ProSport a decis sa readucă în atenție un material publicat de Cristi Scutariu în urmă cu aproximativ trei săptămâni, care poate explica în mare măsură de ce campioana României nu s-a calificat în grupele Champions League.
Iată textul scris cu puțin timp înainte ca Steaua să fie eliminată de Ludogoreț de la „masa bogaților”:
Începând cu luna ianuarie 2003, atunci când Gigi Becali a preluat controlul clubului de fotbal Steaua București, discursul acestuia a fost concentrat în bună măsură în jurul ideii că „bag bani în club”. Repetată de îndeajuns de multe ori, formularea lui Becali a prins la publicul larg și latifundiarul din Pipera a ajuns să merite, în mentalul colectiv, titlul de „patron” al celui mai titrat club de fotbal din România.
Sub „patronatul” lui Gigi Becali, Steaua a traversat câțiva ani sterpi din punct de vedere sportiv, cel puțin în ceea ce privește obținerea performanțelor interne. Din 2003 și până în 2010, clubul din Ghencea a părut să fie complet dependent de Becali, chiar dacă investițiile cu care acesta se lăuda întârziau să ofere, cu unele excepții, satisfacțiile așteptate. Totuși, lucrurile s-au schimbat începând cu anul 2011, moment în care Steaua a început să producă bani, în special de pe urma participărilor de succes în cupele europene. UEFA a fost principala sursă de venit a Stelei în această perioadă, totul culminând cu sezonul recent încheiat, atunci când numai forul fotbalistic european a virat 17,4 milioane de euro în conturile clubului.
Pierderi de 560.000 de euro în 2013 pentru companiile pe care le controlează
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Gigi Becali (George Becali, așa cum apare în acte) este acționar la patru companii din diverse domenii de activitate. Rezultatele de la Ministerul Finanțelor pentru anul 2013 arată faptul că toate cele patru companii îi aduc lui Becali o pierdere totală de 560.000 de euro, Avicola Iași și Arcom fiind în insolvență. Cea mai mare „gaură” din portofoliul de companii la care Becali este acționar este dată de Arcom, firmă de construcții care în 2013 a avut pierderi totale de 460.000 de euro la o cifră de afaceri de 1,9 milioane de euro.
Firmele cârmuite de Gigi Becali:
Trei ani pe plus pentru Steaua: profit net de 17,86 milioane de euro
În condițiile în care cele patru companii prezentate mai sus îi provoacă lui Gigi Becali o gaură de peste o jumătate de milion de euro anual, clubul de fotbal Steaua vine să acopere acest deficit și, pe deasupra, să îi asigure celui care-l controlează surse importante de venit. În anul 2013, Steaua a înregistrat cele mai bune rezultate financiare din istorie. Gruparea din Ghencea a avut o cifră de afaceri de 36,71 milioane de euro și un profit net de 11,82 milioane de euro. 2013 a fost al treilea an consecutiv în care Steaua a terminat pe plus, profitul net total în această perioadă fiind de 17,86 de milioane de euro.
Datele financiare din tabel au fost calculate din lei în euro, luând în considerare valoarea cursului mediu leu/euro din fiecare an disponibile pe site-ul Băncii Naționale. Sursa: Ministerul de Finanțe
Marjă de profit mai mare decât a giganților Coca-Cola sau McDonald’s
Dincolo de aceste calcule, de remarcat este marja foarte mare de profit pe care Steaua București a înregistrat-o în 2013 – 32,2%. Profitabilitatea clubului este mai ușor înțeleasă în momentul în care cifra este pusă într-un tabel din care mai fac parte și rezultatele altor companii mari cu afaceri în România.
Marja profitului net este un indicator financiar care arată cât de profitabilă este activitatea totală a unei companii. Marja profitului este exprimată în procente și este ponderea valorii profitului în cifra de afaceri. Sursa: Ministerul de Finanțe
Steaua a achitat suma cu care a fost împrumutată de Gigi Becali
Între 2012 și 2013, datoriile Stelei au scăzut de la 12,94 milioane de euro la 2,55 de milioane de euro, conform datelor Ministerului de Finanțe. În condițiile în care nu poate fi vorba despre datorii la stat (condiție pentru acordarea licenței), rezultă faptul că Steaua și-a plătit datoriile către Gigi Becali, cel în a cărui declarație de avere (ianuarie 2013) era menționat faptul că are de recuperat un împrumut de circa 10,2 milioane de euro de la club.
Cel puțin teoretic, diferența de circa 10 milioane de euro între sumele datorate de Steaua în perioada 2012-2013 și momentul actual ar fi rezultatul lichidării datoriei clubului față de finanțatorul Becali. Adică, în acest moment, Steaua nu îi mai este datoare, ba chiar produce sume importante pentru Becali. Steaua și-a putut achita datoriile grație profitului net de 17,86 milioane de euro înregistrat între 2011 și 2013.
Între datoria Stelei din 2012 și cea din 2013 există o diferență de circa 10 milioane de euro. Suma este cea cu care clubul apărea dator la Gigi Becali în declarația acestuia de avere de la începutul anului 2013. Sursa: Ministerul de Finanțe. Calculul a fost făcut transformând sumele din lei în euro la cursul mediu al fiecărui an
Încasări de aproape 40 de milioane de euro în sezonul 2013-2014
Fotbalul românesc la nivel de club se raportează, începând cu sezonul 2013/2014, la noi cifre în ceea ce privește recordul de încasări. Steaua a reușit să câștige titlul cu numărul 25 din istorie la capătul unui sezon în care a avut încasări totale de circa 40 de milioane de euro. Principala sursă de venituri a fost UEFA, forul fotbalistic european a virat aproximativ 17,4 milioane de euro în conturile campioanei României pentru calificarea și parcursul din grupele Ligii Campionilor.
O pondere mare din total este reprezentată și de cea mai de succes campanie de vânzări din istoria fotbalului românesc: plecările lui Chiricheș, Rusescu și Bourceanu au generat 13 milioane de euro.
De unde au venit banii Stelei în sezonul trecut:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER