Fotbalul din România, într-o analiză BBC! Rhema Obed, fost jucător la Arsenal, despre experiența de la Rapid: „Fotbaliștii devin sclavi aici!”

Fotbalistul britanic Rhema Obed, fost junior al echipei Arsenal Londra, a precizat pentru BBC Sport faptul că formația Rapid București încă îi datorează peste 40.000 de lire, din contractul pe care l-a semnat în sezonul 2013-2014. Obed este de părere că fotbaliștii riscă să devină sclavi în România.

Presa din Marea Britanie scrie, vineri, că „sute de fotbaliști ținuți ca sclavii în România vor putea în curând să devină liberi de contract”. Aproximativ 300 de fotbaliști legitimați la 14 cluburi aflate în insolvență pot efectua demersuri legale pentru a-și anula contractele neonorate.

O campanie a Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) a condus la schimbarea legii insolvenței. Fotbaliștii care nu sunt plătiți de trei luni pot depune o cerere la Federația Română de Fotbal și vor deveni jucători liberi în maximum o lună. Prevederile anterioare specificau faptul că fotbaliștii erau considerați bunuri ale cluburilor aflate în administrare specială.

Rhema Obed a dezvăluit pentru BBC Sport faptul că formația Rapid București încă îi datorează peste 40.000 de lire, din contractul pe care l-a semnat în sezonul 2013-2014. „Tocmai ce ajunsesem pentru un meci amical din pre-sezon, dar coechipierii mei erau în grevă și ziceau că nu vor să joace până când nu sunt plătiți. În primele trei luni, a trebuit să amân plata chiriei și să apelez la economiile mele și ale prietenei mele. Așa am reușit să trăiesc. Erau niște clipe jenante, dar realitate dură. Făceam rost de mâncare de la mama unui coechipier”, a precizat fotbalistul.

Obed a depus o sesizare la FIFA în acest caz și a câștigat procesul în octombrie 2014, dar a fost ulterior marginalizat de către conducerea echipei Rapid București și folosit în doar trei partide. Fotbalistul britanic încă așteaptă să primească banii și a precizat că FIFA amenința clubul Rapid cu depunctarea.

„Fotbaliștii devin sclavi în România. Pentru mine a fost puțin diferit, pentru că eram un străin și nu trebuia să respect legea lor, deși îmi cereau vehement acest lucru. Am o scrisoare din partea clubului Rapid în care îmi spun că le datorez bani, doar pentru că am plecat atunci când mă forțau să plec. Pentru fotbaliștii autohtoni, este pur și simplu sclavie modernă”, a adăugat Obed pentru BBC Sport.

Rhema Obed (24 de ani) este în prezent liber de contract, iar ultima echipă la care a evoluat a fost KrÅ¡ko, în Slovenia, în 2015. El a făcut parte din echipa de tineret al lui Arsenal, alături de jucători precum Jack Wilshere, Emmanuel Frimpong și Francis Coquelin, dar a părăsit clubul la vârsta de 18 ani.

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, este de părere că echipele de fotbal din România vor încerca în continuare să înșele fotbaliștii prin metode ilegale, în ciuda schimbării legislației: „Mai avem multe lucruri de reglementat. Facem progrese, iar ultima decizie este bună, întrucât sunt mulți tineri ținuți cu forța la cluburi care vor avea scăpare. Sper că schimbarea legislației va încuraja fotbaliștii să rămână în România”.

Un comunicat oficial din partea sindicatului mondial al fotbaliștilor, FifPro, a precizat că noile reguli privind contractele fotbaliștilor „încheie ani de practici injuste și abuzive petrecute în România”, potrivit BBC Sport.

Mediafax

Publicat: 22 04. 2016, 12:32
Actualizat: 22 04. 2016, 12:33