. Un salariat înseamnă orice persoană încadrată cu contract de muncă. În sens juridic, orice persoană care primește un salariu este salariat, iar orice salariat, potrivit Codului penal, este funcționar. Nu contează că este la stat sau privat. Dar nici când premiezi pe cineva să își apere corect șansele? Așa ceva este interzis, am mai spus-o. Legea penală interzice să îi dai bani unui funcționar pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiile de serviciu. Mai ales când prin această „premiere” se încearcă obținerea unui avantaj personal.
De ce nu apare deloc Steaua în toate aceste dosare cu transferuri murdare? Dacă nu mă înșel, nici impresarii inculpați în acest dosar nu lucrau cu Steaua atunci.
Dosarul „Valiza” începe cu o amânare Cazul „Valiza”își va consuma azi primul termen la Tribunalul Cluj. Procesul va debuta cu o amânare pentru că apărarea a cerut aprobarea unor avocați care nu au apărut în procesul de anchetă. Conform unor surse, se pare că apărarea va încerca să obțină transferarea procesului de la Cluj la București.
"Neconstituirea ca parte civilă nu are influență asupra stabilirii vinovăției. Un om care fură dintr-o bancă va fi condamnat, indiferent dacă banca reclamă sau nu paguba" – Daniel Morar, șeful DNA "Valiza cu bani a fost sechestrată, s-a depus la o bancă, pe numele proprietarului. După sesizarea instanței, banii se pot ridica doar cu acceptul judecătorilor, sau după ce justiția s-ar fi pronunțat în favoarea inculpatului" – Daniel Morar, șeful DNA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER