Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
În urmă cu două săptămâni, ANAF a pus sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor de la SC Vaslui. Nu este primul caz în fotbalul românesc, în trecut, Poli Timișoara și Universitatea Craiova având parte de o astfel de procedură din partea Fiscului. Cu ușurință, ANAF ar fi putut alinia o echipă care oricând s-ar putea lupta la titlu.
Echipă de cupele europene în urmă cu puțin timp, SC Vaslui se află în acest moment într-o criză financiară care cel mai probabil va duce la retrogradarea echipei în liga secundă. Chiar dacă sportiv moldovenii sunt aproape de locurile care permit accesul în preliminariile Europa League, cel mai probabil, Federația Română de Fotbal nu va acorda licența pentru funcționarea echipei pe prima scenă și în sezonul următor. Jucătorii sunt neplătiți de mai bine de 10 luni, antrenorul Liviu Ciobotariu și-a dat demisia, iar mai mulți fotbaliști străini au depus memorii pentru a fi declarați liberi de contract.
Acum două săptămâni s-a ivit o nouă problemă pentru club. Din cauza datoriilor la bugetul de stat, Agenția Națională de Adminstrare Fiscală a pus sechestru pe drepturile federative ale tuturor jucătorilor din lot. Astfel, în acest moment, niciun fotbalist de la Vaslui nu se poate trasfera fără acordul ANAF.
Datorii de 331.000 de lei Înainte să pună sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor, Fiscul a blocat conturile clubului. Într-un interviu pe care l-a acordat ProSport la începutul lunii aprilie, Ciprian Damian, cel care deține 84 % din acțiunile clubului, a dezvăluit care este datoria către ANAF: „La această dată, clubul are conturile blocate pentru datorii la finanțe de 331 miliarde de lei vechi”. Tot atunci, Adrian Porumboiu, fostul finanțator al moldovenilor, a spus că multe dintre aceste datorii au fost contestate. „Am fost la sediul Finanțelor Publice din Vaslui și le-am explicat foarte clar că au blocat conturile într-o situație incorectă. Mi-au dat dreptate. Există un control în care s-au impus niște impozite. Nimeni nu poate să creadă că un jucător străin, de exemplu Temwanjera, trebuie să plătească șomaj, pensie și sănătate. Nu poți, sunt lucruri care se contestă, s-au contestat și foarte multe cluburi au câștigat. Din 331 de miliarde dacă vor rămâne 10-11 miliarde. E o greșeală, clubul era cel mai mare contribuabil dintre întreprinderile mici și mijlocii din județ”.
Conform transfermarkt.de, site care nu folosește date oficiale, valoarea lotului lui SC Vaslui este de 10.150.000 de euro.
Bourceanu, Nikolic și Mihai Costea au fost cumpărați de Steaua de la ANAF
Situația de la Vaslui nu este o premieră în fotbalul românesc. În trecut, ANAF-ul a procedat la fel și în cazul altor formații. În 2011, Fiscul a blocat drepturile federative a mai multor fotbaliști de la Politehnica Timișoara pentru o datorie de 1,9 milioane de euro. Printre aceștia s-au aflat și Alexandru Borceanu și Stefan Nikolici. Ambii au fost transferați la Steaua, iar la acel moment, din cauza acestei situații, au existat foarte multe încurcături. După ce cele două cluburi s-au înțeles și jucătorii au ajuns la Steaua, aceștia nu au primit drept de joc la noua lor echipă din partea Ligii Profesioniste de Fotbal care a refuzat să înregistreze contractele jucătorilor fără acordul ANAF. Dumitru Dragomir, președintele LPF de atunci, explica situația: „Vali Alexandru (n.r. – secretarul general al LPF) și cei doi avocați ai Ligii au mers la președintele ANAF și au discutat această problemă pentru că nu sunt de acord ca fotbaliștii să nu joace, până la urmă nu sunt animale. Avem în scris că, dacă facem transferul, ne bagă și la pușcărie”. Până la urmă, Marian Iancu, finanțatorul Politehnicii Timișoara, a rezolvat încurcătura, iar jucătorii au putut fi legimați: „Sunt de acord ca Steaua să plătească direct către ANAF”. Situația s-a repetat și în cazul lui Mihai Costea, jucător pe care Steaua l-a adus de la Universitatea Craiova în schimbul a 1,4 milioane de euro, bani care au ajuns în conturile ANAF, însă până când acest lucru nu s-a întâmplat atacantul nu a putut fi folosit în meciurile oficiale. La acea vreme s-a spus că drepturile federative a 39 de fotbaliști de la Craiova au fost puse sub sechestru asigurator de către ANAF.
Dar să revenim la SC Vaslui. Mai rămâne o întrebare simplă: ce se va întâmpla cu fotbaliștii care se află sub sechestrul ANAF? La fel precum în cazul lui Costea, Nikolic sau Bourceanu și alții, cluburile care-i doresc vor fi nevoite să negocieze direct la Fisc dacă vor să-i transfere. În aceste condiții un evaluator le va stabili prețul. În cazul jucătorilor care nu vor avea oferte, aceștia își pot depune memorii pentru a deveni liberi de contract și pot pleca de la club în momentul în care câștigă procesul. Fotbaliștii străini beneficiază de un alt regulament. În momentul în care au restanțe financiare, aceștia se pot adresa direct instanțelor internaționale și primesc carte verde provizorie care le permite să evolueze la o altă formație (obligatoriu într-un campionat din străinătate) până când litigiul este judecat. Dacă jucătorul nu are câștig de cauză, clubul la care s-a transferat provizoriu în baza cărții verzi temporare este obligat să plătească daune formației de la care a plecat. Celeban și Cerniauskas au părăsit deja de la Vaslui, iar Viveiros și Madson au înștiințat conducerea că, în cel mai scurt timp, vor pleca la rândul lor. Cât îi privește pe fotbaliștii români. „riveranii” nu pot merge direct la FIFA. Ei trebuie mai întâi să se adreseze instanțelor sportive din țară, iar în cazul acesta procedura durează mult mai mult.
Cu foarte multe cluburi cu datorii la stat, dar și cu acest sistem de sechestru asigurator pe drepturile federative (unic în fotbalul European) ANAF își poate forma cu ușurință o echipă de fotbal, iar ținând cont de numele fotbaliștilor ale căror drepturi federative au fost puse sub sechestru, „FC Fisc” ar putea alinia o echipă cu tot cu rezerve care s-ar putea bate cu oricine în fotbalul românesc.
Cu un minim de imaginație propunem și un „11″ de start Silviu Lung jr (Straton)- Dănănae, Balaur, Găman (Cordoș), Mușat- Antal, Bourceanu, Curtean- Goga (Ionuț Matei), Nikolici, M. Costea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER