Frăsinescu, Andrei Cristea și alți elevi de-ai lui Mihai Teja, mentori la Academia Politehnica Iași. Soluția găsită de Primărie pentru a finanța fotbalul ieșean

Municipalitatea ieșeană va înființa o academie de fotbal. O decizie finală în acest sens va fi luată vineri, 26 iulie, în cadrul ședinței de Consiliu Local, când se va supune la vot acest proiect.

Astfel, Primăria va finanța fotbalul ieșean într-un cadru legal cu suma de 2 milioane de lei în acest an, aproximativ 400.000 de euro, prin „Centrul de Copii și Juniori CCJ – Academia Politehnica Iași„, proiect depus spre finanțare la municipalitate de către clubul din Copou.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a explicat că finanțarea ar urma să fie asigurată în baza Legii 69/2000 a educației fizice și sportului. „Scopul proiectului este de a asigura continuitate în pregătire și competiție a juniorilor fotbaliști ieșeni care sunt vizați a fi promovați în lotul echipei Politehnica Iași. Obiectivele sunt pregătirea tinerilor ieșeni la un nivel superior de performanță, promovarea a patru – cinci jucători anual la echipa fanion a orașului, Politehnica Iași, și clasarea în primele patru locuri ale Ligii Elitelor la juniori. Suma ce urmează să fie alocată de municipalitate este de două milioane de lei”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cu acești bani, Academia Politehnica Iași ar urma să organizeze o școală de vară în perioada august – septembrie în Voluntari, București, Mediaș și Constanța, tinerii selectați urmând a beneficia de un program de mentorat din partea seniorilor. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie, ar urma să fie organizate team building-uri creative și de pregătire pentru seniori – copii în București, Craiova, Târgoviște și Sibiu.

„Noi nu finanțăm direct fotbaliști, nu finanțăm nici măcar clubul, ci finanțăm munca pe care aceștia o fac pentru a pregăti tânăra generație pentru a putea face performanță în fotbal. Până în prezent, s-au înscris peste 300 de copii care pot forma între 20 și 25 de grupe pe care va trebui să le preia clubul de fotbal de Liga I și să le pregătească. Fiecare grupă va fi mentorată și pregătită de un fotbalist profesionist care, pe baza muncii lui, va fi remunerate. În felul acesta toată lumea câștigă. Fotbaliștii vor putea primi o indemnizație care va putea să acopere eventual un salariu, restul fiind pus la dispoziție de clubul profesionist, copiii vor fi pregătiți și vor avea un mentor permanent în fotbalul profesionist. Ce-ar mai fi de făcut, între academie și fiecare sportiv în parte trebuie să fie un angajament clar, pe ore prestate, pe sume plătite, data la care se întâmplă, într-un program competițional bine ancorat în cadrul academiei”, a adăugat primarul Chirica.

Managementul Academiei este asigurat de Nucu Antohi – director general, care este și coordonatorul proiectului, Vasile Simionaș – director scouting, Adrian Kereszy – director tehnic și Cezar Honceriu – preparator fizic.

Adrian Ambrosie: „Este o variantă pe care o putem pune în practică”

Președintele executiv al clubului, Adrian Ambrosie, a declarat că această variantă poate fi implementată în momentul de față.

„În străinătate există acest principiu de mentoring, care la noi încă nu a ajuns pe piață. Cum spunea și domnul primar, dacă fotbalistul vrea să-și completeze salariul, noi îi oferim un anumit salariu, iar diferența poate veni mentorând anumiți jucători tineri din cadrul academiei. Juriștii au decis că este legal, astfel că vom cheltui acei bani așa cum spune legea. Este o variantă pe care o putem pune în practică”, a declarat Adrian Ambrosie.

 

Publicat: 24 07. 2019, 22:24
Actualizat: 24 07. 2019, 22:25