EXCLUSIV | Secretarul LPF, Justin Ștefan, dezvăluie ce stă în calea implementării VAR-ului în Liga 1 Betano. „Ne putem trezi ca în anii 20, când erau 40 de ofsaiduri”

  • Până să fie implementat sistemul VAR în România, avem nevoie de o finanțare de câteva sute de mii de euro, de o firmă care să obțină licența FIFA pentru arbitrajul video și de un curs de instruirea al arbitrilor. Proiectul mai are de așteptat până să devină realitate, iar secretarul general al LPF, Justin Ștefan, e de părere că ar trebui să existe mai mult comunicare între Ligă și FRF, pe acest subiect, pentru a se intra în linie dreaptă.

Justin Ștefan spune că n-ar fi greu de găsit o sponsorizare, mai ales că VAR-ul deschide noi portițe pentru spațiile publicitare

„N-ar fi foarte greu de găsit banii. E un produs valoros de publicitate. Se deschide o căsuță pe ecran când ai arbitrajul video în funcție și acolo se poate vinde publicitate. Banii nu sunt foarte greu de găsit, dar trebuie să avem firme licențiate, de FIFA, care să introducă VAR-ul. Sunt unii interesați, le-am dat toate informațiile necesare și trebuie să se ducă să se licențieze la FIFA”, a spus Justin Ștefan, în cadrul emisiunii ProSport Live.

Justin Ștefan e însă de părere că VAR-ul fură puțin din romantismul fotbalului

„Dacă mă întrebați la nivel personal, am crezut foarte mult în VAR. Așa cum am crezut că merităm un loc direct în Champions League. Dar încep să am semne de întrebare. Mă întorc la VAR Pochettino îl critică, în Italia e criticat. În momentul în care întrerupi de nu știu câte ori meciul, strici tot ce înseamnă fluiditate jocului respectiv. Ne putem trezi ca în anii ’20, când erau 40 de ofsaiduri. Ne putem trezi cu multe întreruperi. Încep să am dubii în privința VAR. Fazele controversate și furăciunea sunt două lucruri diferite. Dacă ajungem aici, pierdem un pic din ceea ce înseamnă frumusețea jocului de fotbal”

Reprezentantul LPF spune că proiectul ar putea deveni realitate, dacă ar exista o comunicare mai bună cu FRF:

„Gino Iorgulescu și-a dorit VAR-ul și îl dorește în continuare. Vom căuta sponsori. Implementarea va costa 250.000 de euro pe an. Ai nevoie de două mașini care să meargă în oglindă cu carele de TV. Ai nevoie de mașinile reluare și ai nevoie de operatorii respectivi. Nu știu de câți arbitri ar fi nevoie. Cu siguranță că trebuie instruiți.

În sezonul viitor vom avea cel multe teste. După licențiere se poate face un test chiar a doua zi. Mi-ar plăcea să ne așezăm la masă să discutăm aceste aspecte, nu prin intermediul media. E simplu să spui ca Liga să facă rost de 600.000 de euro. La FIFA există fonduri pentru implementarea sistemului VAR. E lipsă de comunicare. Ar trebui să ne așezăm mai mult la masă și să nu discutăm prin media. Inițial mi s-a părut că nu sunt extrem de interesați, dar acum sunt”

După Campionatul Mondial din 2018, FIFA a emis un comunicat de presă în care a prezentat exact procentajul de reușită al video-arbitrajului, folosit pentru prima dată la un turneu final. VAR a avut un rol decisiv chiar în finala Mondialului din Rusia, Franța – Croația (4-2). Concret, în cifre, FIFA susține că în cele 64 de meciuri de la Mondial, VAR a verificat 455 de incidente, cu o medie de 7,1 pe meci, și arbitri și-au îndreptat 20 de decizii după ce au consultat video-arbitrajul.

Publicat: 30 01. 2019, 13:54
Actualizat: 30 01. 2019, 14:19