Firma australiană care manageriază Oțelul e condusă de un român: „Mulți îmi spun că sunt nebun”
- Conducerea FC Oțelul SA a anunțat, vineri, că activitatea de management sportiv a clubului va fi încredințată unei firme din Australia.
- Aspen Alpine Management Pty Ltd, firma în cauză, este condusă de Florin Burhală, un român plecat în Australia în 1988.
- Burhală simpatizează cu Oțelul de ceva vreme, susținând echipa gălățeană din tribune la ultimul meci din București, 2-2 cu Steaua.
Momentul în care conducerea FC Oțelul SA a anunțat că de managementul echipei din Liga 1 se va ocupa o firmă din Australia a fost urmat imediat de încercările suporterilor gălățeni de a afla detalii pe internet despre compania ce se va ocupa se soarta formației favorite. Inițial, scepticismul general, manifestat de fani prin sutele de mesaje de pe Facebook, a fost amplificat de rezultatul zero al căutărilor prin intermediul Google după numele firmei, Aspen Alpine Management.
Nu a durat mult până când misterul a fost înlăturat: toate firmele menționate în comunicat au legătură cu un român, avocatul Florin Burhală (foto mic), stabilit de foarte mulți ani în Australia. „Clubul nostru a ajuns la un acord de colaborare și consultanță cu Aspen Alpine Management Pty Ltd din Australia, o subsidiară de management a firmei Aspen Alpine Pty Ltd, care este unul dintre acționarii principali ai echipei de fotbal Melbourne Victory FC și ai firmei de avocatură BMA Lawyers, firmă cu mare experiență în domeniul sportului și un mare contractor al Departamentului Emigrării al statului australian”, se spune în comunicat.
Florin Burhală (46 de ani) este directorul firmei de avocatură BMA Lawyers, activitatea sa legată de Departamentul Australian al Emigrării fiind explicată pe larg în urmă cu câțiva ani într-un interviu ce poate fi citit pe site-ul munca.ro. Surse din cadrul clubului au confirmat că acesta este unul dintre acționarii Aspen Alpine Management.
Totodată, Burhală este director, membru în Consiliul de Administrație și acționar la clubul de fotbal Melbourne Victory, grupare sportivă campioană a Australiei în 2007 și 2009, finalistă în 2010 și semifinalistă în 2013 și 2014.
În 1988, după doi de așteptare, i s-a eliberat pașaportul într-o conjuctură norocoasă și a plecat în Australia, unde se afla un unchi al său, conform unui articol din revista Felicia publicat în 2007.
Simpatizant al Oțelului și antistelist
Din postările lui Florin
De altfel, urmărește meciurile televizate ale Oțelului de mai mult timp, pe twitter comentând nivelul jocului Oțelul – Pandurii din prima etapă disputată în acest an în Liga 1. Un alt aspect este evident și îi va atrage simpatia fanilor Oțelului: este antistelist!
Misiunea firmei lui Burhală, de a asigura managementul sportiv al Oțelului, va fi una extrem de dificilă, cel puțin pentru perioada imediat următoare: în lot nu mai sunt decât 15 jucători, dintre care cinci așteaptă să devină jucători liberi și să poată pleca, iar prin conturile clubului „bate vântul”.
Florin Burhală este așteptat să ajungă în Galați în cursul săptămânii viitoare.
Burhală: „Un plan în trei faze”
Florin Burhala a declarat, pentru ziare.com, că are un plan în trei faze în ceea ce privește Oțelul. „Faza inițială este cea de stabilizare a clubului și «due diligence», cum se spune la noi. Avem două scopuri aici, primul de a pregăti echipa pentru noul campionat, cu tot ce implică – jucători, antrenori, cantonament – și relații cu toate părțile care au un aport pentru club și aici mă refer la fani, guvern local, LPF și FRF, precum și o evaluare în detaliu a situației financiare actuale a clubului;
Faza a două va fi cea mai lungă, de stabilizare financiară a clubului și scoatere din insolvență. Ultima faza va fi cea de finalizare din punct de vedere a ownershipul, cine va fi proprietarul clubului. Noi suntem realiști, știm care este situația în fotbal la nivel mondial. În Grecia, Italia, Anglia și lista poate continuă sunt multe cluburi de vânzare și jucători neplătiți. Nu au inventat românii sistemul. În momentul în care clubul este stabil, atunci vom explora care este cel mai propice model de ownership al clubului, care să implice oameni care sunt interesați de fotbal și club în așa fel încât să fim siguri că nu dispărem ca și club la 50 de ani și vom prinde, nu eu, aniversarea de 100″, a declarat Florin Burhală.
„Nu-l cunosc pe domnul Adamescu”
Acesta a precizat că firma sa va fi plătită doar dacă va avea succes, că intenționează o implicare de durata și că nu-l cunoaște pe actualul patron, Dan Adamescu. „M-am întâlnit cu toți oamenii cheie din club însă, că să se lămurească odată pentru totdeauna, nu m-am întâlnit, nu îl cunosc și nu am făcut niciodată business cu Dl. Adamescu. De ce o echipa de aici? Pentru același motiv pentru care mi-am adus copiii aici la școală pentru un an: încă sper că se poate face ceva. Mulți îmi spun că sunt nebun! Mai vedem. Oricum, țară unde te-ai născut și simțul de apartenența, chiar dacă aduce dureri cu el, nu poate fi luat de nimeni”, a mai spus Florin Burhală.