După ce ProSport a dezvăluit modul în care se aplică medicamentația în fotbal, cât și faptul că FRFÂ refuză să finanțeze teste antidoping, Președintele Agenției Naționale Antidoping (ANAD), Graziela Vâjială, a declarat, joi, agenției MEDIAFAX, că fotbalul este sportul cu cele mai puține controale anti-doping din România.
"Domnul Mircea Sandu îmi recomandă prin ziare să mă ocup de alte federații și să las fotbaliștii pentru că ei nu se dopează. Spune că s-au făcut în lume nu știu câte controale și nu s-au găsit cazuri. Așa este, dar cazuri de dopaj au mai fost și în fotbal. Și morți subite, cele mai multe tot în fotbal au fost în ultimul timp. Federația și Liga nu vor să suporte în niciun fel chetuielile cu testele. În România sunt 62 de federații sportive, toate au contract cu ANAD și fac un număr de controale doping pe care le finanțează, mai puțin FRF. Deci federațiile sportive au propriul program antidoping. FRF este singura federație din România care nu are program de testare și nici program educativ. Dânșii de la fotbal așa consideră, sunt stat în stat. UEFA face teste, FIFA face teste, iar federația nu. Conform codului mondial antidoping, și cred că FRF a recunoscut acest cod, federația are obligația de a-și face propriul program de testare și de prevenire", a spus președintele ANAD.
Graziela Vâjială a menționat că în 2008 ANAD a făcut 344 de teste în fotbal la echipe din primele patru eșaloane. "Noi ne-am făcut programul nostru de testare. Nu am făcut controale numai la Liga I, am făcut până și la Liga a IV-a. În 2008 am făcut la fotbal 344 de controale, din care 322 au fost suportate din banii agenției de la bugetul de stat și 22 comandate și plătite de cluburi, nu de FRF și nici de Ligă. Din cele suportate de noi, 66 au fost în competiție, iar 256 în afara competiției, adică fără aviz prealabil. În 2009 până acum am făcut 92 de controale, ANAD a finanțat 76 iar 16 au fost comandate de cluburi", a precizat Vâjială.
Controalele antidoping rare efectuate la echipa națională a României sunt explicate de președintele ANAD prin faptul că jucătorii sunt legitimați în majoritatea lor în străinătate unde sunt testați. "Noi avem politica noastră antidoping. Banii de la stat eu îi cheltui făcând controale chiar și la juniori. Banii îi drămuim noi și facem controale acolo unde considerăm noi. E politica noastră, așa am considerat noi la echipa națională. Pentru că la echipa națională face și UEFA. Noi colaborăm foarte bine cu UEFA, care ne trimite tot programul lor de testare. Și când testează UEFA, nu avem de ce să venim noi peste ei, să ne suprapunem. Iar majoritatea jucătorilor din națională joacă în străinătate. Și ei sunt controlați acolo, pentru ce să-i controlez eu încă o dată în țară. Nu facem unde doresc cei de la federație, știm noi unde e nevoie să facem", a spus președintele ANAD.
De asemenea, Vâjială susține că ANAD nu poate cheltui bani de la bugetul statului pentru a testa jucători din reprezentativele altor țări. "Cheltuielile nu trebuie suportate de ANAD. Trebuie suportat de federație sau de Ligă. Pe mine nu mă interesează să controlez echipa Franței, să spunem. Pentru că dacă fac două teste la naționala României trebuie să fac tot două și formației adverse. De ce să cheltui eu banii de la bugetul statului într-un an de criză pentru a controla jucătorii Franței sau altei echipe străine? Când o să dea bani federația, facem. Dar ne-a comandat federația teste și noi nu le-am făcut?", a spus Graziela Vâjială.
Graziela Vâjială a menționat că până acum nu a primit nicio solicitare de testare din partea Ligii Profesioniste de Fotbal pentru noua ediție a Ligii I. "De la LPF n-am primit nicio solicitare pentru noul sezon. Am dorit să vorbesc cu domnul Dragomir, dar a venit domnul Valentin Alexandru. Oricum, ce e drept este, spre deosebire de LPF, cei de la federație, domnul Mircea Sandu și ceilalți, au refuzat discuțiile cu noi, deși am trimis multe adrese oficiale. Dar domnul Alexandru a venit la sediul agenției și am avut o discuție. Domnul Alexandru mi-a spus textual: ‘Dar ce, noi suntem proști să ne plătim singuri controalele? Noi nu mai facem controale’. Ă‚sta a fost răspunsul,ce pot să spun mai mult?", a precizat Graziela Vâjială.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER