Fotbal infinit, noul film al lui Corneliu Porumboiu: „M-am temut să discut cu tatăl meu despre această producție”
- Fotbal infinit, noul film al lui Corneliu Porumboiu – fiul fostului mare arbitru Adrian Porumboiu -, a rulat ieri pentru prima oară în România, în fața presei de specialitate. Filmul, de fapt un documentar-eseu, a fost prezentat pe 16 februarie la Festivalul Internațional de la Berlin, în secțiunea Forum, și a fost destul de bine primit.
Personajul principal este un funcționar al Prefecturii din Vaslui, Laurențiu Ginghină, absolvent de Sociologie, care vrea să schimbe regulile jocului de fotbal: să facă terenul octogonal, să îl împartă în mai multe subdiviziuni, iar echipele de 11 jucători, în mai multe subechipe, pentru a da mai multă libertate și viteză mingii și pentru protecția jucătorilor.
Ginghină și-a rupt piciorul la un meci de fotbal înainte de Revoluție, pe 31 decembrie 1987, și a mers pe jos de la fabrica unde lucra până acasă. De atunci, i-a venit ideea schimbării regulilor. De fapt, această viziune o are și celebrul Marco Van Basten, care a propus de mai mult timp renunțarea la regula ofsaidului, la cartonașele galbene, precum și executarea penalty-urilor ca la hochei!
În acest documentar își joacă propriul rol Corneliu Porumboiu, care îi pune întrebări personajului principal – fratele unui prieten din copilărie. Filmul nu este însă neapărat despre fotbal, ci despre libertatea pe care ne-o putem permite în raport cu legile și cu sistemul din România, despre libertatea pe care o căutăm și despre schimbările din viața noastră, pe care de multe ori nu avem curaj să le facem. Dar, ca să înțelegeți mai bine substratul și mesajul, trebuie să vedeți această peliculă. L-am întrebat pe Corneliu Porumboiu dacă a discutat cu tatăl său despre acest film, înainte să-l conceapă, mai ales că ultimul documentar realizat de el, „Al doilea joc”, îl are îm prim-plan pe Adrian Porumboiu, cei doi comentând un meci Steaua – Dinamo dinainte de Revoluție. „M-am temut să discut cu el despre regulile jocului în sine, pentru că, probabil, nu aș mai fi făcut filmul. El toată cariera a arbitrat după reguli stricte, nu cred că ar fi de acord cu schimbarea acestora. Nu a văzut fimul până acum.”, a explicat regizorul, care lucrează de ceva timp la un film de ficțiune. „Fotbal infinit” va rula în cinematografele din România începând cu 8 martie.