EXCLUSIV | Se miră și după aproape 30 de ani. Dezvăluirea lui Schmeichel către un antrenor român despre meciul de poveste din Ghencea. „I-am spus că era o metodă specifică”
Legendarul Peter Schmeichel păstrează pe retină partida cu România, câștigată de tricolor, 3-1, în noiembrie 1989, pe Ghencea, meci care i-a dus pe elevii lui Emeric Ienei la Coppa del Mondo. Ambasador FIFA, danezul câștigător al Campionatului European din 1992 i-a făcut o mărturisire lui Dragoș Plopeanu, antrenor de portari al naționalei Mongoliei, alături de germanul Michael Weiss. Cei doi s-au întâlnit în timpul unui eveniment de promovare în Asia.
„Am vorbit cu el vreo 20 de minute. Și-a amintit de meciul cu noi din 89. Mi-a povestit că a văzut un elicopter pe gazon și i-am spus că era o metodă specifică pentru uscarea gazonului”, a declarat Dragoș Plopeanu, la ProSport LIVE.
Dragoș Plopeanu a dat curs unei oferte exotice, din Mongolia, unde e antrenorul cu portarii al naționalei de seniori. Propunerea a venit din partea neamțului Michael Weiss (53 de ani), selecționer, pe care l-a avut antrenor la Oțelul Galați. Invitat la ProSport Live, fostul portar a făcut publice câteva aspecte ale vieții sale, de la 6.000 de km. depărtare. Experiența continuă să-l marcheze și acum pe Dragoș Plopeanu. Totul este diferit de România, mai puțin traficul. Agitația din București se resimte în Ulan Bator, capitala Mongoliei. Deși este o țară săracă, majoritatea oamenilor își permit luxul să aibă mașină personală. „E infernal ce se întâmplă pe străzi. Dimineața, orașul e foarte concentrat, foarte aglomerat pentru că toți au mașini. Chiar și seara e așa, până la 22 e aglomerat. Eu nu am mașină, prefer să merg cu taxiul. Stau foarte aproape de stadion și ajung repede. La începtut m-am gândit să-mi iau, dar când am văzut cât de mult stai în trafic, m-am răzgândit„, a mai declarat Dragoș Plopeanu la ProSport Live.
În cariera sa de portar, Dragoș Plopeanu a evoluat la Dinamo 2, Inter Gaz București, Poli Timișoara, CS Buftea, Rapid București și Oțelul Galați. La Oțelul l-a cunoscut pe Michael Weiss, cel care l-a cooptat în staff-ul Mongoliei. S-a retras din activitate în 2015, de la Oțelul.
- Caseta tehnică a meciului din 15 noiembrie 1989
România: Silviu Lung-cpt – Dan Petrescu, Ioan Andone, Ștefan Iovan, Iosif Rotariu – Ioan Sabău, Gică Popescu, Dănuț Lupu, Gheorghe Hagi – Marius Lăcătus (76 Dorin Mateuț), Gabi Balint (86 Nicolae Ungureanu)
Selecționer: Emeric Ienei
Danemarca: Schmeichel – Sivebaek (73 Elstrup), Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen – Jensen, Lerby, Michael Laudrup – Bartram, Povlsen, Brian Laudrup
Selecționer: Joseph Piontek
Au marcat: Balint (25, 60), Sabău (37) / Povlsen (6)
Eliminat: Hagi (61)
Danemarca s-a clasat pe doi, cu opt puncte, tricolorii au mers la CM după 20 de ani
În grupa de calificare a preliminariilor CM din Italia / 1990, România a făcut parte dintr-o grupă cu Danemarca, Grecia și Bulgaria. Tricolorii au obținut atunci patru victorii (3-1 cu Bulgaria, 3-0 cu Grecia, 1-0 cu Bulgaria, 3-1 cu Danemarca), un egal (0-0 cu Grecia) și o înfrângere (0-3 cu Danemarca), câștigând acea grupă și calificându-se la Campionatul Mondial după o pauză de 20 de ani. Pe locul 2 a fost Danemarca (8 puncte), pe 3 Grecia (4 puncte) și pe 4 Bulgaria (3 puncte.)
„Schmeichel? Un portar imens, unul dintre cei mai buni din istorie”
Ioan Ovidiu Sabău (50 de ani), acum președinte la U Cluj, explica pentru ProSport, în cadrul unui interviu acordat anul trecut, semnificația meciului cu Danemarca de pe Ghencea și toate efectele lui, Fostul mijlocaș dreapta spune că bucuria calificării l-a făcut să meargă prin București ca Forest Gump. „Schmeichel? Un portar imens, unul dintre cei mai buni din istorie. Nu am realizat cât de importantă era victoria, nu. Era încărcătura aia mare și abia după două-trei zile am realizat. A fost bucuria din vestiar cu Ilie Ceaușescu, cu Valentin Ceaușescu, Nea Mircea, oamenii de la Dinamo. Îmi amintesc că am plecat de la Hotelul Armatei și am mers spre casă pe jos. Am mers singur vreo 2-3 kilometri. Ori nu realizam, ori eram prea bucuros. Așa se întâmplă când ești prea tânăr și nu realizezi importanța lucrurilor pe care le faci”, spunea Ioan Ovidiu Sabău.
Cel mai bun portar al lumii în ’92 și ’93, Peter Schmeichel a adunat în națională 129 de partide și a marcat un gol. S-a retras în 2003 și e considerat unul dintre cei mai valoroși goalkeeperi din toate timpurile.