Fotbal de „amorul artei”. Condiția fotbalistului din România și realitatea cruntă din Liga I. „Salarii pierdute cu lunile”, „fotbal pe burta goală” și „bani de acasă”

  • Fotbaliștii de la ASA au tras încă o dată un semnal de alarmă, legat de problemele financiare din Liga I.
  • Balaur și Voiculeț, de la ASA, au un deja vu legat de intrarea clubului în insolvență și și-au cam luat gândul de la salariile pe care trebuie să le primească.
  • Emilian Hulubei, președintele AFAN, spune că jucătorii care multe cluburi nu gestionează corect banii din drepturi tv și jucătorii rămân neplătiți, iar fotbaliștii echipelor în insolvență ajung să-și primească doar 10 la sută din bani.

ASA Târgu Mureș este ultimul club din Liga I care a intrat, oficial, în insolvență. Vestea n-a fost deloc bună pentru jucători, mai ales pentru cei care au mai trecut printr-o astfel de experiență. E cazul lui Ionuț Balaur și Claudiu Voiculeț. Primul dintre ei a rămas cu 6 salarii restante, pe care nu le-a mai văzut niciodată, după perioada FC Vaslui. Clubul s-a desființat, iar jucătorii nu au mai avut cui să ceară banii. Neplătit în acest an nici de ASA, Balaur spune că viața de fotbalist în Liga I nu mai e atât de bună pe cât pare. „E dificil să joci în această situație de insolvență. Poate pe unii îi apasă, poate pe unii nu, dar e dificil să joci fotbal când se pierd luni, se pierd bani și pentru unii e dificil să joace doar venind cu bani de acasă. Multe luni, multe salarii se pierd, dar ăsta e fotbalul în România, trebuie să jucăm „pe stomacul gol”. Am mai trecut prin așa ceva, am mai pierdut o dată bani, am pierdut 6 luni la Vaslui, acum pierd iar și nu e o situație foarte plăcută. Mulți zic că a fi fotbalist înseamnă o viață bună, luxuri, dar nu e chiar așa”, a spus Balaur, după meci, la Look TV.

„Vorbesc mai mult cu avocatul decât cu antrenorul”

Claudiu Voiculeț știe și el foarte bine ce înseamnă insolvența. A rămas cu mai multe salarii neachitate, din perioada CFR. Mijlocașul spune că fotbaliștii nu se mai pot concentra la joc, în această situație. „E foarte greu, nu știu câtă concentrare există. Cred că se vede și în jocul nostru că sunt multe probleme. E grea situația în toată România. Eu, cel puțin, o trăiesc de doi, trei ani. E greu să te gândești la fotbal, ai alte probleme, vorbești mai mult cu avocatul decât cu antrenorul”, a spus și Voiculeț, după meci.

„Foarte puțini ajunși la masa credală iau bani”

Situația scoasă în evidență de jucătorii ASA-ului nu e deloc singulară în Liga I. E chiar aproape general valabilă, în privința salariilor neachitate. Președintele AFAN, Emilian Hulubei, spune că totul se naște din gestionarea financiară precară a cluburilor. „Sunt câteva echipe, care an de an au probleme. Cheltuie banii din drepturile tv și jucătorii rămân neplăți pe finalul campionatului”, crede Hulubei.

Acesta spune că jucătorii care ajung la masa credală a cluburilor aflate în insolvență își recuperează doar o parte infimă de bani. „Foarte puțini dintre mai primesc bani și iau foarte puțini bani. Majoritatea au fost nevoiți să renunțe la bani și să se transfere în alte părți. Cei care s-au înscris la masa credală au luat 10 la sută din bani, cum s-a întâmplat la Rapid, de exemplu. Un alt exemplu este Petrolul, unde s-a ajuns la 40 la sută, bani care se plătesc foarte puțini, în primul an, mai mulți în al doilea și mai mulți în al treilea, ceea ce nu cred, pentru că probabil o să intre în faliment înainte de al treilea an de insolvență”, povestește Emilian Hulubei.

Singura speranță a jucătorilor este ca Liga să rețină pe viitor bani din drepturile tv, pentru plata jucătorilor, dar acest lucru trebuie acceptat de cluburi. „E o necesitate în acest moment. S-a dovedit atâta inconștiență până acum și sunt „n” exemple de cluburi intrate în faliment în ligile inferioare”, crede Hulubei.
 

Publicat: 13 04. 2016, 08:36
Actualizat: 13 04. 2016, 08:37