Steaua a încasat în ultimii ani peste 50 de milioane de euro, însă modul în care Becali gestionează situația de la club va face foarte probabil ca echipa să treacă în viitorul apropiat printr-o situație de criză, asemenea tuturor business-urilor pe care latifundiarul le are.
Odată cu instalarea crizei și căderea fără precedent a pieței imobiliare, averea patronului din Ghencea a scăzut considerabil, în acest moment ea fiind cifrată la aproximativ 100 de milioane de euro. Deloc surprinzător, în condițiile în care toate celelalte afaceri conduse de Becali sunt în pragul falimentului. Toate, cu excepția Stelei. Deocamdată, pentru că premisele nu sunt favorabile pentru cel mai iubit club din România.
În urmă cu doi ani, Reghecampf a dispus de o echipă stelară, care în prezent s-a evaporat, Becali dorind cu orice preț să facă profit din jucătorii a căror cotă de piață crescuse datorită optimii Europa League și, mai apoi, a participării în grupele Champions League. Din primul „11” de acum doi ani, care elimina Ajax și o ținea în șah timp de trei reprize pe Chelsea a mai rămas un singur jucător, Alexandru Chipciu, pe care latifundiarul visează să obțină 6 milioane de euro. În rest, fotbaliștii au fost vânduți pe bandă rulantă sau au plecat la final de contract, nemulțumiți de oferta făcută de roș-albaștri. Faptul că Steaua a pierdut gratis fotbaliști ca Tătărușanu, Latovlevici sau Prepeliță nu ar fi o dramă, peste tot în lume existând astfel de cazuri. Totuși, modul în care clubul a gestionat această situație a lăsat de dorit.
În schimb, formația din Ghencea a reușit să dea mai multe „tunuri”, vânzarea lui Chiricheș și Szukala reprezentând cele mai sonore mutări. Echipa a ajuns să se autosusțină fără probleme, pe lângă banii din transferuri, Steaua primind sume importante de la UEFA, din drepturile de televizare și din prețurile biletelor.
Echipa tipa a Stelei în 2013
Fotbaliștii plecați în ultimii doi ani de la Steaua
Chiricheș (Tottenham) – 9,5 milioane de euro
Gardoș (Southampton) – 7,5 milioane de euro
Szukala (Al Ittihad) – 0,5 milioane de euro
Bourceanu (Trabzon) – 1,4 milioane de euro
Lucian Sânmărtean (Al Ittihad) – 0,5 milioane de euro
Pintilii (Al Hilal) – 2,5 milioane de euro
Tănase (Tianjin Teda) – 1 milion de euro
Rusescu (Sevilla) – 2,2 milioane de euro
Keșeru (Al-Gharafa) – 2,4 milioane de euro
Falimentul Becali
Deși clubul a produs bani pe bandă rulantă în ultimii ani, Becali a devenit din ce în ce mai circumspect în privința reinvestirii capitalului. A preferat să aducă de multe ori jucători liberi de contract, fotbaliștii gen Varela, pe care s-a cheltuit o sumă considerabilă, fiind cazuri izolate. S-a ajuns astfel ca anul trecut echipa să rateze calificarea în Ligă, deși a prins un culoar extrem de favorabil. Ca în schițele lui Caragiale, Steaua a început să se întărească abia după dubla cu Ludogoreț, când cele 20 de milioane aferente Champions League erau istorie. Acum asistăm la un fenomen similar, până în acest moment în Ghencea sosind doar fotbaliști de viitor, dar fără nume deocamdată și, implicit, fără experiență.
Mirel Rădoi e nevoit să facă față în atac doar cu George Țucudean, în condițiile în care de manșa tur cu Trencin ne despart mai puțin de două săptămâni. Decizia de neînțeles a lui Becali privind întăririle – s-au ratat o serie de alte transferuri importante – va avea cu siguranță impact în calificarea echipei în cea mai prestigioasă competiție inter-cluburi din lume, dar conducerea din Ghencea nu pare să conștientizeze acest lucru.
Conflictul cu armata, o altă mare bilă neagră
Independent de cine are dreptate în relația Becali – Armată, un om de afaceri capabil ar fi reușit să vadă în primul rând propriul interes. Steaua beneficia de un capital de fani incredibil, în urmă cu două sezoane aceștia rotunjind bugetul clubului cu peste 4 milioane de euro. Asta doar din achiziția de bilete, pentru că la capitolul marketing – o altă nișă care ar putea produce venituri importante – roș-albaștrii au fost la pământ. Din orgoliul de a demonstra că nu se lasă intimidat de generalii din Armată, latifundiarul a distrus imaginea clubului. S-a pierdut emblema, iar echipa nu mai are identitate în opinia fanilor, care i-au abandonat pe Iancu&Co. Dacă în sezoanele 2013-2014 și 2014-2015 suporterii au umplut stadionul, generând venituri fantastice, în ultima stagiune arena pe care a evoluat Steaua acasă – fie că s-a numit Ghencea sau Național Arena – a fost dezolant de goală mereu.
Campioana României a fost singura afacere deținută de Becali care anul trecut a raportat profit. În 2013, Steaua a avut venituri totale de 36,9 milioane de euro și un profit de net de 11,8 milioane de euro. Anul trecut, profitul net a scăzut cu peste 50%, până la 4,9 milioane de euro. Campioana României ar putea intra însă pe minus în acest an, dacă nu reușește să prindă grupele Ligii Campionilor – o performanță care i-ar aduce în conturi cel puțin 20 de milioane de euro. Iar în acest moment, judecând după subțirimea lotului, lipsa de interes în raport cu fanii și campania de achiziții modestă, doar o minune pare să o ajute pe Steaua să forțeze calificarea în grupele Champions League.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER