În Adunarea Generală de pe 9 mai, președintele Mircea Sandu va prezenta cel mai stufos raport de activitate din istoria FRF. Reporterii ProSport au obținut și au consultat acest raport, din care reiese că federația are un buget triplu în 2011 față de anul trecut!
La finalul lui 2009, instituția de la Casa Fotbalului realiza o creștere a capitalurilor de 13 milioane de lei (3,2 milioane de euro), până la 58 de milioane de lei (14,2 milioane de euro). Încasările din diverse surse se ridicau la aproximativ 18,6 milioane euro și cheltuielile la 14,7 milioane de euro, FRF raportând un profit de circa 4 milioane de euro. Cu aceste cifre a intrat instituția condusă de Mircea Sandu în 2010, an în care a părut că e atinsă de criză. FRF a încheiat anul trecut cu un profit considerabil scăzut, de doar 700.000 de euro. Cu toate acestea, federația a intrat în 2011 mizând pe 38 de milioane de euro, adică un buget triplu!
Explicația o reprezintă cele 22 de milioane de euro virate în contul federației pe finalul anului trecut de Loteria Română, ca rezultat al procesului câștigat de FRF în iunie. Trecuți ca „venituri în avans” în contabilitatea lui 2010, dat fiind că până la finalul anului nu exista o hotărâre definitivă și irevocabilă în procesul dintre federație și loterie, aceasta a venit, iar banii sunt acum la dispoziția administrației FRF spre a fi cheltuiți.
Pe ce se duc banii?
Dat fiind că prosperă, FRF promite să dezvolte câteva programe cu care să ajute cu precădere fotbalul mic. Sau fotbalul „ciudat” și ne referim prin asta la futsal, fotbalul feminin sau cel jucat pe plajă! Dat fiind surplusul financiar de 22 de milioane de euro, una din primele măsuri luate de federație este aceea de a cumpăra un număr considerabil de… mingi! Este vorba de 25.000 de baloane care vor fi împărțite tuturor echipelor de juniori din țară în următorii patru ani.
FRF va cumpăra câte o mașină fiecărei Asociații Județene, în valoare totală de 440.000 de euro, în timp ce sumele bugetate pentru fotbalul în sală și fotbalul feminin vor crește fiecare cu câteva zeci de mii de euro. De asemenea, se vor aloca în premieră 75.000 de euro pentru fotbalul pe plajă! Rămân însă multe milioane care, conform bugetării pe 2011, vor fi investite în „programe diverse”, dat fiind că federația își propune în 2011, conform cifrelor din raport, să cheltuie toate cele 38 de milioane de euro prevăzute ca resurse.
> În 2009, pe fondul acumulării de datorii către furnizori de servicii, FRF a fost obligată să apeleze la un împrumut de 2,1 milioane lei sub forma unei descoperiri de cont la Raiffeisen Bank.
> Deși, conform lui Mircea Sandu, FRF nu va cheltui în 2011 decât aproximativ cinci milioane de euro cu programele destinate ligilor inferioare, AJF-urilor sau juniorilor, federația a bugetat pentru acest an 16,8 milioane de euro la rubrica „Programe diverse”, cea mai costisitoare, conform raportului federal!
18 euro fără TVA costă fiecare minge din cele 25.000 pe care FRF promite să le cumpere pentru sectorul de juniori
PE CE CHELTUIE FRF BANII DE LA LOTERIE: -25.000 de mingi pentru juniori, în valoare totală de 558.000 de euro -mașini de serviciu pentru AJF-uri, în valoare totală de 440.000 de euro -refacerea în parteneriat cu cluburile a terenurilor din ligile inferioare – 3 milioane de euro -buget alocat în premieră fotbalului pe plajă – 75.000 de euro -creșterea cu câteva zeci de mii de euro a bugetelor alocate fotbalului feminin și fotbalului în sală -86.000 de euro cheltuiți cu generatoarele de curent pentru bazele de la Mogoșoaia și Buftea -270.000 de euro cheltuiți cu refacerea aleilor de la Mogoșoaia
Avem multe de făcut cu banii de la Loterie! De pildă, avem cheltuieli neprevăzute, cum ar fi calificarea la turneul final a reprezentativei U17. Vom întoarce spre fotbal marea parte a sumei Mircea Sandu, președinte FRF
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER