UPDATE 14.30 – Peste 250 de membrii ai galeriei au ajuns pe Cluj Arena. Aceștia strigă „România, România” și afișează două bannere cu trimitere la CFR Cluj, formația care ar putea să evolueze pe noua arenă de pe Someș. „Ați scos exclusivitatea din contract pentru un ungur spurcat” și „Ion Moina nu a rezistat peste ani pentru a ajunge sacul vostru de bani”.
UPDATE 14.20 – În numai două ore, peste 1.000 de persoane au vizitat noul stadion al Clujului. Galeria lui U se întâlnește în aceste momente pe Cluj Arena, de unde va pleca la meciul de la Mediaș, cu Gaz, care se va juca de la ora 19.00. Fiecare persoană care vizitează arena primește broșuri cu date despre Cluj Arena.
UPDATE 13.38 – Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a vorbit la inaugurarea Cluj Arena despre costurile reduse pe care le-a presupus construirea stadionului. Șeful județului a mai spus că arena clujeană a costat de șapte ori mai puțin decât cea din București. „Cu acei bani puteam construi șapte stadioane precum Cluj Arena, iar România să organizeze un Campionat European de fotbal„, a spus Tise.
Cluj Arena a fost construit cu 36 de milioane de euro, în numai doi ani. 70% din bani au venit din bugetul județului, iar 30% de la guvern.
UPDATE 12.10 – Emil Boc și Alin Tișe testează starea gazonului. Cei doi execută lovituri de pedeapsă, dar niciunul nu marchează
UPDATE 12.00 – Porțile sunt deschide și pentru publicul larg, deși acest fapt era prevăzut numai pentru ora 14.00. De acum și până la miezul nopții arena poate să fie vizitată de clujeni.
UPDATE 11.26 – Premierul Emil Boc a inaugurat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, stadionul Cluj Arena și a tăiat panglica împreună cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în prezența ministrului Dezoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, și a altor oficialități locale. În acel moment la stadion se auzea imnul Ligii Campionilor.
Șeful Executivului a tăiat panglica împreună cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și a spus: „Să fie într-un ceas bun”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La ceremonie sunt prezente oficialități locale, parlamentari de Cluj, consilieri județeni, totodată la manifestareaflându-se și președinta de onoare a Federației Române de Atletism, Iolanda Balaș, precum și înalte fețe bisericești. De asemenea, actorul Florin Piersic a vizitat în această dimineață arena clujeană.
„E un moment istoric pentru Cluj, care este alături de București singurul oraș care are un stadion de standarde europene. Felicit Consiliul Județean Cluj pentru capacitatea de a duce la final această lucrare. Gazonul e net superior celui de la București. Sper să auzim cât mai curând pe acest stadion imnul Ligii Campionilor”, a spus Emil Boc.
Sursa: Mediafax
Clujul intră astăzi cu infrastructura în lumea bună a fotbalului european. Orașul de pe Someș are un stadion Elite, cum mai sunt doar 30 pe „Bătrânul Continent”. Cluj Arena poate fi așezat pe aceeași listă cu „Nou Camp”, „Santiago Bernabeu” sau „Old Trafford”.
Astăzi este o zi istorică pentru orice locuitor al Clujului și mai cu seamă pentru suporterii „ceferiștilor”. Aceștia își vor aminti din nou drumul spre vechiul stadion al lui „U”, dar în locul unui stabiliment ce stătea să cadă în ultimii săi ani de existență vor observa cea mai nouă arenă din Europa. Povestea noului stadion începe în toamna lui 2008. Fanii au pregătit un moment solemn cu mii de lumânări aprinse pe tot stadionul, în memoria tuturor fostelor glorii ale lui „U”, trecute în neființă. Astfel și-au luat „la revedere” și de la vechea arenă. După câteva zile, bătrânul „Ion Moina” găzduia ultimul meci după 48 de ani de la construcție („U” – Mureșul Deva) și începea demolarea lui.
„Stadion, stadion!”
În ianuarie 2009, fanii ieșeau în stradă într-un miting intitulat „Marș pentru o idee”. 5.000 de oameni scandau „Stadion, stadion!”, în fața Consiliului Județean și primeau certitudinea că vor avea o nouă arenă.
În mai 2009, vechiul „Ion Moina” devenea istorie, pentru ca două luni mai târziu să fie pusă prima cărămidă, pe locul unde acum se află Cluj Arena. Au urmat luni întregi în care s-au ridicat tribunele sub supravegherea trimișilor UEFA, care se asigurau în permanență că se respectă normele Elite. Noua arenă prindea formă, iar în 2011 s-a trecut la finisaje. În aprilie s-a montat primul scaun, în mai s-a pus prima bucată de gazon, iar în iulie cele două tabele de marcaj deveneau funcționale. Pista de atletism, finalizată în ultima săptămână și ultimul scaun montat au încheiat construcția celui de-al treilea stadion realizat în România, după 1990.
Momentele cheie ale construcției:
Noiembrie 2008 – „U” Cluj – Mureșul Deva, ultimul meci pe „Ion Moina”
Noiembrie 2008 – a început demolarea vechii arene
Ianuarie 2009 – „Marș pentru o idee” – suporterii cer un nou stadion
Mai 2009 – finalizarea demolării
Iulie 2009 – se pune prima cărămidă la Cluj Arena
Aprilie 2011 – se montează primul scaun
Mai 2011 – se așază prima bucată de gazon
Iulie 2011- inaugurarea primei tabele
Septembrie 2011- se montează ultimul scaun
Septembrie 2011- se finalizează lucrările la pista de atletism
36 de milioane de euro costă construcția stadionului
75 de posturi de comentatori și 2 studiouri TV vor fi construite
30.001 de locuri acoperite va avea noua arenă pe care își va disputa meciurile
270 de secunde este durata în care stadionul poate fi eliberat de spectatori în condițiile în care este plin
303 locuri de parcare au fost construite sub tribune
Foto: Dan TĂ‚UȚAN
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER