FCSB a cerut OFICIAL excluderea Craiovei din Liga 1! Valeriu Argăseală a depus la FRF o plângere disciplinară împotriva oltenilor: „Vom depune probele necesare”

FCSB a anunțat, marți, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, că a depus o plângere disciplinară la Comisia de Disciplină și Etică a FRF împotriva formației CS Universitatea Craiova pentru „nerespectarea prevederilor Statutului și Regulamenteleor LPF și FRF”, Valeriu Argăseală cerând, în mod oficial, excluderea clubului oltean din Liga 1!

Oficialii clubului condus de George Becali reclamă faptul că, la meciul CS Universitatea Craiova – FC Viitorul (0-1, 7 mai), Gheorghe Mulțescu a folosit „jucători tineri, neexperimentați, că titulari, jucători care nu au mai fost folosiți în meciurile anterioare din acest sezon competițional, unii dintre ei nici măcar din postura de rezerve”, după cum susțin în plângerea formulată. Andrei Vlad, Alexandru Popescu, Robert Petre și Radu Bîrzan sunt jucătorii tineri folosiți de către olteni în meciul jucat la Pitești.

În argumentarea sa, președintele vicecampioanei s-a folosit și de un articol apărut în ProSport, în care erau citate declarații din conferința de presă susținută de Gigi Mulțescu înaintea meciului cu Viitorul.

Redăm mai jos plângerea formulată de către oficialii FCSB, postată pe pagina oficială de Facebook a echipei:

„Plângere disciplinară!

FC Steaua București a depus marți, în atenția Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, o plângere disciplinară pe care o puteți citi integral în continuare:

Dată: 09.05.2017

Către,

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal

Ref: Nerespectarea prevederilor Statutului și Regulamenteleor LPF și FRF de către echipa CSU Craiova

Subscrisa FOTBAL CLUB FCSB, prin prezența formulăm următoarea:

PLÂNGERE DISCIPLINARĂ‚

Prin care va aducem la cunoștință faptul că în dată de 07.05.2017, în cadrul meciului desfășurat între CSU Craiova și Viitorul Constanța, etapă 9 a play-off-ul Campionatului Ligii I de fotbal, echipa de fotbal CSU Craiova nu a respectat prevederile Statutului și Regulamentelor LPF/ FRF în sensul încălcării principiilor integrității și sportivității competiției, astfel:

În cadrul meciului disputat cu echipa Viitorul Constanța în cadrul etapei a 9 play-off, CSU Craiova a folosit jucători tineri, neexperimentați, că titulari, jucători care nu au mai fost folosiți în meciurile anterioare din acest sezon competițional, unii dintre ei nici măcar din postura de rezerve. (Exemplu: Vlad – cel de-al treilea portar în lotul echipei și nefiind folosit niciodată titular; R. Petre- niciodată titular, Bîrzan- niciodată titular, A. Popescu – niciodată titular).

Aceste fapte au fost premeditate de către reprezentanții clubului care, chiar anterior meciului în cauza, au ieșit în media și au făcut afirmații cu privire la dezinteresul față de competiție și câștigătorul acesteia, așa cum reiese din înregistrarea declarațiilor în cauza atașate din articolul apărut în Pro Sport – pe care vi le anexăm.

Aceste fapte constituie o încălcare a dispozițiilor art 6 alin 2 lit a din Statutul FRF care prevede:

În activitatea lor, FRF, LPF , membrii afiliați, jucătorii, oficialii și membrii comisiilor FRF sunt obligați:
a) să respecte principiile loialității, integrității și sportivității că o expresie a spiritului de fair-play;

Faptele constituie și o încălcare a prevederilor din Regulamentul disciplinar al FRF indicate mai jos:

Articolul 3 – Principii de conduită
Fotbalul românesc are la baza principiile: legalității, integrității, solidarității, loialității și fair-play-ului.

Articolul 4 – Persoane
1 Următoarele persoane se află sub incidența acestui regulament:
a) membrii afiliați la FRF și oficialii acestora, precum și oficialii LPF;
2 Persoanele menționate la alin. 1 sunt obligate, în orice moment, să recunoască principiile de baza ale fotbalului românesc, statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF, precum și „Legile Jocului” emise de IFAB.

De asemenea, faptele lor constituie și o încălcare a Statutului FRF care are următoarele prevederi la Art 18 din Statut FRF lit a), c), h) și i):

Membrii afiliați la FRF au următoarele obligații:
a) să respecte statutul, regulamentele, directivele și deciziile FIFA, UEFA și FRF în orice moment și să se asigure că acestea sunt, de asemenea, respectate de membrii lor, precum și Legile Jocului elaborate de IFAB și Legile Jocului pentru Futsal și Fotbal pe plajă elaborate de FIFA, și să se asigure că acestea sunt, de asemenea, respectate de membrii lor, introducând o prevedere în acest sens în statutul propriu;
c) să respecte principiile de fair-play și integritate a competițiilor sportive;
h) să se abțină de la orice acțiune contrară intereselor FRF;
i) să respecte toate celelalte obligații ce reies din statutul și din regulamentele FIFA, UEFA și FRF;

Membrii afiliați ai FRF au obligațiile prevăzute expres de Statut și indicate mai sus, precum și sancțiuni pentru nerespectarea acestora așa cum sunt prevăzute la același articol, alineatul 3, respectiv:

Încălcarea obligațiilor prevăzute în cuprinsul alin (1) al prezentului articol se sancționează astfel:
– avertisment, suspendarea sau excluderea membrilor afiliați pentru încălcarea obligațiilor prevăzute la lit. a), b), c), d), e), h), i), k), l).
– penalitate în modalitatea prevăzută în Regulamentul Disciplinar pentru încălcarea obligațiilor prevăzut la lit. f), g) și j). Competență pentru sancționarea neîndeplinirii acestor obligații aparține Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, la sesizarea Direcției Licențiere.

Fapta descrisă mai sus este și o încălcare gravă a obligației instituite de art. 19 din Statutul LPF, raportat la dispozițiile art. 14 și 15 din același document:

Art. 19 – Membrii LPF sunt obligați să respecte statutul și regulamentele LPF, hotărârile Adunării Generale și ale celorlalte organe de conducere, dispozițiile Președintelui LPF și să promoveze prin activitatea lor scopul și obiectivele LPF.

Art.14- LPF are că scop organizarea, promovarea și dezvoltarea fotbalului profesionist la nivelul Campionatului Național Liga I, potrivit cu statutul și regulamentele Federației Române de Fotbal,în condițiile legii.
Art 15 – i) promovează spiritul de ordine, disciplină și fair-play în activitatea cluburilor de fotbal profesioniste participante la Campionatul Național Liga I;

În condițiile în care scopul FRF este clar definit de către Statutul FRF, iar obiectivele acestei instituții, printre altele, sunt și cele descrise mai jos:

Articolul 8 – Scop și obiective
Scopul FRF îl constituie dezvoltarea constanța a practicării jocului de fotbal și promovarea, coordonarea și controlul acestuia pe teritoriul României, în conformitate cu spiritul de fair-play, precum și cu valorile educaționale, culturare și emoționale ale acestuia, inclusiv prin intermediul programelor pentru juniori și de dezvoltare.
În acest sens, principalele obiective ale FRF sunt:
i) – prevenirea și sancționarea încălcării statutului, regulamentelor, directivelor și deciziilor FRF, FIFA UEFA precum și a legilor jocului elaborate de IFAB:
j)- prevenirea și sancționarea oricărei metode și/sau practivi neregulamentare în fotbal precum și protejarea activității forbalistice de orice abuzuri;
k)- susținerea și încurajarea practicării și dezvoltării jocului de fotbla cu respectarea principiilor de integritate și fair- play;

Apreciem că aveți obligația că în temeiul art. 107 pct 4 din RD să analizați prezența plângere și să adoptați toate sancțiunile ce se impun, inclusivă măsură excuderii din competiție pentru faptele arătate mai sus și care sunt prevăzute la art. 31 în RD.

În dovedirea celor de mai sus înțelegem să depunem probele necesare la o dată ulterioară.

Cu deosebit respect,

Fotbal Club FCSB,
prin Președinte,
ARGĂ‚SEALĂ‚ VALERIU”
, se arată în plângerea depusă de conducătorii FCSB.

Publicat: 09 05. 2017, 18:50
Actualizat: 09 05. 2017, 20:51